Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s "Latvijas balzams" neauditētais finanšu pārskats par 2011.gadu
Emitents Amber Latvijas balzams, AS (097900BGLZ0000056644)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-02-24 17:46:16
Versijas komentārs
Teksts

 

Vadības ziņojums
 
Darbības veids
 
Uzņēmums ir dibināts 1900. gadā, bet esošo nosaukumu ieguvis 1970. gadā. AS „Latvijas balzams” ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijas valstīs, kas ražo vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu dzērienus. AS “Latvijas balzams” vadošais akcionārs ir „SPI Regional Business Unit BV”, kam pieder 89,53% akciju no pamatkapitāla.
 
Uzņēmuma darbība 2011. gadā
 
2011.gads AS “Latvijas balzams” ir bijis sekmīgs. Neraugoties uz ekonomiskās aktivitātes samazināšanos Latvijā un uzņēmumam nozīmīgos eksporta tirgos, AS „Latvijas balzams” ir spējis palielināt darbības efektivitāti un nodrošināt noturīgu akcionāru ieguldījuma atdevi.
Uzņēmuma neauditētais apgrozījums 2011. gadā bija 67,7 miljoni latu, kas ir par 10% mazāk nekā 2010. gadā. 2011.gadā par 6% samazinājusies produkcijas realizācija Latvijas tirgū, kas saistīts ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu un nelegālā alkohola aprites pieaugumu. 2011. gadā galvenie AS „Latvijas balzams” eksporta virzieni ir bijuši Baltijas valstis, Krievija, Norvēģija, Polija, Ukraina un Turcija. Vairumā nozīmīgāko tiešā eksporta tirgu sasniegts būtisks apgrozījuma pieaugums pret iepriekšējo gadu – produkcijas eksports uz Igauniju pieaudzis par 8%, uz Krieviju – par 19%, Ukrainu – par 32%, Norvēģiju – par 11% un Poliju – par 14%. Paralēli realizēta aktīva jaunu tirgu apgūšanas stratēģija, uzsākot darbu Bulgārijas, Spānijas, Somijas, Azerbaidžānas, Slovēnijas, Islandes un citos tirgos.
Īpaša uzmanība 2011.gadā tika veltīta nozīmīgāko zīmolu nostiprināšanai un jaunu produktu attīstībai. AS „Latvijas balzams” vadošie zīmoli, kā Rīgas Melnais balzams, brendijs Grand Cavalier un liķieris Moka,  2011.gadā saņēmuši kopumā 11 prestižus starptautisko konkursu apbalvojumus Eiropā un ASV. AS „Latvijas balzams” turpinājis jaunu produktu attīstību un jaunu tirgus segmentu apgūšanu, to skaitā sākot darbu arī bezalkoholisko dzērienu jomā. 2011.gadā uzņēmums Latvijas tirgū sekmīgi laidis konceptuāli jaunu produktu – Rīgas Dzirkstošais bezalkoholiskais dzēriens.
Uzņēmums lielu uzmanību ir veltījis ražošanas izmaksu kontrolei un savas produktivitātes paaugstināšanai, tā rezultātā sasniedzot 3,8 miljonu latu neauditēto peļņu, kas ir tuvu 2010.gada rezultātam, neraugoties uz apgrozījuma samazinājumu par 10%. Tādejādi uzņēmuma rentabilitātes rādītājs (tīrā peļņa pret apgrozījumu) 2011.gadā pieaugusi par 0,5 procentpunktiem pret iepriekšējo gadu.
AS „Latvijas balzams” ir ne vien lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs Latvijā, bet arī viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī. 2011. gadā nodokļos valsts budžetā AS “Latvijas balzams” ieskaitījis 36,5 miljonus latu, tai skaitā 26,1 milj. latu kā akcīzes nodokli.
 
AS „Latvijas balzams” 2011.gadā konsekventi turpināja realizēt atbildīgu, uz ilgtspējīgu attīstību vērstu darbības stratēģiju.
Uzņēmums nodrošina nemainīgi augstu līmeni starptautisko kvalitātes vadības sistēmas ISO 9001:2008 standartu īstenošanā, kā arī patērētāju drošības garantēšanai savā praksē ir ieviesis un uztur pārtikas paškontroles sistēmu saskaņā ar HACCP principiem. Rūpējoties par vidi, AS „Latvijas balzams” ražošanas praksē prioritāte tiek dota videi draudzīgām tehnoloģijām un iepakojumam, kā arī tiek veikta atkritumu un izlietotā iepakojuma dalīta savākšana un to nodošana pārstrādei.
Liela loma uzņēmuma darbības rezultātu sasniegšanā ir bijusi uzņēmuma darbiniekiem. AS „Latvijas balzams” ir Latvijas tautsaimniecības kontekstā nozīmīgs darba devējs un, neraugoties uz izaicinājumiem, 2011.gadā ir saglabājis noturīgu vidējo darbinieku skaitu. AS „Latvijas balzams” pastāvīgi investē darbinieku attīstībā – arī 2011.gadā dažāda veida apmācības un profesionālās kvalifikācijas celšanas pasākumus apmeklējuši tuvu 40% uzņēmuma darbinieku. AS „Latvijas balzams” regulāri nodrošina arī prakses iespējas topošajiem speciālistiem, daļa no kuriem vēlāk kļūst par uzņēmuma darbiniekiem.
 
Šī mērķtiecīgā AS „Latvijas balzams” stratēģija 2011.gadā ir izpelnījusies arī sabiedrības un ekspertu atzinību. To apliecina uzņēmumam piešķirtais Sudraba kategorijas novērtējums nacionālajā Ilgtspējas indeksā, kā arī izcils sniegums Latvijas uzņēmumu Reputācijas TOP 2011 – AS „Latvijas balzams” kopvērtējumā starp visiem Latvijas uzņēmumiem ieņēma augsto 12.vietu, un ir vienīgais šajā reitingā iekļuvušais stipro alkoholisko dzērienu ražotājs. AS „Latvijas balzams” 2011.gadā apliecinājis otro straujāko investoru attiecību kvalitātes pieaugumu starp Baltijas uzņēmumiem NASDAQ OMX biržas Baltic Market Awards vērtējumā.
 
Turpmākās darbības perspektīvas
 
Ekonomiskā situācija valstī ir sākusi stabilizēties un, lai gan iedzīvotāju pirktspēja joprojām ir ļoti zema, Sabiedrības mērķis ir noturēt esošo tirgus daļu Latvijā, kā arī palielināt produkcijas noietu nozīmīgākajos eksporta tirgos un tālāku jaunu eksporta tirgu apgūšanu.
2012. gadā AS "Latvijas balzams" prioritātes būs tālāka ražošanas un loģistikas izmaksu kontrole, optimizācija un ražošanas efektivitātes paaugstināšana, Sabiedrības konkurētspējas palielināšana. Īpaša uzmanība tiks pievērsta jaunu konkurētspējīgu produktu attīstībai, to izstrādi balstot uz padziļinātas patērētāju vēlmju un vajadzību izpratnes.
Uzņēmums turpinās īstenot atbildīgu, uz ilgtspēju vērstu politiku, īpašu uzmanību veltot vides, darba drošības un tirgus attiecību aspektiem.
AS "Latvijas balzams" turpinās atbalstīt videi draudzīgus risinājumus, nemitīgi pilnveidojot pasākumus, kas mazinātu Sabiedrības kaitīgo ietekmi uz vidi, izvirzot augstas prasības pret sevi un saviem sadarbības partneriem.
 
 
 
 
 
AS “Latvijas balzams”
Valdes locekle                                                                                      Signe Bīdermane
Rīgā, 2012. gada 24. februārī
Pielikumi
LB 12m2011 LV_20110224.pdf (2108.03 kB)
LB 12m2011 LV_EUR_20110224.pdf (2156.06 kB)