Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par Londonas Augstās Tiesas lēmumiem 2011.gada 3. un 4.augustā
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-08-05 17:35:09
Versijas komentārs
Teksts

2011.gada 3. un 4.augustā notika tiesas sēde procesuālu jautājumu izlemšanai Londonas Komerctiesā saistībā ar AS “Latvijas kuģniecība” koncernā (tālāk tekstā – LK) ietilpstošo kompāniju celtajām prasībām pret Aivaru Lembergu.

Prasības, kura celta arī pret A.Lembergu, kopējā summa ir vērtējama aptuveni 135 miljonu ASV dolāru apmērā. Šādas summas prasītāju ieskatā ir nepamatoti izņemtas no LK apzināti prettiesisku shēmu realizācijas rezultātā, galvenokārt, izmantojot zem tirgus likmēm noslēgtus kuģu fraktēšanas līgumus starp LK koncernā ietilpstošajām kompānijām (turpmāk – Prasītāji) un starpnieku kompānijām (Korporatīvie atbildētāji), kuras tālāk kuģus jau par tirgus likmēm nodevušas fraktā trešajām personām, kuras nav zinājušas un nav bijušas iesaistītas prettiesiskajās shēmās.

Balstoties uz līdz šim iesniegtajiem pierādījumiem, Londonas Komerctiesa jau ir secinājusi, ka ir pastāv pamatoti argumentējama lieta par to, ka A.Lembergs ir bijis iesaistīts un guvis labumu no apzināti prettiesiskajām shēmām, un ka Prasītājiem tādēļ ir pietiekami pamatota iespēja pierādīt, ka A.Lembergs ir atbildīgs LK un tās akcionāriem par zaudējumiem, kas radušies apzināti prettiesisko shēmu realizācijas rezultātā, protams, atkarībā no lietas izskatīšanas rezultātiem Londonas tiesās pēc būtības.

LK jau ir guvusi sekmes saņemot tiesas spriedumu par summu, kuras galīgais apmērs vēl tiks noteikts, pret Korporatīvajiem atbildētājiem, ar kuru palīdzību prettiesiskā shēma tika realizēta. Tomēr šiem korporatīvajiem atbildētājiem nav pietiekamu aktīvu, lai atlīdzinātu LK nodarītos zaudējumus. Visticamāk, ka gandrīz visi ienākumi no apzināti prettiesiskās shēmas realizācijas jau ir pārgājuši citās rokās.

Šī iemesla dēļ LK ir cēlusi prasības pret Oļegu Stepanovu un A.Lembergu. Neskatoties uz pierādījumiem, kas jau iesniegti Londonas tiesā, gan A.Lembergs, gan O.Stepanovs neatzīst pret viņiem celtās prasības. Vienlaikus, kamēr O.Stepanovs ir piekritis atklāt tiesā informāciju par viņam piederošajiem aktīviem un atzīt Londonas tiesas jurisdikciju lietas izskatīšanā, lai viņa aizstāvības argumenti varētu tikt izvērtēti pēc būtības, A.Lembergs ir atteicies šādi rīkoties.

2011.gada 13.aprīlī Londonas Komerctiesa izdeva Prasītājiem Vispasaules aktīvu iesaldēšanas rīkojumu (turpmāk – Rīkojums) pret A.Lembergu. Rīkojums tika izdots pamatojoties uz tiesā iesniegtajiem pietiekamajiem pierādījumiem, kas ļāva konstatēt reāla riska esamību par to, ka A.Lembergs var mēģināt nobēdzināt savus aktīvus, lai tie nebūtu pieejami nākotnē iespējamā sprieduma izpildei.

Atbilstoši 13.aprīļa Rīkojumam, A.Lembergam bija pienākums atklāt Prasītājiem informāciju par visiem viņa aktīviem, ieskaitot tos, kuriem viņš ir patiesā labuma guvējs (neatkarīgi no tā, vai tie varētu būt reģistrēti uz ārzonu kompāniju, trešo personu vai viņa ģimenes locekļu vārda) un neatkarīgi no tā, kurā valstī aktīvi atrodas. Atklājot šo informāciju, bija jānorāda, cita starpā, pilni rekvizīti visiem banku kontiem, kompāniju kapitāla daļas vai akcijas, nekustamie īpašumi un uzticības turējumā nodotie aktīvi.

Šonedēļ A.Lembergu pārstāvošie advokāti mēģināja panākt Rīkojuma atcelšanu. Viņu iesnieguma izskatīšana tika uzsākta 3.augustā un pabeigta 4.augustā. Tiesas sēdes beigās, Cooke k-gs, augsti kvalificēts tiesnesis ar plašu pieredzi sarežģītu komerclietu iztiesāšanā, izskatīja abu pušu iesniegtos pierādījumus, noklausījās izvērstu mutisku skaidrojumu no A.Lembergu pārstāvošajiem advokātiem un izlēma par labu Prasītājiem, tādējādi, noraidot A.Lemberga iesniegumu atcelt Rīkojumu. Bez tam, tiesnesis apstiprināja agrākos secinājumus par to, ka tiesā jau iesniegti ievērojama apjoma pierādījumi, kas liecina, ka prasībai pret A.Lembergu ir pietiekams pamatojums.

Tādējādi Rīkojums attiecībā uz A.Lemberga aktīviem paliek spēkā un A.Lembergam ir aizliegts, citādi, izņemot kā tas nepieciešams parastai ikdienas rīcībai, jebkādā veidā mēģināt atbrīvoties no aktīviem, kas viņam pieder vai kuriem viņš ir patiesā labuma guvējs bez LK juridisko pārstāvju piekrišanas.

Tajā pašā tiesas sēdē Prasītāji iesniedza pieprasījumu tiesai izdot rīkojumu A.Lembergam ar zvērestu vēlreiz liecināt par viņa īpašumiem, to apmēru un veidu. Lai arī iepriekš A.Lembergs ar zvērestu jau liecināja par šo jautājumu LK pārstāvošie advokāti nebija pārliecināti, ka informācija, kas tika sniegta par viņa finansēm un īpašumiem ir pilnīga un patiesa. Detaļas par informāciju, kas tika sniegta šobrīd nevar tikt izpaustas, jo A.Lembergu pārstāvošie advokāti uzstāja, ka šāda informācija var tikt sniegta tikai nodrošinot striktu tās konfidencialitāti, kam piekrita tiesa un Prasītāji.

Lai meklētu veidus, kā neveikt informācijas atklāšanas pienākuma pildīšanu, A.Lembergs mēģināja iebilst, ka viņam nav jāatklāj papildus informācija, pamatojot to ar argumentu, ka viņam nav jāatklāj informācija, kas varētu tikt izmantota pret viņu. Šo argumentu kopā ar citiem argumentiem tiesnesis Cooke noraidīja un secināja, ka A.Lembergs ir neapšaubāmi pārkāpis tiesas 13.aprīļa Rīkojumu, atbilstoši kuram viņam bija jāatklāj informācija par saviem īpašumiem.

Šobrīd A.Lembergam ir uzlikts papildus pienākums atklāt savu finanšu stāvokli LK pārstāvošajiem advokātiem divos posmos. Ne vēlāk kā līdz 12.augustam A.Lembergam ar zvērestu ir jāklāj pilns un galīgs savu īpašumu saraksts, ieskaitot visus tos īpašumus, kuros viņš ir patiesā labuma guvējs visā pasaulē. Atbildes uz detalizētiem jautājumiem, kurus uzdos LK pārstāvošie juristi Londonā saistībā ar specifiskiem aktīviem, kuru īpašnieks varētu būs A.Lembergs, ir jāiesniedz arī ar zvērestu, bet ne vēlāk kā līdz 9.septembrim.

Tāpat tiesnesis nosprieda, ka gadījumā, ja LK pārstāvošie juristi nebūs apmierināti ar jebkuru no A.Lemberga papildus saņemto informāciju nākamo nedēļu laikā, viņam ir personīgi jāapmeklē tiesa Londonā, lai izjautātu viņu par viņa aktīvu veidu un apmēru. Tiesnesis arī nosprieda, ka A.Lembergam būs personīgi jāapmeklē tiesa, kura provizoriski plānota Londonā nedēļā, kas sākas 3.oktobrī.

Kopējās Londonas tiesvedības līdzšinējās izmaksas, ietverot abu pušu izmaksas, kopsummā sasniedza 400 000 Lielbritānijas mārciņas (aptuveni 325 000 LVL). Tiesnesis Cooke uzdeva iemaksāt A.Lembergam 125 000 Lielbritānijas mārciņas (aptuveni 100 000 LVL) LK kontā 28 dienu laikā, pārējās Prasītāju izmaksas atstājot izvērtēšanai nākotnē.

Pilna sprieduma teksta publiska pieejamība ir paredzama tuvāko nedēļu laikā.

Papildu informācija:
Elīna Dobulāne
Preses sekretāre
AS „Latvijas kuģniecība”
Tālr. 25959447
E-pasts: elina.dobulane@lscgroup.lv


 

Pielikumi