Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Gada sākumā Latvenergo koncerns palielinājis savu tirgus daļu Baltijā
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-05-09 10:49:26
Versijas komentārs
Teksts

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Latvenergo koncerns Baltijā ir pārdevis par 2% vairāk elektroenerģijas nekā līdzvērtīgā periodā pagājušajā gadā. Koncernam ir pieaugušas tirgus daļas Igaunijā un Lietuvā, saglabāta stabila līdera pozīcija Latvijā, kā arī ārpus Latvijas iegūti jau 10 000 klientu.

Šī gada pirmajā ceturksnī, ja salīdzina ar līdzvērtīgu periodu iepriekšējā gadā, Latvenergo koncerna pārdotās elektroenerģijas apjoms Lietuvā palielinājies par 87 GWh (gigavatstundas) jeb 34% un Igaunijā – par 125 GWh jeb 96%. Abās kaimiņvalstīs tirgus situācijas izmaiņas veiksmīgi ir izmantojušas AS „Latvenergo” meitassabiedrības Elektrum Lietuva, UAB un Elektrum Eesti, OÜ.

Lietuvā Elektrum Lietuva, UAB šī gada pirmajā ceturksnī ir ieguvusi jaunus klientus ražošanas, lauksaimniecības un nekustamā īpašuma apsaimniekošanas jomās. Lielākais klients Lietuvā, ar kuru ir panākta vienošanās turpināt līdzšinējo veiksmīgo sadarbību, ir cementa ražotājs Akmenes Cementas, AB. Šajā periodā Lietuvā ir pārdotas 344 GWh elektroenerģijas, kas ir par 34% vairāk nekā iepriekšējā gada pirmajā ceturksnī, tādējādi palielinot Elektrum Lietuva, UAB tirgus daļu Lietuvā līdz 13%.

Savukārt Igaunijā šajā periodā Elektrum Eesti, OÜ pārdotās elektroenerģijas apjoms ir 256 GWh, kas ir par 96% vairāk nekā 2012. gada I. ceturksnī, palielinot Elektrum Eesti, OÜ tirgus daļu Igaunijā līdz 11%. Pirmajā ceturksnī Elektrum Eesti, OÜ atguvusi no konkurenta un atsākusi piegādāt elektroenerģiju ūdens apgādes uzņēmumam Tallina Vesi, AS.

„Raksturojot panākumus Baltijā, tirgus attīstība Lietuvā un Igaunijā līdz šim ir bijusi ļoti dinamiska un Elektrum pusgada laikā kopš zīmola ieviešanas gūtie rezultāti apstiprina šī soļa pareizumu. Katru valsti raksturo sava specifika un izaicinājumi – Igaunijā tirgus ir ļoti aktīvs, ar lielu konkurenci starp vairākiem spēlētājiem, tas mums ir sarežģītāks un izaicinošāks, nekā bijām gaidījuši. Taču arī šādā situācijā esam gandrīz dubultojuši savu tirgus daļu – līdz 11% – un ieguvuši 7 000 klientu. Mūsu mērķis ilgtermiņā ir sasniegt 20% tirgus daļu, un līdz ar to ir skaidrs, ka grūtākais posms vēl ir priekšā.

Savukārt Lietuvā notiek darbs ar mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, un izaicinājums gan mums, gan konkurentiem ir šo tirgu „iekustināt”, jo liela daļa klientu joprojām nav izvēlējušies citu elektroenerģijas tirgotāju, pat maksājot daudz dārgāk, nekā tirgus situācijā varētu. Tomēr jāatzīst, ka Lietuvā ir bijis veiksmīgs starts – patlaban mums jau ir gandrīz 3 000 biznesa klientu, kas kopumā veido 13% Lietuvas tirgus daļu.

Raksturojot pirmo ceturksni kopumā, droši varam teikt, ka Latvenergo tirgus situācijā ir liels ieguvējs, salīdzinot ar citiem spēlētājiem. Ārpus Latvijas joprojām pārdodam vairāk elektroenerģijas nekā zaudējam konkurentiem tirgū Latvijā – šī gada pirmajā ceturksnī tas ir bijis par 107% vairāk. Šis ir ļoti labs rezultāts,” uzsver Dāvis Skulte, AS „Latvenergo” Elektroenerģijas pārdošanas direktors.

Izturot arvien asāku konkurenci attiecībā uz biznesa klientiem arī Latvijā, AS „Latvenergo” ir spējusi noturēt savas pozīcijas un saglabājusi vadošo tirgus pozīciju ar 86% tirgus daļu.

AS „Latvenergo” elektroenerģijas tirdzniecības zīmols Elektrum tika ieviests 2012.gadā, lai izmantotu Baltijas liberalizētā elektroenerģijas tirgus iespējas un piesaistītu jaunus klientus. Meitassabiedrības Elektrum Eesti, OÜ un Elektrum Lietuva, UAB ir patstāvīgi, katrā valstī reģistrēti uzņēmumi ar savu struktūru, valdi un vietējo komandu. Latvenergo koncerna tirgus daļa veido 33% no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, kura kopējais patēriņš ir aptuveni 25 400 GWh. Aptuveni 80% no pārdotās elektroenerģijas ir pārdoti Latvijas klientiem, savukārt 20% – Lietuvas un Igaunijas mazumtirdzniecības klientiem.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv/investors

 

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes komersants Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību, elektroenerģijas sadales nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšanu. Latvenergo ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektronenerģijas ražošana un tirdzniecība, siltumenerģijas ražošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšana), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), „Elektrum Eesti” OÜ (elektroenerģijas tirdzniecība Igaunijā), „Elektrum Lietuva” UAB (elektroenerģijas tirdzniecība Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība, elektronenerģijas ražošana), kā arī „Elektrum Eesti” OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija”.

Pielikumi