Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Tiesa nolemj pilnīgi noraidīt “Polocktransneft Družba” prasību pret LatRosTrans un atceļ prasības nodrošinājumu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-12-09 12:02:20
Versijas komentārs
Teksts

Šodien Latgales apgabaltiesa (Rēzeknē) pieņēma spriedumu pilnībā noraidīt “Polocktransneft Družba” prasību pret LatRosTrans (LRT) par īpašumtiesībām uz tehnoloģisko naftu , kas atrodas LRTnaftas vados.

Šodien tiesa arī atcēla iepriekš piemēroto prasības nodrošinājumu tai tehnoloģiskās naftas daļai, kas atrodas LRT piederošajā naftas vadā. Līdz ar to LRT vairs nav nekādu ierobežojumu rīkoties ar šo naftu. Savukārt 40 tūkstoši tonnu tehnoloģiskās naftas, kuru pirms vairāk nekā gada LRT izsūknēja no naftas vada, veicot tā tīrīšanu un konservāciju saskaņā ar jaunākajām tehnoloģijām, nekad nav tikusi apķīlāta.
LRT vadītājs Igors Stepanovs pauž gandarījumu par tiesas spriedumu, uzsverot, ka citādāks risinājums nemaz nav bijis iespējams. „Esmu pārliecināts, ka šis tiesas spriedums beidzot pieliks punktu šaubām par to, ka mēs esam patiesie šīs tehnoloģiskās naftas īpašnieki. Tagad LRT varēs turpināt aizsākto naftas vada konservāciju, likvidējot jebkādus ekoloģiskos riskus, un uzņēmums varēs restrukturizēt savu darbību atbilstoši esošajai tirgus situācijai”, skaidro Stepanovs.
 
Lietas īsa vēsture
Pirms gada Baltkrievijas uzņēmums „Polocktransneft Družba” pēkšņi iesniedza tiesā prasību uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 tūkstošu tonnu apmērā, kas atrodas LatRosTrans naftas vados, pieder viņiem. Tiesā Baltkrievijas puse centās lietas izskatīšanu pēc būtības novilcināt, to politizēt un vairākas reizes mainīja savu skaidrojumu – kādā veidā „Polocktransneft Družba” it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas Latvijas-Krievijas kopuzņēmuma SIA LatRosTrans naftas vados.
2010.gada 7.decembrī tiesa, nodrošinot Baltkrievijas uzņēmuma „Polocktransneft Družba” prasību, aizliedza LRT lietot un/vai izmantot tehnoloģisko naftu, kas atrodas LatRosTrans piederošajā naftas vadā Polocka-Ventspils Latvijas Republikas teritorijā. Vienlaikus tiesa noraidīja Baltkrievijas uzņēmuma „Polocktransneft Družba” lūgumu apķīlāt arī to naftu 40 tūkstošu tonnu apmērā, kas jau bija izsūknēta no cauruļvada Polocka-Ventspils, uzskatot, ka šīs naftas apķīlājumam nav nekāda pamata.
 
Par LatRosTrans
SIA LatRosTrans pieder divi Latvijas Republikas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.
SIA LatRosTrans ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - akciju sabiedrībai Transņefteprodukt (Transņeft meitas uzņēmums) pieder 34% kapitāla daļu, bet akciju sabiedrībai Ventspils nafta (NASDAQ OMX RIGA: VNF1R) – 66%.
 
Ilze Nagla
Sabiedrisko attiecību vadītāja
AS Ventspils nafta
Tel +371-29267454, +371-67715914
Epasts ilze.nagla@vnafta.lv
Pielikumi