Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
FKTK atbalsta Parex bankas lūgumu par labprātīgu atteikšanos no kredītiestādes licences
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-03-15 12:04:54
Versijas komentārs
Teksts


Šodien, 2012. gada 15. martā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalstīja Parex bankas lūgumu par labprātīgu atteikšanos no kredītiestādes licences un pieņēma bankai pozitīvu lēmumu par tās anulēšanu. Tādējādi ir novērsti pēdējie formālie šķēršļi Parex bankas darbības modeļa maiņai un, atbilstoši bankas akcionāru sapulces lēmumam, uzņēmums var veikt visas ar to saistītās nepieciešamās darbības.
„Šis ir gaidīts un nozīmīgs lēmums, kas jau tuvākajā laikā mums ļaus realizēt Parex bankas pārveidi par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumu -  vienīgo visā Baltijas reģionā. Statusa maiņa mums ir svarīga divu galveno iemeslu dēļ: pirmkārt, mēs efektīvāk varēsim pievērsties mūsu pamatbiznesam, un, otrkārt, samazināsies ar kredītiestādes licences uzturēšanu saistītie  administratīvie izdevumi”, norāda Kristofers Gviljams, Parex bankas valdes priekšsēdētājs.
  
„Vienlaicīgi  vēlos atgādināt, ka bankas statusa maiņa neradīs nekādas izmaiņas esošajās bankas klientu saistībās un to struktūrā,  un arī turpmāk mēs visiem leģitīmajiem līdzekļiem turpināsim atgūt bankā ieguldītos valsts līdzekļus”,  uzsver  Kristofers Gviljams, Parex bankas valdes priekšsēdētājs.

Parex banka jau ir vairakkārt norādījusi, ka labprātīgais lēmums par statusa maiņu ir pieņemts pēc vispusīgas iespējamo uzņēmuma darbības modeļu izvērtēšanas. Tika ņemts vērā, ka Parex banka  jau kopš  2010. gada 1. augusta neveic komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tostarp kreditēšanu, klientu depozītu un noguldījumu kontu apkalpošanu un citus.  Šobrīd Parex bankas darbība pamatā ir saistīta ar tās kredītportfelī esošo problemātisko aktīvu izstrādi: kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu un nekustamo īpašumu pārvaldīšanu. Līdz ar to bankas statusa saglabāšana nav nepieciešama bankas mērķu, kas paredz valsts ieguldījumu atgūšanu, sasniegšanai. Atsakoties no bankas statusa, Parex bankai turpmāk nebūs saistoša vairāku kredītiestādes darbību regulējošu prasību, tostarp kapitāla pietiekamības rādītāju,  izpilde. 
Viens no ierobežojumiem bankas statusa maiņai bija Parex bankas saistības pret sindicētajiem aizdevējiem, kas bez papildus valsts atbalsta ir nokārtotas 2011. gada maijā, kā arī bankas saistības pret privātajiem noguldītājiem. Arī šīs saistības Parex banka ir izpildījusi, izmantojot bankas pašu finanšu līdzekļus. 

Papildus uzziņai:
2011. gada 28. decembrī Parex bankas ārkārtas akcionāru sapulce nolēma par labprātīgu atteikšanos no bankai izsniegtās kredītiestādes licences. Vienlaicīgi sapulce uzdeva Parex bankas valdei  veikt visas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar bankas statusa maiņu, tostarp vērsties ar lūgumu FKTK  attiecīgās atļaujas saņemšanai.

2011. gada 22. novembrī Ministru kabinets atbalstīja Parex bankas turpmākās darbības modeli, paredzot bankas statusa maiņu.  Līdzās citiem būtiskiem faktoriem tika norādīts, ka statusa maiņas rezultātā valstij nebūs jāveic turpmāka valsts noguldījumu kapitalizācija, kā bija paredzēts restrukturizācijas plānā,  lai nodrošinātu bankas darbību atbilstoši kredītiestādēm piemērojamām prasībām.





 
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: Marita.Ozolina@parex.lv

 

Pielikumi