Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
„Reverta”: ekonomikas atveseļošanās un nekustamie īpašumi ļauj atgūt vairāk līdzekļu
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-08-29 13:15:59
Versijas komentārs
Teksts

AS „Reverta” apkopotie pirmā pusgada darbības rezultāti apliecina, ka līdz ar ekonomikas atveseļošanos aizvien lielāku īpatsvaru atgūto līdzekļu kopsummā veido ieņēmumi no nekustamo īpašumu portfeļa objektu realizācijas, kas pārskata periodā ir sasnieguši vēsturiski augstāko atzīmi – 14 miljonus eiro. Tai pat laikā pārskata periodā „Reverta” vēl joprojām ir spiesta cīnīties par īpaši sarežģītu parādu atgūšanu Krievijā, kā arī veikt procentu maksājumus par subordinētajām saistībām „Parex bankas” bijušajiem  īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem - šie maksājumi pirmajā pusgadā bijuši 2,3 miljonu eiro apmērā.
 

„Reverta” apkopotie šā gada pirmā pusgada rezultāti vēlreiz apliecina uzņēmuma spēju strādāt saskaņā ar Restrukturizācijas plānā apstiprinātajiem mērķiem un uzdevumiem. To vienīgais mērs ir valsts budžetam atgūto naudas līdzekļu apjoms, un atbilstoši šim plānam peļņas gūšana nav paredzēta arī turpmākajos gados.
Lai arī problemātisko kredītu atgūšanas process dažādu apstākļu ietekmē kļūst aizvien komplicētāks, pārskata periodā „Reverta” kopumā ir atguvusi  35,8 miljonus eiro. Tāpat kā iepriekš pamatā valsts ieguldījuma atmaksai nepieciešamās naudas summas ir atgūtas kredītu restrukturizācijas rezultātā. Savukārt ieņēmumi no nekustamo īpašumu pārdošanas pārskata periodā ir sasnieguši 14 miljonus eiro, salīdzinot ar 3 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pērn. 
 

„Reverta” valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams norāda: „Pilnībā ir attaisnojies pieņemtais  lēmums par  „Reverta” nekustamo īpašumu pārdošanas speciālistu komandas veidošanu, kas ļāvis būtiski paaugstināt atdevi no portfeļa realizācijas. Tāpat labvēlīgu iespaidu ir atstājusi arī ekonomikas atveseļošanās. Taču par spīti pozitīvajiem signāliem mūsu lielākie izaicinājumi vēl joprojām ir saistīti ar problemātisko parādu atgūšanā Krievijā, kā arī sarežģītajām saistībām pret „Parex bankas” bijušajiem  īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem, kas rada zaudējumus ne tikai “Reverta”, bet arī Latvijas valstij.”
 

„Reverta” problemātisko kredītu portfelis, kas 2013. gada 30. jūnijā bija 387,8 miljoni eiro, ir sadalīts starp Baltijas un NVS valstīm. Latvijā tiek atgūti aptuveni 60% no visiem parādiem. Īpaši sarežģīta situācija ir izveidojusies ar atsevišķu ievērojama apjoma parādu atgūšanu Krievijā, piemēram, „Severorgsintez” lietā, kur neizpildīto saistību apmērs ir 108 miljoni dolāru, - rupja ārvalstu investoru diskriminācija un tiesību pārkāpumi rada „Reverta” ievērojamus zaudējumus, kuru kopējais apmērs vēl nav nosakāms.

Šī gada augustā ”Reverta” pārskaitīja Valsts kasei 14,1 miljonu eiro. Tādējādi kopš 2010. gada 1. augusta „Reverta” Valsts kasei ir pārskaitījusi 127,6 miljonus eiro, samaksājusi valsts galvoto sindicēto kredītu 234 miljonu eiro apmērā, kā arī veikusi 10,6 miljonus eiro lielu procentu maksājumu par minētā kredīta izmantošanu.


Papildus informācijai:
AS „Reverta” ir lielākais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs. Uzņēmuma darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010.gada 1.augusta līdz 2013.gada 1. augustam „Reverta” no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 460 miljonus eiro.
Lai uzzinātu par AS „Reverta” vairāk, lūdzam apmeklēt uzņēmuma korporatīvo mājas lapu: www.reverta.lv.
 
Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: marita.ozolina@reverta.lv

Pielikumi
Publiskie 2013_1_pusg_LAT_LVL_Reverta.pdf (329.04 kB)
Publiskie 2013_1_pusg_LAT_EUR_Reverta.pdf (333.83 kB)