Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
2011. GADĀ PAREX BANKA TURPINA ATGŪT VALSTS IEGULDĪJUMUS UN BŪTISKI SAMAZINA ZAUDĒJUMUS
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-02-29 16:03:48
Versijas komentārs
Teksts


Apkopotie akciju sabiedrības Parex banka 2011. gada nerevidētie finanšu rezultāti liecina, ka banka ir sekmīgi turpinājusi atgūt savulaik bankas glābšanā ieguldītos valsts  līdzekļus un būtiski samazinājusi zaudējumus.  Kopš 2010. gada 1. augusta  Parex banka ir atguvusi vairāk nekā 220 miljonus latu, no tiem  158 miljoni latu ir atgūti pārskata periodā. Lielākā daļa līdzekļu tika novirzīti 164 miljonu latu lielā sindicētā kredīta atmaksai, savukārt 7 miljonus latu Parex banka pirms termiņa atmaksāja Finanšu ministrijai. Vēl 8 miljonus latu, tostarp 5 miljonus latu valsts noguldījuma pamatsummas un 3 miljonus latu procentu maksājumos par valsts atbalsta izmantošanu, Parex banka Finanšu ministrijai atmaksāja drīz pēc pārskata perioda beigām.  

„Sasniegtie rezultāti apliecina, ka pusotra gada laikā Parex banka ir izaugusi par augsta līmeņa profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldīšanas kompāniju ar spēcīgu komandu, kura spēj gūt atzīstamus rezultātus, strādājot arī ar sarežģītiem daudzmiljonu projektiem ārkārtējās situācijās”, norāda Kristofers Gviljams,  Parex bankas valdes priekšsēdētājs.

Kristofers Gviljams arī uzsver, ka :„Apkopotie rezultāti neparāda visu 2011. gada laikā veikto darbu apjomu, jo liela daļa mūsu darba augļu būs redzami vēlāk. Kredītu restrukturizācija ir sarežģīts un izteikti laikietilpīgs process, tāpat arī nesteidzamies ar to aktīvu pārdošanu, kuriem paredzam vērtības pieaugumu nākotnē.”

Pārdomātas un piesardzīgas operatīvās un finanšu darbības rezultātā Parex bankai pārskata periodā ir izdevies būtiski samazināt problemātisko aktīvu radītos zaudējumus – 2011. gadā tie sastāda 70,3 miljonus latu, salīdzinot ar 163,9 miljoniem 2010. gadā.  Tāpat kā iepriekš, arī 2011.  gada pārskata periodā zaudējumus veidoja divi būtiski izmaksu posteņi: pirmkārt, veiktie procentu maksājumi par valsts noguldījuma izmantošanu un  subordinēto kapitālu un, otrkārt, izveidotie uzkrājumi  problemātisko aktīvu vērtības samazinājumam. Ievērojot Parex bankas kā problemātisko aktīvu pārvaldītāja darbības specifiku, proti, faktu, ka Parex bankas portfelī ir tikai aktīvi ar ieilgušām atmaksas problēmām, apstiprinātajā bankas restrukturizācijas plānā peļņas gūšanas iespējas nav plānotas arī turpmāk. Parex banka ir vairākkārt uzsvērusi, ka tās darbības vienīgais mērs ir atgūto naudas līdzekļu apjoms.
Izvirzīto uzdevumu īstenošanai Parex bankas darbība pārskata periodā bija koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. 2011. gada laikā banka ir noslēgusi vairākus nozīmīgus un reizē arī ļoti sarežģītus kredītu restrukturizācijas darījumus, kas  Parex bankai ļāva atgūt kādreiz izsniegtos miljonu lielos aizdevumus pilnā apmērā. 

Tomēr pats svarīgākais Parex bankas sasniegums 2011. gadā bija valsts galvotā starptautiskā sindicētā kredīta atmaksa 164 miljonu apjomā, ko banka veica  pašas spēkiem, bez papildus valsts atbalsta. Tādējādi tika nosargātas valsts un nodokļu maksātāju intereses un pilnībā nokārtotas  Parex bankas prioritārās un būtiskās saistības.
Pārskata periodā Parex banka uzsāka vērienīga projekta izstrādi un īstenošanu ar mērķi pārdot bankas meitas līzinga kompānijas NVS valstīs. Pirmie rezultāti tika sasniegti 2011. gada septembra beigās, kad banka, noslēdzot izdevīgu darījumu par meitas uzņēmumu Krievijā Parex Leasing  un Extroleasing pārdošanu, izgāja no Krievijas līzinga tirgus. Jau pirmajā maksājumā Parex banka atguva vairāk nekā 14,5 miljonus ASV dolāru un līdz pat 2013. gada beigām turpinās saņemt maksājumus no līzinga kompānijas problemātisko aktīvu portfeļa pakāpeniskas realizācijas. 2011. gada oktobrī tika noslēgts plānotais Pareks Lizinq and Faktorinq pārdošanas darījums Azerbaidžānā, tā atgūstot vēl 3,4 miljonus ASV dolāru.

Efektīvas darbības rezultātā ir ievērojami palielinājies Parex bankas nekustamo īpašumu portfelis, pārskata perioda beigās veidojot vairāk nekā 800 vienības.  Tie ir dažādu kategoriju dzīvokļi un privātās ēkas, kā arī plaša spektra komercplatības Baltijas valstīs. 2011. gadā banka veica profesionālu pārņemto nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, īpašu uzmanību pievēršot šo aktīvu vērtības saglabāšanai un palielināšanu, kā arī izdevīgai pārdošanai.      

2011. gada 22. novembrī Ministru kabinets atbalstīja Parex bankas turpmākās darbības modeli, paredzot bankas statusa maiņu.  2011. gada 28. decembrī Parex bankas ārkārtas akcionāru sapulce pieņēma lēmumu par labprātīgu atteikšanos no bankas licences un uzdeva bankas valdei uzsākt sagatavošanas darbus sekmīgai uzņēmuma statusa maiņas realizācijai.  Lēmums par Parex bankas statusa maiņu ir likumsakarīgs un rūpīgi pārdomāts solis, tā kā  klasiskos banku pakalpojumus Parex banka  nesniedz jau kopš 2010. gada 1. augusta. Pēc statusa maiņas banka turpinās līdzšinējo darbu pie problemātisko aktīvu izstrādes, izsniegto kredītu atgūšanas un aktīvu vērtības saglabāšanas un pārdošanas. Tāpat saglabāsies līdzšinējā Parex bankas aktīvu un saistību struktūra, tostarp klientu esošās saistības. Jauno  Parex bankas darbības modeli paredzēts ieviest pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļaujas saņemšanas.



 
Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: Marita.Ozolina@parex.lv

Pielikumi
LAT_LVL.pdf (3276.26 kB)
LAT_EUR.pdf (3278.02 kB)