Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvenergo saglabā nemainīgu investīciju pakāpes kredītreitingu
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-03-20 09:37:49
Versijas komentārs
Teksts

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Moody's Investors Service” saglabājusi stabilu AS “Latvenergo” kredītreitingu - Baa3. Tādējādi tiek apstiprināta AS „Latvenergo” spēja saglabāt stabilu kredītriska pozīciju Baltijas reģiona mainīgajos elektroenerģijas tirgus apstākļos.

Saskaņā ar starptautiskās kredītreitinga aģentūras „Moody’s Investors Service” („Moody’s”) 2013.gada 19.martā sniegto paziņojumu, AS „Latvenergo” kredītreitings ir saglabāts iepriekšējā līmenī – Baa3, stabils. Kredītriska novērtējumā uzsverot Latvijas Republikas kredītreitinga paaugstināšanu uz Baa2 līmeni ar pozitīvu nākotnes skatījumu, starptautiskā kredītreitinga aģentūra norāda uz AS „Latvenergo” stratēģisko nozīmi Latvijas ekonomikā.  Tiek uzsvērts arī mērenais aizņēmumu līmenis uzņēmuma bilancē - aizņēmumu un pašu kapitāla attiecības rādītājs ir 0.4, kas liecina par nozarei atbilstošu vidēju aizņēmumu līmeni un stabilu kapitāla struktūru.

Zane Kotāne, AS „Latvenergo” valdes locekle, finanšu direktore: „Moodys” saglabātais stabilais - Baa3 - reitings apliecina, ka  uzņēmums droši un stabili darbojas mainīgos tirgus apstākļos, kad arvien vairāk pieaug tādu biznesa risku ietekme, kas saistīti ar tālāku tirgus liberalizāciju un konkurences pieaugumu. Lai arī kredītaģentūras vērtējumā galvenie nozari kopumā ietekmējošie faktori nav bijuši labvēlīgi, uzņēmumam atsevišķi tā ir bijusi jauna stabilas izaugsmes iespēja, ko pierāda attīstība 2012.gadā.”

Plānots, ka pilnīga elektroenerģijas tirgus liberalizācija Latvijā noslēgsies 2013.gada septembrī. Attīstoties koncerna konkurētspējai atvērta elektroenerģijas tirgus apstākļos ar šobrīd zemu elektroenerģijas tirgus cenu, „Moody’s” uzskata, ka līdzšinējā kredītreitinga saglabāšana apliecina, ka AS „Latvenergo” spēs nodrošināt koncerna  rentabilitāti un ieņēmumus arī pēc elektroenerģijas tirgus liberalizācijas.

Zane Kotāne: „Mainoties regulētajai darbības videi, t.i., samazinoties patērētāju skaitam, kuri norēķinās pēc noteikta tarifa, un liberalizējoties elektroenerģijas tirgum Baltijā, Latvenergo koncerns, veiksmīgi strādājot tādos elektroenerģijas tirgus apstākļos, kad vērojama krītoša elektrības tirgus cena un augoša dabas gāzes cena, ir spējis kāpināt apgrozījumu par 10%.

Vienlaicīgi 2012.gadā ir ievērojami veicināta koncerna darbības caurskatāmība un labas pārvaldības prakse, ko apliecina gada nogalē sekmīgi veiktā obligāciju emisija. Esot pirmajai valsts kapitālsabiedrībai, kas emitējusi obligācijas, Latvenergo pirmie uzsāka publicēt nerevidētus ik ceturkšņa finanšu pārskatus un korporatīvās pārvaldības ziņojumus. Gada nogalē, atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam, darbu sāka Revīzijas komiteja, kas uzrauga uzņēmuma finanšu pārskatu un konsolidēto finanšu pārskatu sagatavošanu, kapitālsabiedrības iekšējās kontroles un riska pārvaldības sistēmas darbības efektivitāti, kā arī veic citus uzdevumus.”

„Moody’s” apstiprinātais kredītreitings Baa3, stabils, dod iespēju AS „Latvenergo” saņemt aizdevumus ar uzņēmumam izdevīgiem nosacījumiem - gariem atmaksas termiņiem un zemām procentu likmēm. Kredītreitinga saglabāšana esošajā līmenī liecina par AS „Latvenergo” stabilu finanšu situāciju un zemu kredītrisku, kā arī apstiprina koncerna emitētās obligācijas kā drošu ieguldījumu investoriem.     

2004.gada martā pirmoreiz starptautiskā kredītreitinga aģentūra “Moody’s Investors Service” piešķīra AS “Latvenergo” ilgtermiņa kredītreitingu Baa1. Savukārt 2005.gada 23. jūnijā „Moody’s” paaugstināja Latvenergo reitingu uz investīciju pakāpes reitingu A2, stabils, kurš līdzinājās Latvijas valsts reitingam. Ņemot vērā finanšu krīzes negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku, 2009.gadā kredītreitinga aģentūra pakāpeniski pazemināja AS "Latvenergo" kredītreitingu līdz Baa3 līmenim ar negatīvu nākotnes vērtējumu. Kopš 2010.gada marta AS „Latvenergo” noteikts kredītreitings Baa3 līmenī ar stabilu nākotnes vērtējumu.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv/investors

Par Latvenergo:

Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes komersants Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību, elektroenerģijas sadales nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšanu. Latvenergo ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektronenerģijas ražošana un tirdzniecība, siltumenerģijas ražošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšana), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), „Elektrum Eesti” OÜ (elektroenerģijas tirdzniecība Igaunijā), „Elektrum Lietuva” UAB (elektroenerģijas tirdzniecība Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība, elektronenerģijas ražošana), kā arī „Elektrum Eesti” OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija”.

Pielikumi