Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
„Grindeks”: ES finansēto kompetenču centru programma ir svarīga Latvijas tautsaimniecības attīstībai
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2012-02-07 09:28:16
Versijas komentārs
Teksts

AS „Grindeks” informē, ka uzņēmums piedalās divos Eiropas Savienības finansētos kompetenču centros –„Farmācijas un ķīmijas kompetences centrs” un „Vides, bioenerģētikas un biotehnoloģijas kompetences centrs”.

„Farmācijas un ķīmijas kompetences centrā” „Grindeks” piedalās kā viens no dibinātājiem un šī centra pētniecības programmas finansētājiem. Centrs ir uzsācis farmācijas un ķīmijas nozarei nozīmīgus starptautiskus pētījumus.  

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Bez šī centra mūsu iespējas jaunu zāļu izstrādē samazinātos, un ieguvējs nebūtu neviens – ne uzņēmums, ne pacienti. „Farmācijas un ķīmijas kompetences centrs” ir vērtīgs ne tikai kā pētījumus veicinoša organizācija, bet arī pierāda, ka Latvijas farmācijas uzņēmumiem ir izdevīgi savstarpēji sadarboties starptautisko tirgu iekarošanā un noteiktas kompetences ir izdevīgāk apvienot, nevis uzturēt katrā uzņēmumā atsevišķi.”

„Vides, bioenerģētikas un biotehnoloģijas kompetences centrā” „Grindeks” ir līdzfinansētājs un kopā ar Latvijas zinātniskajām organizācijām pagājušā gada oktobrī uzsāka pētījumu par farmaceitiskās rūpniecības notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas efektivitātes paaugstināšanu, izmantojot specifiskas mikroorganismu sabiedrības. Pētījuma mērķis ir meklēt un ieviest efektīvas ķīmiski piesārņotu notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas metodes, kas sevī ietver gan esošo sistēmu optimizēšanu, gan jaunu, unikālu risinājumu pielietošanu. Plānots, ka iegūtā pieredze un zināšanas ļaus sniegt zinātniski pamatotas rekomendācijas arī citiem Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem, kā, piemērojot atlasītas mikroorganismu grupas, uzlabot mērķa savienojumu degradēšanu rūpnieciskajos notekūdeņos.

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Apkārtējās vides piesārņojuma samazināšanas pasākumi kļūst aizvien aktuālāki pasaulē un tajā skaitā Latvijā. Mums kā uzņēmumam, kas vides aizsardzībā ievēro labas pārvaldības principus, šie jautājumi ir ļoti aktuāli, tāpēc tiek meklēti dažādi inovatīvi risinājumi, lai videi kaitīgu piesārņojumu pēc iespējas efektīvāk neitralizētu, neradot kaitējumu dabai. Svarīgi, ka šajā projektā iegūtās zināšanas, pieredze un rezultāti būs praktiski derīgi reālu, kompleksu notekūdeņu attīrīšanas problēmu risināšanai ne tikai konkrētā projekta dalībniekiem, bet arī citiem ieinteresētajiem uzņēmumiem.”

ES finansēto kompetences centru programma tika nesen apturēta, tādejādi, radot neziņu, vai un kā ieplānotie pētījumi turpināsies.

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Spriežot no tās informācijas, kas ir manā rīcībā, LR Finanšu ministrija ir uzdevusi jautājumus par kompetenču centru darbības atdevi. Februāra laikā ir jārod atbildes uz šiem jautājumiem, un pagaidām nav tādu indikāciju, ka šie projekti vairs netiks turpināti. Ja tomēr būšu maldījies, tad „Grindeks” meklēs savu finansējuma avotu, lai uzsākto turpinātu. Visi projekti, kuros esam iesaistījušies, ir svarīgi Latvijas tautsaimniecībai, t.sk., farmācijas un ķīmijas nozares attīstībai, jo ar salīdzinoši mazākiem ieguldījumiem visi var nonākt pie laba rezultāta. Ja kompetenču centru programma tiek atcelta, tas ir valstiski bezatbildīgs solis.”

 

Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 10 valstīs.

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd „Grindeks” ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 50 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija un Nīderlande. 2010. gadā „Grindeks”, saņemot augstāko Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras balvu, tika atzīts par eksportspējīgāko uzņēmumu Latvijā.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, uzņēmums pēdējo gadu laikā ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, piecu gadu laikā investējot attīstībā 32,7 milj. latu.

AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā. AS „Grindeks” lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, Anna Lipmane – 16,69%, „AB.LV Private Equity fund 2010” – 11,38%, „Skandinaviska Enskilda Banken” – 11,01%, „Swedbank” AB Clients Account – 9%.

Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.grindeks.lv

Sekojiet uzņēmuma informācijai:

Twitter.com/AS_Grindeks; Youtube.com/GrindeksLV; www.draugiem.lv/grindeks

 

Kontakti:

Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012
fakss: 67083505
E-pasts: laila.klavina@grindeks.lv

 

 

Pielikumi