Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
„Grindeks” un Latvijas Universitāte kopīgi veidos farmācijas pētniecības, attīstības un ražošanas infrastruktūru
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-07-09 14:50:05
Versijas komentārs
Teksts

Šodien, 2012. gada 9. jūlijā starp AS „Grindeks” un Latvijas Universitāti tika noslēgts sadarbības līgums par ilgtermiņa sadarbību zinātnisko pētījumu un tehnoloģiju pārneses jomā, tajā skaitā par sadarbību projektā “Baltijas Inovatīvo pētījumu un tehnoloģiju institūta infrastruktūras (BIRTI)”. 

AS „Grindeks” un Latvijas Universitāte plāno veidot farmācijas pētniecības, attīstības un ražošanas infrastruktūru, kuras ietvaros tiks veikti Latvijā un Baltijā reglamentēti (GMP, GLP, GCP) preklīniskie (drošības un farmakokinētikas) un klīniskie, tai skaitā bioekvivalences pētījumi farmācijas industrijas vajadzībām. Vienlaikus tiks veidotas mērogošanas, gatavo zāļu, aktīvo farmaceitisko vielu izstrādes un analītikas struktūras, kuras nodarbosies ar jaunu sintēzes metožu izstrādi, sintēzi un dažādiem fizikāli-ķīmiskiem pētījumiem, kā arī aktīvo farmaceitisko vielu un gatavo zāļu formu tehnoloģijas izstrādi un optimizāciju. Sadarbības gaitā tiks sagatavota platforma un ražošanas jaudas inovatīvu, piemēram, biotehnoloģisku, farmācijas produktu ražošanai.

Viens no svarīgākajiem farmācijas nozares ieguvumiem būs nozares kopējā kompetences līmeņa celšana, jo sadarbības rezultātā tiks sagatavoti nozares pieprasījumam atbilstoši speciālisti ar augstāko izglītību farmācijas, moderno zāļu ražošanas tehnoloģiju, medicīnas un biomedicīnas jomās.

Sadarbības ietvaros „Grindeks” plāno sniegt priekšlikumus par farmācijas industrijai nepieciešamajām izglītības programmām un piedalīties to nodrošināšanā ar lektoriem, prakses vietām un laboratoriju aprīkojumu studiju vajadzībām. Tāpat jaunizveidotās infrastruktūras darbībai „Grindeks” plāno nodrošināt finansējumu un iespēju zinātniekiem/pētniekiem risināt farmācijas industrijas praktiskos jautājumus.

LU dalība projektā tiks īstenota, sniedzot praktisku līdzdalību infrastruktūras izvēlē, izveidē un tās darbībā, nodrošinot kvalitatīvu pētījumu izpildi, rezultātu apkopošanu un nodošanu, kā arī piesaistot finansējumu.

AS „Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans: „Farmācijas un ķīmijas nozare Latvijā ir definēta kā prioritāra Latvijas ekonomikai. Globālā farmācijas tirgū konkurence ir sīva, un, stiprinot savas pozīcijas, runa nav vairs tikai par atsevišķiem Latvijas uzņēmumiem vai institūcijām, un pat vairs ne tikai Latviju kā farmācijas tirgū konkurentspējīgu valsti. Šodien mēs runājam par Eiropu un tās pozīcijām konkurencē ar Ameriku un Āziju. Latvija ir unikāla ar to, ka šeit ir saglabājusies un sekmīgi attīstās nacionālā farmācija, un mērķtiecīgi, pareizā virzienā strādājot un ieguldot, mēs varam celt gan nozares kopējo kompetences līmeni, gan izveidot uz attīstību vērstu, inovatīvu un pasaules līmenī konkurētspējīgu infrastruktūru. Pētniecības un attīstības resursi, kas šobrīd kā ārpakalpojumi tiek pirkti no ārvalstu kompānijām, ir ļoti lieli, un es personīgi kā šīs valsts patriots un uzņēmējs, esmu ieinteresēts, lai šie līdzekļi paliek mūsu zemē – dod iespēju attīstīties zinātnei, rada inovatīvus produktus un veicina kopējo Latvijas iedzīvotāju labklājību. Investīcijas, kuras grasāmies ieguldīt pētniecības, attīstības un ražošanas infrastruktūras izveidē, ir lēšamas daudzos miljonos latu, un viennozīmīgi – šādam ieguldījumam ir tālejoša nākotne. „Grindeks” un Latvijas Universitātes noslēgtais līgums ir ilgu sarunu, vīziju un ideju kopsavilkums un apņemšanās kopīgi realizēt zinātnisko pētījumu un tehnoloģiju pārnesi Latvijā. ”

Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš: „Latvijas Universitāte ir viena no vadošajām zinātnes universitātēm reģionā, savukārt „Grindeks” ir vadošais nozares uzņēmums Baltijas valstīs. Ilgtermiņa sadarbības līguma parakstīšana ir likumsakarīgs solis, lai tuvinātu zinātni un ražošanu, celtu kopējo farmācijas nozares konkurētspēju, apvienojot akadēmisko izcilību un inovatīvo tehnoloģiju iespējas labāko speciālistu sagatavošanai.”

 

Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 10 valstīs.

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd „Grindeks” ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 50 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna. 2010. gadā „Grindeks”, saņemot augstāko Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras balvu, tika atzīts par eksportspējīgāko uzņēmumu Latvijā.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, uzņēmums pēdējo gadu laikā ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, piecu gadu laikā investējot attīstībā 32,7 milj. latu.

AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā. AS „Grindeks” lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, Anna Lipmane – 16,69%, „AB.LV Private Equity fund 2010” – 11,38%,Skandinaviska Enskilda Banken” – 10,94%,Swedbank” AB Clients Account – 8,28%.

Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.grindeks.lv

Sekojiet uzņēmuma informācijai:

Twitter.com/AS_Grindeks; Youtube.com/GrindeksLV; Draugiem.lv/grindeks

Kontakti:

Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012
fakss: 67083505
E-pasts:
laila.klavina@grindeks.lv

Pielikumi