Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Valmieras stikla šķiedra”: Ir jāsakārto enerģētikas joma, lai neapdraudētu rūpniecības nozari
Emitents Valmieras stikla šķiedra, AS (5493006XWNR6BLL15O35)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-02-05 10:01:59
Versijas komentārs
Teksts

 AS „Valmieras stikla šķiedra” vadība, atsaucoties uz uzņēmuma „Liepājas metalurgs” valdes lēmumu pārtraukt maksāt obligātā iepirkuma komponenti (OIK), norāda, ka beidzot ir jāsakārto enerģētikas joma valstī, lai netiktu apdraudēta rūpniecisko uzņēmumu darbība, turpmāka attīstība un izaugsme.

 „Mēs pagaidām neesam domājuši par šādu vai citu soļu speršanu, vienmēr esam korekti maksājuši par elektroenerģiju un turpināsim to darīt, tomēr kopējā situācija ir nopietna un risinājumi ir nepieciešami,” saka AS „Valmieras stikla šķiedra” prezidents Andris Oskars Brutāns.
 
Pēdējo gadu laikā maksājums par OIK ir pieaudzis trīs reizes. Šogad tas palielināts par 54 procentiem pret iepriekšējo gadu, un par pērn iepirkto tā saucamo zaļo enerģiju jāmaksā aptuveni 18 lati par megavatstundu. „Tas ir ļoti straujš, neprognozējams un liels sadārdzinājums vienai no būtiskākajām ražošanas izmaksu pozīcijām, kas kopumā apdraud energoietilpīgo uzņēmumu darbību un attīstību. Ja 2012.gadā elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente vien mums izmaksāja gandrīz 1 miljonu latu, tad šogad jau maksāsim pusotru miljonu, kas noteikti neveicina mūsu konkurētspēju tirgos,” norāda Andris Oskars Brutāns.
 
„Tā, manuprāt, nav normāla situācija, ka Latvijā zaļās enerģijas un enerģijas, kas iegūta koģenerācijas stacijās ar fosīlo kurināmo, slogs ražojošajiem uzņēmumiem ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā. Tas neļauj attīstīties, domāt par atalgojuma celšanu nozarē, investēt un veikt citus pasākumus konkurētspējas veicināšanai. Šobrīd daļēji šādas nepārdomātas politikas dēļ mēs esam tur, kur esam - viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropas Savienībā ar nospiedošu tendenci iedzīvotājiem meklēt labāku dzīvi ārzemēs.”
 
„Nesakārtotā enerģētikas joma var atstāt būtisku iespaidu arī uz AS „Valmieras stikla šķiedra” nākotni. Mūsu akcionāri aktīvi seko līdzi procesiem valstī, un neskaidrība par elektroenerģijas cenām un politiku var novest pie tā, ka tiek noliegtas jebkādas turpmākas investīcijas un ieguldījumi uzņēmuma attīstībā. Nelabvēlīga biznesa vide liek tās dalībniekiem meklēt risinājumus situācijas mainīšanai un, ja aizdomājas, tekstiliekārtas bez problēmām iespējams pārvest uz citu valsti, kur no jauna izveidot ražotni. Nogaidot stikla kausēšanas krāsns nokalpošanas laiku, šī rūpnīca, kurai ir 50 gadu pieredze, var darboties tikpat labi ārpus Latvijas, piesaistot mūsu speciālistus,” situācijas nopietnību skaidro A.O.Brutāns.
 
 „Šī problēma jau sen ir ielaista,” uzskata AS „Valmieras stikla šķiedra” prezidents, norādot, ka šobrīd ir iespējams izdarīt vismaz divas lietas situācijas uzlabošanai: „Pirmkārt, noteikti ir jāpārskata un jāpārstrādā esošie atbalsta maksājumi, lai neveidotos situācija, ka par zaļo enerģiju maksājam visvairāk Eiropā. Otrkārt, jānosaka laika periods, kādā vēl tiek maksāta elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente par zaļās enerģijas un enerģijas, kas iegūta koģenerācijas stacijās ar fosīlo kurināmo, ražošanu. Jāparedz, ka OIK tiek maksāts līdz konkrētam gadam, pēc tam zaļās enerģijas ražotājiem kļūstot par neatkarīgiem un savstarpēji konkurējošiem tirgus dalībniekiem. Citādāk šobrīd OIK ir kā liels un neterminēts nodoklis uzņēmumiem bez skaidrības par elektroenerģijas rēķina lielumu nākotnē.”
 
 
Kontakti:
Marika Nīmante
AS „Valmieras stikla šķiedra” mārketinga projektu vadītāja
Tel.: 64202276, 26635509
Fakss: 64281216
E-pasts: Marika.Nimante@vss.lv
Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.vss.lv
Sekojiet uzņēmuma informācijai: Facebook.com/ValmierasStiklaSkiedra
 

 

 

Pielikumi