Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
LatRosTrans ir drošs par savām tiesībām uz tehnoloģisko naftu strīdā ar Baltkrievijas uzņēmumu „Polocktransneft Družba”
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-11-15 14:56:44
Versijas komentārs
Teksts

Gaidāms, ka 24.novembrī paredzētajā tiesas sēdē Latgales apgabaltiesā (Rēzeknē) pirmo reizi pēc būtības skatīs strīdu par tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas Latvijas-Krievijas kopuzņēmuma SIA LatRosTrans (LRT) naftas vados. LatRosTrans ir pārliecināts par savām īpašumtiesībām uz šo naftu.

Pirms gada Baltkrievijas uzņēmums „Polocktransneft Družba” pēkšņi iesniedza tiesā prasību uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 tūkstoši tonnu apmērā, kas atrodas LatRosTrans naftas vados, pieder viņiem, lai gan Baltkrievijas uzņēmums tā arī nav spējis pierādīt savas īpašuma tiesības uz šo naftu. LatRosTrans vadītājs Igors Stepanovs izsaka cerību, ka tiesa beidzot šo lietu skatīs pēc būtības, jo līdz šim tieši Baltkrievijas puses prasības grozījumu dēļ lieta tikusi novilcināta. Stepanovs pauž, ka prasītāja puses centieni kavēt lietas izskatīšanu pēc būtības ir ļoti neparasts gadījums un nozīmē, ka prasītājs nav pārliecināts par savas prasības pamatotību. Iespējams, ka vienīgais motīvs, kādēļ Baltkrievijas uzņēmums „Polocktransneft Družba” iesniedzis savu nepamatoto prasību tiesā, ir apgrūtināt LatRosTrans restrukturizāciju un turpmāko attīstību.
Ņemot vērā „Polocktransneft Družba” iesniegto prasību un tiesas noteikto prasības nodrošinājumu, saglabājas salīdzinoši augsts ekoloģiskais risks, jo lielākā daļa tehnoloģiskās naftas joprojām atrodas LatRosTrans naftas vados. LRT šo ekoloģisko risku novēršanu jau bija uzsācis pagājušajā gadā, sākot naftas vada atbrīvošanu no naftas, tīrīšanu un konservāciju atbilstoši jaunākajām tehnoloģijām, tomēr Baltkrievijas uzņēmuma prasības dēļ šis darbs tika apturēts.
 
Tiesvedības vēsture
Sākotnēji Baltkrievijas uzņēmums „Polocktransneft Družba” prasīja tam atdot visu LatRosTrans naftas vados esošo tehnoloģisko naftu 150 tūkstošu tonnu apmērā, kuras vērtība pēc Baltkrievijas uzņēmuma aprēķina ir apmēram 48,7 miljoni LVL (90 miljoni USD vai 69 miljoni EUR). Taču 2011.gada 15.septembrī Baltkrievijas uzņēmums prasību pēkšņi mainīja, prasot tikai 110 tūkstošus tonnu naftas un par pārējiem 40 tūkstošiem tonnu naftas kompensāciju naudā – 13 miljonus LVL (18,5 miljoni EUR). Šobrīd Baltkrievijas puse sākusi Krievijas medijos aktīvu kampaņu, lai skaidrotu pēkšņo prasības maiņu, tomēr nemin neko par pašas prasības pamatotību. 
Šie prasības grozījumi, kas iesniegti tiesai tikai pirms diviem mēnešiem, visticamāk saistāmi ar pirms gada veikto naftas vada konservācijas uzsākšanu. Lai sakārtotu 9 gadu nelietoto naftas vadu Polocka-Ventspils un piemērotu to jaunām biznesa vajadzībām, LatRosTrans pagājušajā gadā uzsāka naftas vada atbrīvošanu no naftas, veica naftas vada tīrīšanu un konservāciju, saskaņā ar jaunākajām tehnoloģijām aizpildot to ar slāpekli. Tāpēc daļa no tehnoloģiskās naftas – 40 tūkstoši tonnas - no cauruļvada Polocka-Ventspils tika izsūknēta un ievietota Ventspils naftas termināla rezervuārā. Naftas vada sakārtošanas un konservācijas process tika pārtraukts pēc tiesas lēmuma 2010.gada 7.decembrī, kas, nodrošinot Baltkrievijas uzņēmuma „Polocktransneft Družba” prasību, aizliedza lietot un/vai izmantot tehnoloģisko naftu, kas atrodas LatRosTrans piederošajā naftas vadā Polocka-Ventspils Latvijas Republikas teritorijā.  Vienlaikus tiesa noraidīja Baltkrievijas uzņēmuma „Polocktransneft Družba” lūgumu apķīlāt arī to naftu 40 tūkstošu tonnu apmērā, kas jau bija izsūknēta no cauruļvada Polocka-Ventspils, uzskatot, ka šīs naftas apķīlājumam nav nekāda pamata.
Ja tomēr LR Latgales apgabaltiesa lems par Baltkrievijas uzņēmuma „Polocktransneft Družba” īpašumtiesību atzīšanu uz Latvijā esošo tehnoloģisko naftu, tad Baltkrievijas pusei var nākties segt LatRosTrans izmaksas par 150 tūkstošu tonnu naftas glabāšanu LatRosTrans naftas vados gandrīz 20 gadu garumā, kas iespējams pārsniegs summu, par kādu šo naftu šobrīd varētu pārdot.
 
Par LatRosTrans
SIA LatRosTrans pieder divi Latvijas Republikas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.
SIA LatRosTrans ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - akciju sabiedrībai Transņefteprodukt (Transņeft meitas uzņēmums) pieder 34% kapitāla daļu, bet akciju sabiedrībai Ventspils nafta (NASDAQ OMX RIGA: VNF1R) – 66%.
 
Ilze Nagla
Sabiedrisko attiecību vadītāja
AS Ventspils nafta
Tel +371-29267454, +371-67715914
Epasts ilze.nagla@vnafta.lv
Pielikumi