Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Pusgada rezultāti apliecina: Latvenergo koncerns ir vadošais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-08-30 13:15:10
Versijas komentārs
Teksts

Latvenergo koncerns šobrīd ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā ar 34% tirgus daļu, koncerna ieņēmumi 2013. gada pirmajā pusgadā ir pieauguši par 4% un sasniedz 401,8 miljonus latu (571,7 miljonus eiro), savukārt peļņa ir 20,2 miljoni latu (28,7 miljoni eiro).

Latvenergo koncerns ir Baltijā lielākais elektroenerģijas tirgotājs, tā pārdotais apjoms 2013. gada 1. pusgadā ir pieaudzis līdz 4 371 gigavatstundām (GWh), (2012. gada 1.pusgadā – 4 307 GWh). Pārdotās elektroenerģijas apjoma pieaugumu galvenokārt veicinājis lielāks pārdotais elektroenerģijas apjoms brīvajā tirgū Lietuvā un Igaunijā.

Klientu skaits Lietuvā un Igaunijā kopš gada sākuma ir palielināts vairāk nekā 10 reizes, bet pārdotās elektroenerģijas apjoms šī gada pirmajā pusgadā šajās valstīs ir 1 186 GWh jeb aptuveni 27% no kopējā Baltijā pārdotā elektroenerģijas apjoma, – vairāk nekā divas reizes lielāks nekā konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apjoms Latvijā (570 GWh). Savukārt Latvijā pārdotās elektroenerģijas apjomu 2013. gada pirmajā pusē samazinājis elektroenerģijas patēriņš rūpniecības sektorā – par 9% mazāks, salīdzinot ar 2012. gada pirmo pusgadu.

Latvenergo koncerna ieņēmumi 2013. gada 1. pusgadā ir pieauguši par 4% un sasniedz LVL 401,8 miljonus (EUR 571,7 miljonus), savukārt neto peļņa ir samazinājusies un ir LVL 20,2 miljoni (EUR 28,7 miljoni). Rezultātus negatīvi ietekmējuši tādi apstākļi kā elektroenerģijas iepirkuma cenas pieaugums mazumtirdzniecības klientu apgādei līdz ar pastāvošiem pārvades ierobežojumiem un zemāku ūdens aizpildījumu Ziemeļvalstu hidroelektrostaciju rezervuāros, elektroenerģijas patēriņa samazinājums par 9% rūpniecības sektorā Latvijā, no elektroenerģijas ražotājiem obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas apjoma (+44%) un izmaksu pieaugums, kā arī zaudējumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā. Kopumā 2013. gada 1. pusgada zaudējumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu ir novērtēti LVL 11,5 miljonu (EUR 16,3 miljonu) apmērā.

Latvenergo koncernā kopumā 2013. gada 1. pusgadā saražotas 2 974 GWh elektroenerģijas un 1 608 GWh siltumenerģijas. Savukārt obligātā iepirkuma ietvaros no vietējiem ražotājiem iepirktās elektroenerģijas apjoms sasniedza 670 GWh (+44%). Līdz ar iepirkuma apjoma pieaugumu no vietējiem ražotājiem AS „Latvenergo” īpatsvars kompensējamās obligātā iepirkuma izmaksās ir samazinājies līdz 36%.

2013. gada pirmajā pusgadā Latvenergo koncerns par 27% ir palielinājis kapitālieguldījumu apjomu pārvades un sadales aktīvos, tā rezultātā investīcijas tīklu aktīvos sasniedz 64% no kopējiem kapitālieguldījumiem. Noslēgumam tuvojas Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas projekts un jau sākušies stacijas ieregulēšanas darbi. Šogad tiks pabeigts arī biomasas katlumājas projekts Liepājā, kurā tiks izmantots vietējais kurināmais – šķelda, tādējādi par 40% palielinot meitasuzņēmumā SIA „Liepājas enerģija” saražotās zaļās enerģijas īpatsvaru. Savukārt turpmāko gadu nozīmīgākais investīciju objekts ir elektroenerģijas pārvades sistēmas projekts Kurzemes loks.

2013. gada 1. pusgadā emitētas obligācijas EUR 50 miljonu apmērā ar dzēšanas termiņu pieci gadi un EUR 20 miljonu apmērā ar dzēšanas termiņu septiņi gadi (emitētas 2. ceturksnī). Septiņu gadu obligāciju gala ienesīgums bija 2,89%, kas tuvs emitēto piecu gadu obligāciju ienesīgumam. Kopumā AS „Latvenergo” ir emitējusi obligācijas EUR 90 miljonu apmērā.

2013. gada 1. pusgadā Moody`s Investor Service aģentūra pārapstiprinājusi AS „Latvenergo” kredītreitingu Baa3 (stabils) līmenī.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv/investors

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes komersants Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību, elektroenerģijas sadales nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšanu. Latvenergo ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektronenerģijas ražošana un tirdzniecība, siltumenerģijas ražošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšana), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), „Elektrum Eesti” OÜ (elektroenerģijas tirdzniecība Igaunijā), „Elektrum Lietuva” UAB (elektroenerģijas tirdzniecība Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība, elektronenerģijas ražošana), kā arī „Elektrum Eesti” OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija”.

Pielikumi
01_Latvenergo_2013_6M_LAT.pdf (448.17 kB)
02_Latvenergo_2013_6M_prezentacija_LAT.pdf (338.77 kB)