Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
LatRosTrans nākamnedēļ sāks cauruļvada atbrīvošanu no naftas
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-09-27 16:36:10
Versijas komentārs
Teksts

SIA „LatRosTrans” (LRT) nākamajā nedēļā plāno sākt naftas izspiešanu no uzņēmumam piederošā naftas cauruļvada Polocka-Ventspils. Otrajā posmā plānots  atbrīvot cauruļvada posmu – no stacijas „Džūkste” līdz Ventspilij, kurā pēc LRT prognozēm varētu atrasties ap 43 tūkstošiem tonnu naftas.

„Cauruļvada atbrīvošana no naftas un tā konservācija atbilstoši starptautiski atzītām tehnoloģijām, piepildot cauruļvadu ar inertu gāzi, samazinās iespējamo vides ekoloģiskā piesārņojuma risku. Tāpēc šī ir īpaši laba ziņa visiem tiem, kuru zemes īpašumi atrodas cauruļvada tuvumā”, uzsver LRT vadītājs Igors Stepanovs.

Izspiesto naftu līdz tālāka lēmuma pieņemšanai plānots uzglabāt SIA „Ventspils nafta termināls” rezervuārā. Lēmums par tālāko rīcību ar naftu  tiks pieņemts līdz šī gada beigām.

Naftas cauruļvada tālāko tīrīšanu un konservāciju, saskaņā ar jaunākajām tehnoloģijām aizpildot to ar slāpekli, LRT plāno turpināt pavasarī. „Viens no naftas cauruļvada iespējamajiem nākotnes izmantošanas veidiem būtu gāzes piegāde uz Ventspili, kas līdz šim nav bijusi gazificēta. Vairāki industriālie klienti par jauna gāzesvada izveidi jau ir izrādījuši interesi”, skaidro LRT vadītājs Igors Stepanovs.

Uzsākot priekšdarbus naftas cauruļvada Polocka-Ventspils funkcionālai pārveidošanai par gāzesvadu, oktobrī LRT plāno izsludināt konkursu par izvēlētas naftas cauruļvada daļas īpašu diagnostiku. Šis ir pilotprojekts, kura ietvaros plānots veikt 8,2 km gara naftas cauruļvada posma diagnostiku un sagatavošanu sertifikācijai, lai to varētu izmantot gāzes transportēšanai.

„Šis mums ir ļoti svarīgs pilotprojekts, jo, ņemot vērā ģeopolitisko un ekonomisko situāciju, mēs skaidri apzināmies, ka pa šo naftas cauruļvadu nafta visticamāk nekad vairs netiks pārvietota. Tāpēc mums ir būtiski rast jaunu pielietojumu uzņēmuma naftas transportēšanas infrastruktūrai, tehnoloģijām un darbinieku profesionālajām zināšanām,” uzsver LRT vadītājs Igors Stepanovs. „Ja pilotprojekts būs veiksmīgs, tas dos skaidrību par naftas cauruļvada tālāko likteni un attīstības perspektīvam,” atzīst Stepanovs.

Par LatRosTrans

SIA LatRosTrans pieder divi Latvijas Republikas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils un viens naftas produktu cauruļvads Polocka-Venstpils. Pa naftas cauruļvadiem pēdējos gados nafta nav pārvietota, savukārt, naftas produktu cauruļvads šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

SIA LatRosTrans ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - akciju sabiedrībai Transņefteprodukt (Transņeft meitas uzņēmums) pieder 34% kapitāla daļu, bet akciju sabiedrībai Ventspils nafta (NASDAQ OMX RIGA: VNF1R) – 66%.

 
 
Ilze Nagla
Sabiedrisko attiecību vadītāja
AS Ventspils nafta
Tel +371-29267454, +371-67715914
Pielikumi