Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
„Grindeks” peļņa 2012. gada pirmajā pusgadā – 3,7 milj. latu
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-08-24 16:12:26
Versijas komentārs
Teksts

Šodien, 24. augustā akciju sabiedrības „Grindeks” iesniegtais „NASDAQ OMX Riga” 2012. gada pirmā pusgada finanšu pārskats liecina, ka koncerna apgrozījums 2012. gada pirmajā pusgadā bija 34,2 milj. latu, kas ir par 1,5 milj. latu vai par 4,6% vairāk kā 2011. gada pirmajā pusgadā. Savukārt, koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2012. gada pirmajā pusgadā bija 3,7 milj. latu, kas, salīdzinot ar 2011. gada pirmo pusgadu, ir samazinājusies par 0,6 milj. latu vai 14%. Apgrozījuma un peļņas rādītāju ir ietekmējis aktīvo farmaceitisko vielu bizness, kur daļa klientu ir pārskatījuši ražošanas plānu un pārcēluši piegādes uz gada otro pusi. Bruto peļņas rentabilitāte 2012. gada pirmajā pusgadā bija 56,7%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 10,8%. 2012. gada pirmajā pusgadā koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 46 pasaules valstīm, kopumā par 32,3 milj. latu.

„Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2012. gada pirmajā pusgadā bija 31,7 milj. latu un ir palielinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, par 3,9 milj. latu vai 14%. Galvenie gatavo zāļu noieta tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis. Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms 2012. gada pirmajā pusgadā sasniedza 27,3 milj. latu, kas ir par 3,6 milj. latu vai 15,2% vairāk kā 2011. gada atbilstošajā periodā. Savukārt, gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza 4,4 milj. latu, kas ir par 0,4 milj. latu vai 10% vairāk kā 2011. gada pirmajā pusgadā.

2012. gada pirmajā pusgadā gatavo zāļu pieprasījuma pieaugums skaidrojams ar efektīvu virzības un pārdošanas vadību. Salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, galvenajā noieta tirgū Krievijā, kas veido vairāk kā pusi no kopējā gatavo zāļu apgrozījuma, zāļu noiets pieauga par 24%. Savukārt, vienā no lielākajiem tirgiem Kazahstānā – par 9%. Pagājušā un šī gada laikā „Grindeks” mērķtiecīgi apgūst tirgus iespējas Skandināvijā. 2012. gada pirmajā pusgadā zāļu noiets uz šīm valstīm veidoja 133,2 tūkst. latu, kas ir par 18,5 tūkst. latu jeb 16,1% vairāk kā 2011. gada pirmajā pusgadā. Šis ir būtisks pavērsiens kopējā „Grindeks” gatavo zāļu tirgus stratēģijā, kas paredz pakāpeniski apgūt iespējas Eiropas ziemeļvalstīs un rietumvalstīs.

Šajā pusgadā kopumā tika pārdoti 14,19 milj. iepakojumu, kas salīdzinot ar 2011. gada attiecīgo periodu, ir par 1,13 milj. iepakojumu vai 8,7% vairāk. „Grindeks” pieprasītākie medikamenti 2012. gada pirmajā pusgadā – oriģinālprodukts Mildronāts®, ziedes – Capsicam®, Viprosal B®, centrālo nervu sistēmu ietekmējošās zāles – Somnols®, Cyclodol®, oriģinālās pretvēža zāles Ftorafur® un dabas produkts Apilak-Grindeks. Īpaši atzīmējams pārdošanas kāpums  medikamentiem Somnols® par 25,5% un Ftorafur® par 31,9%.

2012. gada pirmajā pusgadā aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 2,4 milj. latu, kas ir par 2,5 milj. latu vai 51% mazāk kā 2011. gada pirmajā pusgadā. Daļa aktīvo farmaceitisko vielu klientu ir pārskatījusi 2012. gada ražošanas plānu, pārceļot piegādes uz otro pusgadu. Galvenie „Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Vācija, Nīderlande, Japāna un ASV. „Grindeks” pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ftorafūrs (tegafūrs), UDHS (ursodioksiholskābe), kā arī veterinārie produkti – detomidīns, medetomidīns. Kopā „Grindeks” ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas.

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Mūsu darbības rezultāti 2012. gada pirmajā pusgadā liecina, ka pildām sev nospraustos mērķus un plānus, un ir pamats uzskatīt, ka arī gada otrajā pusē mūsu darbība būs sekmīga. Sīvās konkurences apstākļos nav daudz tādu farmācijas uzņēmumu, kas var pamatoti uzrādīt 14% pieaugumu gatavo zāļu jomā – šie rādītāji tiešām ir iepriecinoši, jo to veido pieprasījuma pieaugums un augošs pārdoto iepakojumu skaits. Mums ir daudz tādu valstu, kā, piemēram, Bulgārija, Turkmenistāna, Armēnija, Ungārija un citas valstis, kur mūsu pieaugums procentos mērāms simtos, divsimtos un pat trīssimtos, taču daudz svarīgāka ir mūsu reputācija un ilgtermiņa sadarbība. Darbības rādītāji Krievijā, kas veido 51% no kopējā gatavo zāļu tirgus, ir ļoti atzinīgi – tur esam auguši par 24%. Īpaši vēlos akcentēt mūsu sasniegumus Skandināvijā, kur kopš pagājušā gada uzsākts „Grindeks” gatavo zāļu eksports. Tas ir nozīmīgs pagrieziena punkts uzņēmuma tirgus stratēģijā un pamatojums intensīvāk izmantot savas iespējas Eiropas ziemeļu un rietumu valstīs. „Grindeks” ir uz attīstību vērsts uzņēmums, un viens no darbības stūrakmeņiem ir konsekventa, ilgtermiņa sadarbība ar pacientiem, klientiem un partneriem. Priecājamies par saviem panākumiem un spēju konkurēt ar lieliem ārvalstu uzņēmumiem uz līdzvērtīgiem nosacījumiem arī Skandināvijas valstīs. Pirmajā pusgadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kopējā ainā redzamas korekcijas ievieš aktīvo farmaceitisko vielu bizness, taču mums jau ir iemesli uzskatīt, ka nākamajos mēnešos šī aina pozitīvi mainīsies. Tā kā „Grindeks” darbības centrā ir pacients, arī turpmāk uzņēmums strādās, apzinoties iedzīvotāju vajadzības un situāciju veselības aprūpes jomā.”

 

Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 11 valstīs.

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd „Grindeks” ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 50 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna. 2010. gadā „Grindeks”, saņemot augstāko Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras balvu, tika atzīts par eksportspējīgāko uzņēmumu Latvijā.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, uzņēmums pēdējo gadu laikā ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, piecu gadu laikā investējot attīstībā 32,7 milj. latu.

AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā. AS „Grindeks” lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, Anna Lipmane – 16,69%, „AB.LV Private Equity fund 2010” – 11,38%, „Skandinaviska Enskilda Banken” (nomināla turētājs) – 10,53%, „Swedbank” AS Clients Account (nomināla turētājs) – 8,79%.

 

Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.grindeks.lv

Sekojiet uzņēmuma informācijai:

Twitter.com/AS_Grindeks; Youtube.com/GrindeksLV; Draugiem.lv/grindeks

 

Kontakti:

Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012
fakss: 67083505
E-pasts:
laila.klavina@grindeks.lv

Pielikumi
Grindeks_finansu_parskats_2012_Q2_LVL.pdf (158.24 kB)
Grindeks_prezentacija_2012_Q2_LVL.pdf (385.84 kB)