Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS “Latvijas Gāze” iesniegusi izskatīšanai tarifu projektu SPRK
Emitents Latvijas gāze, AS (097900BGMO0000055872)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-04-17 12:19:27
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrība “Latvijas Gāze” ir iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunu tarifu projektu. Projektā prasīts 57%-71% tarifu pieaugums mājsaimniecībām un klientiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 m³, kā arī 24%-36% tarifu pieaugums rūpnieciskajiem dabasgāzes lietotājiem. Mājsaimniecībām pieaugums ir lielāks, jo šobrīd tām ir piemēroti tarifi pie zemākas mazuta kotācijas nekā rūpnieciskajiem klientiem, attiecīgi 310 USD/t un 400 USD/t. Tarifu pieaugums prasīts no 2008. gada 1. jūlija. Šāds pieaugums paredzams, ja mazuta cenas saglabāsies 500 USD/t līmenī. Ja jūlijā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cenas būs samazinājušās, tad prognozētais pieaugums samazināsies, un pretēji.

No 2008. gada ir izlīdzinātas dabasgāzes piegādes cenas no Krievijas ar Eiropas Savienības vidējām tirgus cenām. Tomēr daudz būtiskāka ietekme ir strauji augušajām naftas un tās produktu cenām pasaulē, pie kurām ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena. No šobrīd spēkā esošajiem tarifiem aptuveni 80% izmaksu ir iepirkuma cena.

Ja 2007. gada janvārī vidējā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cena bija aptuveni 275 USD/t, tad 2008. gada aprīlī tā strauji tuvojās 500 USD/t. Naftas cena 2007. gada sākuma bija aptuveni 50 USD/barels, bet 2008. gadā cena pārsniedza 110 USD/barels. Naftas tirgus ietekmē dabasgāzes cenas ir augušas visā Eiropā, tomēr neskatoties uz gaidāmo tarifu pieaugumu dabasgāzes cena Latvijā saglabās konkurētspēju gan ar citām Eiropas valstīm, gan ar citiem energoresursiem Latvijā.

Straujo mājsaimniecības tarifu pieaugumu ietekmē ne vien augstās naftas produktu cenas un atšķirīgās piemērotās mazuta kotācijas šobrīd spēkā esošajiem tarifiem, bet arī pieaugošās sadales pakalpojumu izmaksas, ko ietekmē augstā inflācija, augošās sistēmas uzturēšanas izmaksas un nepieciešamība uzsākt skaitītāju nomaiņu, kas prasīs ievērojamas investīcijas vairāku gadu garumā.

Projektā paredzēts, ka turpmāk klientiem vairs nebūs jāmaksā abonēšanas maksa un attiecīgās izmaksas tiks iekļautas tarifā.

Vinsents Makaris, AS “Latvijas Gāze” Komercpilnvarotais

Pielikumi
2008 Tarifu projekts Pielikums.pdf (78.10 kB)