Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Latvijas kuģniecība" tankkuģa "Ance" kapteinis saņem Starptautiskās Jūras organizācijas (IMO) apbalvojumu "Par ārkārtēju drošsirdību jūrā"
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-02-01 16:36:03
Versijas komentārs
Teksts
Šodien, 2008. gada 1. februārī, a/s Latvijas kuģniecība (LK) tankkuģa Ance kapteinim Viktoram Timoščenko tika pasniegts Starptautiskās Jūras organizācijas (IMO) Atzinības raksts Par ārkārtēju drošsirdību jūrā (Award for Exeptional Bravery at Sea), klātesot Kanādas vēstniecei Baltijas valstīsKlērai Pulēnai (Claire A. Poulin), LR Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktoram Aigaram Krastiņam, Latvijas Jūras administrācijas direktoram Ansim Zeltiņam, Latvijas Kuģu kapteiņu asociācijas prezidentam Kārlim Zaksam, Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta priekšniekam kapteinim Hermanim Černovam, kā arī citiem Latvijas jūrniecības sfērā strādājošu organizāciju un uzņēmumu pārstāvjiem.
 
Starptautiskās Jūras organizācija apbalvojumu Par ārkārtēju drošsirdību jūrā nodibināja 2006. gadā, un IMO to piešķir cilvēkiem, kuri, riskējot ar savu dzīvību, izglābuši jūrā citu cilvēku dzīvības, vai novērsuši jeb samazinājuši draudus jūras videi, tā izpelnoties starptautisku atzinību.
 
IMO Padomes 96. sesija apstiprināja godalgas piešķiršanas kandidātu atlases procedūru, kritērijus – izrādītā izveicība, māka un vadošā loma, glābšanas darbu nepieciešamība, ārkārtējas varonības demonstrēšana, iesaistīto personu vai apdraudējuma riska pakāpe, notikuma vieta un laika apstākļi, kā arī vērtētāju žūriju.
 
2006. gada 2. novembra vakarā LK jaunbūvētā tankkuģa Ance apkalpe, atsaucoties SAR (Search and rescue/Meklēt un glābt) signālam, izglāba divus Kanādas pilsoņus Alanu Ēriku Šortu (Allan Eric Shortt) un Mišelu Anni O’Nīlu (Michele Anne O’Neill), kuru vadīto katamarānu One cool cat 400 jūras jūdžu attālumā no Kanādas krastiem pārsteidza vētra. Abi apkalpes locekļi par Halifaksas ostā reģistrētā katamarāna nonākšanu nelaimes situācijā ziņoja 2. novembra pēcpusdienā. Ance tajā brīdī atradās 30 jūras jūdžu attālumā un, saskaņojot ar Kanādas Glābšanas koordinācijas centru, nekavējoties mainīja kursu, lai dotos uz vētras svaidītā katamarāna atrašanās vietu. Ierodoties notikuma vietā, Ances apkalpe kapteiņa Viktora Timoščenko vadībā, sākotnēji veica vairākus neveiksmīgus mēģinājumus nocelt no katamarāna klāja tā apkalpi. Pēc vairākām stundām glābējiem pievienojās ASV krasta apsardzes lidmašīna, kuras centieni arī beidzās nesekmīgi. Tomēr līdz ar nākamās dienas rīta gaismu LK tankkuģis veiksmīgi realizēja glābšanas operāciju, uz sava klāja uzņemot abus Kanādas pilsoņus. Mirkli pēc tam katamarāns One cool cat piesmēlās ar ūdeni un nogrima. Pēc Ances kapteiņa ziņojuma, abi Kanādas pilsoņi jau nākamajā dienā no vētras radītā satraukuma bija atbrīvojušies, jūtās labi un bija gatavi nokāpt uz sauszemes, tiesa - jau Somijas krastā Poorvo ostā. LK tankkuģis Ance veiksmīgajā glābšanas operācijā kopumā aizvadīja 13 ar pusi stundas, veica 84 jūras jūdzes un izglāba divu personu dzīvības.
 
Vairākas dienas pēc notikuma atzinības un pateicības vēstuli par veiksmīgo Kanādas pilsoņu glābšanas operāciju LK vadībai un tankkuģa Ance apkalpei nosūtīja arī Kanādas vēstniece Baltijas valstīs Klēra Pulēna.
 
 
 
 
Papildus informācijai:
 
Marita Ozoliņa Tumanovska
Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja
Tālr. nr.: 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv
 
Pielikumi