Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvenergo koncernam 2012. gadā - apgrozījuma pieaugums par 10%
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-02-28 13:25:34
Versijas komentārs
Teksts

AS „Latvenergo” publicē saīsinātos nerevidētos finanšu pārskatus, tādējādi nodrošinot pieejamu un caurskatāmu informāciju par galvenajiem darbības rādītājiem. Turpmāk regulāri ik ceturksni ikviens varēs iepazīties ar Latvenergo darbības rādītājiem. Saskaņā ar 2012.gada finanšu rezultātiem, koncerna apgrozījums pieaudzis par 10%. 

Zane Kotāne, AS „Latvenergo” valdes locekle, finanšu direktore: „Uzņēmuma valde mērķtiecīgi strādā, lai Latvenergo korporatīvā pārvaldība būtu labas prakses piemērs, īpašu uzmanību pievēršot koncerna darbības caurskatāmībai, kas par prioritāti izvirzīta arī jaunajā koncerna stratēģijā. Neapšaubāmi, liels solis uzticamas un caurskatāmas informācijas apritei ir obligāciju emisija, kas nosaka ne tikai augstas atklātības prasības, bet arī regulāru finanšu pārskatu un korporatīvās pārvaldības ziņojuma publicēšanu. Īpašs prieks, ka šobrīd, neilgi pēc obligāciju emisijas, mūsu finanšu rādītāji apliecina veiksmīgu attīstību un elektroenerģijas pārdošanas līderību visā Baltijā.”

Latvenergo koncerna 2012.gada nerevidētie finanšu rezultāti liecina, ka koncerns ir veiksmīgi strādājis tādos elektroenerģijas tirgus apstākļos, kad vērojama krītoša elektrības tirgus cena un augoša dabas gāzes cena. Latvenergo koncerns ir spējis kāpināt apgrozījumu par 10%, tā absolūtajam apjomam pārsniedzot vienu miljardu eiro (LVL 751 miljoni), savukārt koncerna peļņa ir pieaugusi par 2% un sasniegusi LVL 44,7 miljonus jeb EUR 63,5 miljonus (2011.gadā – LVL 43,8 miljoni jeb EUR 62,3 miljoni). 2012.gada Latvenergo koncerna peļņa ir par 11% lielāka nekā tā tika prognozēta, apkopojot deviņu mēnešu (nerevidētos) finanšu rezultātus.

Pozitīvu ietekmi uz finanšu rezultātiem galvenokārt radīja lielāks izstrādātās elektroenerģijas apjoms Daugavas hidroelektrostacijās (DHES). Latvenergo koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā ar tirgus daļu 33%. 2012.gadā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms ir 8 287 GWh, no tā aptuveni 20% ir pārdots ārpus Latvijas. Savukārt 2012.gadā pārdotās siltumenerģijas apjoms ir pieaudzis līdz 2 669 GWh.

2012.gadā veiktas investīcijas LVL 186 miljonu (EUR 264 miljonu) apmērā, būtiski palielinot pārvades un sadales tīklu aktīvos veikto investīciju apjomu, kura  īpatsvars 2012.gadā ir sasniedzis 44% (2011.gadā  - 29%). Investīcijas ir veiktas ar mērķi uzlabot tīklu pakalpojuma kvalitāti un to tehniskos rādītājus, tādus kā atslēgumu biežumu un ilgumu, sprieguma kvalitāti un citus.

Diversificējot savus aizņemšanās avotus, 2012.gada decembrī AS „Latvenergo” kā pirmā valsts kapitālsabiedrība Latvijā veiksmīgi emitēja obligācijas 20 miljonu eiro apmērā, emisiju īstenojot obligāciju piedāvājuma programmas LVL 50 miljonu apmērā (vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā) ietvaros. Turpinot veiksmīgi uzsākto obligāciju emisiju, jau 2013.gada janvārī pirmās obligāciju sērijas ietvaros notika papildu emisija 30 miljonu eiro apmērā. Līdzīgi kā iepriekšējā emisijā, pieprasījums no investoru puses ievērojami pārsniedza piedāvājumu.  Līdz ar obligāciju emisiju AS „Latvenergo” ir uzsākusi nerevidēto finanšu pārskatu publicēšanu, tādējādi nodrošinot ne tikai investoriem, bet arī visai sabiedrībai pieejamu un caurskatāmu informāciju par galvenajiem finanšu un darbības rezultātiem un rādītājiem koncerna pārstāvētajās jomās – ražošana un pārdošana, sadale un pārvades aktīvu pārvaldība. Īstenojot labo praksi attiecībās ar investoriem, turpmāk tiks veidoti ne tikai gada, bet arī ceturkšņu finanšu pārskati, tādējādi sniedzot aktuālu un nepastarpinātu informāciju par uzņēmuma galvenajiem darbības rādītājiem – ieņēmumiem, peļņu, u.c., kā arī tā stabilitāti un stratēģisko virzību.

Revidētie Latvenergo koncerna 2012.gada rezultāti un korporatīvās pārvaldības ziņojums par 2012.gadu tiks publicēti 2013.gada 24.aprīlī, savukārt Latvenergo koncerna 2013.gada starpperiodu pārskati – 31.maijā, 30.augustā, 29.novembrī.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv/investors
 

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes komersants Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību, elektroenerģijas sadales nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšanu. Latvenergo ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektronenerģijas ražošana un tirdzniecība, siltumenerģijas ražošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldīšana), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), „Elektrum Eesti” OÜ (elektroenerģijas tirdzniecība Igaunijā), „Elektrum Lietuva” UAB (elektroenerģijas tirdzniecība Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība, elektronenerģijas ražošana), kā arī „Elektrum Eesti” OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija”.

Pielikumi
Latvenergo_2012.gada_nerevidetie_finansu_parskati.pdf (1566.94 kB)