Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par AS „Latvenergo” līdzdalības izbeigšanu AS „Nordic Energy Link”
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-09-27 12:12:11
Versijas komentārs
Teksts

 AS „Latvenergo” akcionāra sapulce 26. septembrī lēma par AS „Latvenergo” līdzdalības izbeigšanu AS „Nordic Energy Link”, kas veic Igaunijas un Somijas savienojošā elektroenerģijas pārvades kabeļa darījumu operācijas. Darījumu iecerēts pabeigt līdz šī gada beigām.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 13.jūlija Direktīvas (2009/72/EK) par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu un par Direktīvas (2003/54/EK) atcelšanu, AS „Latvenergo” ir jāveic darbības, lai kā elektroenerģijas ražotājs un tirgotājs pēc 2013. gada 31. decembra tas neturpinātu būt īpašnieks elektroenerģijas pārvades infrastruktūrai, tai skaitā arī AS „Nordic Energy Link” īpašumā esošajam 350 megavatu (MW) jaudas kabelim, kas savieno Igauniju un Somiju. Lai to nodrošinātu, viens no risinājumiem ir līdzdalības izbeigšana AS „Nordic Energy Link”, kas atbilstoši tiek darīts.

Saskaņā ar 2004.gada 15.jūnijā noslēgto dibināšanas līgumu AS „Latvenergo” ir Igaunijas Republikā reģistrētās akciju sabiedrības AS „Nordic Energy Link” 25% daļu turētājs. AS „Nordic Energy Link” īpašnieku struktūra ir šāda: „Eesti Energia” AS 39,9%, AS „Latvenergo” 25%, „Lietuvos Energia” AB 25%, „Finestlink” Oy 10,1%.

Galvenais iemesls, kāpēc AS „Latvenergo” 2004. gadā nolēma piedalīties Nordic Energy Link projektā, bija iespēja šo starpsavienojumu izmantot komerciālam mērķim un tirgot elektroenerģiju Skandināvijas tirgū „Nord Pool Spot” biržā, pārdodot elektroenerģiju palu laikā, kā arī importējot elektroenerģiju no Somijas zemu cenu periodos. Šobrīd norit sarunas starp projekta dalībniekiem par galīgu vienošanos un izdevīgāko darījuma gaitu.

Papildu informācija:

Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv/investors

 

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils. 

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un pārdošana, elektroenerģijas ražošana), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi