Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Parex banka 2011. gada 1. pusgadā turpina atgūt valsts ieguldītos līdzekļus
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-08-25 16:29:20
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrības Parex banka 2011. gada pirmo sešu mēnešu finanšu  pārskati liecina, ka minētajā periodā banka ir atguvusi vairāk nekā 100 miljonus latu, kā  arī pašas spēkiem, bez papildu valsts atbalsta ir spējusi samaksāt  valsts galvoto sindicēto kredītu 164 miljonu latu apmērā. Tāpat kopš sadalīšanas brīža banka ir pārņēmusi  aptuveni 800 nekustamos īpašumus, un  tās skaitliski nelielā, bet efektīvā darbinieku komanda ikdienā pārvalda aktīvus aptuveni 600 miljonu latu vērtībā, apkalpojot vairāk nekā 5 tūkstošus klientu.  Vienlaicīgi banka īsteno konsekventu un tālredzīgu problemātisko kredītu uzkrājumu veidošanas politiku, tā radot papildus drošību sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos. 

Nenoliedzami lielākais un nozīmīgākais izaicinājums pārskata periodā Parex bankai bija valsts galvotā starptautiskā sindicētā kredīta atmaksa 164 miljonu apjomā. Nepieciešamos naudas līdzekļus banka akumulēja pašas spēkiem, bez papildus valsts atbalsta, tādējādi nosargājot valsts un nodokļu maksātāju intereses un  pilnībā nokārtojot  Parex bankas prioritārās un būtiskās saistības.

„Es apzinos, ka  mūsu darbu vēro ne vien banku pārraugošās institūcijas, bet arī Latvijas sabiedrība, jo valsts veiktais ieguldījums bankā likumsakarīgi ir skāris visu nodokļu maksātāju intereses. Tādēļ mani iepriecina, ka sākotnējo  skepsi pret mūsu uzsākto darbu pamazām ir nomainījusi draudzīgāka un izprotošāka attieksme. Ievērojot, ka bankas bilancē ir atstāti tikai problemātiskie kredīti ar nopietnām atmaksas problēmām, mūsu darbs nav pateicīgs, tas ir smags un sarežģīts. Tomēr katrs mūsu panākums ir vēl viens solis tuvāk nospraustajam mērķim”, norāda Parex bankas valdes priekšsēdētājs  Kristofers Gviljams.
 
Saskaņā ar Eiropas Komisijas un Ministru Kabineta apstiprināto Parex bankas  restrukturizācijas plānu pārskata periodā tika turpināta bankas aktīvu atgūšana,  tostarp, nekustamo īpašumu pārņemšana un profesionāla pārvaldīšana.  Kopš bankas sadalīšanas kopumā ir pārņemti aptuveni 800 nekustamo īpašumu, un paredzams, ka 2011. gada laikā to skaits būtiski pieaugs. Bankas nekustamo īpašumu portfeli veido  dažādu segmentu un kvalitātes  aktīvi, un tikpat atšķirīgs  ir to nākotnes vērtības potenciāls. Izmantojot  bankas ekspertu prognozes par ekonomikas izaugsmes perspektīvām, nekustamo īpašumu tirgus attīstību, naudas plūsmu, ko attiecīgais objekts var ģenerēt, kā arī citus būtiskus faktorus, tiek veikta katra aktīva rūpīga analīze.
„ Lēmumi par objektu pārdošanu vai,  gluži pretēji,  izīrēšanu līdz labvēlīgākai  tirgus situācijai, tiek pieņemti tikai pēc detalizētas katra objekta analīzes”, norāda Parex bankas valdes loceklis Jurijs Adamovičs. „Lai arī mēs varētu paļauties tikai uz bankas ekspertu veikto analīzi, tomēr papildus pieprasām arī neatkarīgu ekspertu vērtējumu. Parex bankas pastāvīgā atrašanās saasinātas uzmanības lokā nosaka papildus prasības procesu caurspīdīguma nodrošināšanai”, norāda J. Adamovičs. 
Visi Parex bankas pārņemtie nekustamos īpašumi, kuri tiek  izīrēti vai pārdoti, ir izvietoti bankas mājas lapas sadaļā „Nekustamie īpašumi”.
Parex bankas saimnieciskā darbība pārskata periodā ir noritējusi stingrā saskaņā ar 2011. gada budžetu un bankas restrukturizācijas plānu. Kopumā ir atgūti vairāk nekā  100 miljonus latu, lielāko daļu no šiem līdzekļiem novirzot sindicētā kredīta atmaksai. Atbilstoši Starptautisko finanšu pārskatu standartu prasībām un Parex bankas realizētajai piesardzīgajai grāmatvedības politikai, šā gada pirmo sešu mēnešu laikā ir izveidoti uzkrājumi problemātiskajiem kredītiem 18,6 miljonu latu apmērā. Kaut gan šie uzkrājumi bankas bilancē tiek atspoguļoti kā zaudējumi, tomēr konsekventā uzkrājumu veidošanas politika rada papildus drošību sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos, kas vērtējams kā pozitīvs aspekts. Atkarībā no turpmākajiem Latvijas un globālās ekonomikas attīstības tempiem, kas var būtiski ietekmēt atsevišķu kredītu atgūšanas perspektīvas, atzītais uzkrājumu apjoms var tikt pārskatīts un, labvēlīgas situācijas gadījumā – samazināts. Tāpat bankas darbības pārskata perioda peļņas vai zaudējumu aprēķinā kā izmaksas  atspoguļoti arī procentu maksājumi 20 miljonu latu apmērā,  kas Parex bankai saskaņā ar noslēgto līgumu nosacījumiem jāiemaksā  valsts budžetā par veikto ieguldījumu. Atbilstoši pēc pārskata perioda  beigām Valsts kase tiks papildināta ar apjomīgu naudas summu 20 miljonu latu apmērā.
Šā gada pirmajos sešos mēnešos tika turpināta visu bankas administratīvo izmaksu pārvērtēšana. Atbildīgi veiktais darbs un sabalansētā plānošana ir devusi labus rezultātus -  administratīvās izmaksas pārskata periodā veidoja tikai 0,9 procentus no vidējās bankas aktīvu neto vērtības. Šis rādītājs vēlreiz uzskatāmi apliecina Parex bankas izveidotās administratīvās struktūras un tās kontroles efektivitāti, ņemot vērā, ka banka ikdienā pārvalda aktīvus aptuveni 600 miljonu latu vērtībā un apkalpo vairāk nekā 5000 klientu. 


Uzziņai par Parex banku:

Pēc  veiktās  Parex bankas restrukturizācijas, pamatā tajā atstājot tikai problemātiskos aizdevumus ar nopietnām atmaksas problēmām, Parex banka ir kļuvusi par unikālu institūciju Baltijas valstīs. 2011. gada 17. maijā Ministru kabinets atbalstīja starptautiskā finanšu konsultanta Nomura International plc izstrādāto Parex bankas pārdošanas stratēģiju. Līdz ar to ir pieņemts lēmums, ka Parex bankai jāturpina īstenot minētā finanšu konsultanta izstrādāto bankas darbības stratēģiju ar mērķi atgūt valsts ieguldījumu maksimālā  apmērā.  Lai realizētu bankas pārņemto aktīvu vērtības paaugstināšanu un saglabāšanu, bankas darbības prioritārie virzieni arī turpmāk būs problemātisko kredītu restrukturizācija,  parādu piedziņa un pārņemto nekustamo īpašumu profesionāla pārvaldīšana un realizācija. Tuvākajā laikā Parex banku kopumā  piedāvāt investoriem nav paredzēts. 

•    Lai uzzinātu par Parex banku vairāk, lūdzam apmeklēt mūsu http://www.parex.lv.
•    Parex bankas 2011. gada pirmo sešu mēnešu pārskatus varat aplūkot bankas mājas lapas sadaļā „Investoriem”.


Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: Marita.Ozolina@parex.lv
 

Pielikumi
LV_LVL.pdf (657.09 kB)
LV_EUR.pdf (641.13 kB)
Parex_lv_30.06.2011_PWC_final_SD.pdf (457.66 kB)