Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Parex bankas zaudējumi 2011. gada pirmajā ceturksnī – pieci miljoni latu, rezultāts labāks par plānoto
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-05-31 16:50:24
Versijas komentārs
Teksts

2011. gada pirmajā ceturksnī Parex bankas saimnieciskā darbības ir noritējusi saskaņā ar restrukturizācijas plānu un, lai arī  lai arī pārskata periodu banka noslēdza ar 5 miljonu latu zaudējumiem, rezultāts ir labāks nekā plānots. Pozitīvā atšķirība skaidrojama ar vairākiem pārskata periodā sekmīgi noslēgtiem liela apjoma kredīta restrukturizācijas darījumiem, kas  būtiski uzlaboja  atsevišķu kredītu atgūšanas perspektīvas un ļāva  bankai samazināt iepriekš izmaksās iekļautos uzkrājumus. Nedrošajiem kredītiem izveidoto uzkrājumu apjoma samazinājuma  ietekmē saruka arī  2011. gada 1. ceturkšņa zaudējumi, tādējādi, ņemot vērā Parex bankas kā  risinājumu bankas darbības specifiku, gūtie finanšu rezultāti ir vērtējami atzinīgi. Jāatzīmē, ka Parex bankas darbības atskaites mērs ir  līdz 2017. gadam atgūto naudas līdzekļu apjoms.

“Jebkurš mūsu sasniegums man sniedz patiesu gandarījumu, jo darbs, kuru veicam, ir ne tikai sarežģīts no profesionālā viedokļa, bet arī smags. Šķiet, ka daļa sabiedrības vēl īsti nav izvērtējusi mūsu darba nozīmību un to, ka esam pilnīgi jauna komanda, kuras vienīgais mērķis ir atgūt valsts ieguldījumu pēc iespējas lielākā apmērā”, norāda Kristofers Gviljams, Parex bankas valdes priekšsēdētājs.

2011. gada pārskata perioda zaudējumu pamatā ir divas būtiskas pozīcijas – procentu izdevumu pārsniegums pār procentu ieņēmumiem un neto realizētie zaudējumi no pārdošanai pieejamajiem aktīviem. Pēc  veiktās uzņēmuma restrukturizācijas,  Parex bankā, kas ir kļuvusi par unikālu projektu Baltijas valstīs, tika atstāti tikai  problemātiskie aizdevumi, kuriem jau bija iestājušās atmaksas problēmas. Daudzos gadījumos ir uzsākti  parādu piedziņas procesi un par izsniegtajiem kredītiem ilgstoši netiek veikti nedz  kredīta pamata summas, nedz arī procentu maksājumi. Līdz ar to  procentu ieņēmumu līmenis no Parex bankas kredītportfeļa ir būtiski zemāks nekā jebkurā citā kredītiestādē, kur to veido kā labie, tā problemātiskie kredīti. Tomēr Parex banka pieliek maksimālas pūles, lai  situācijas, kurās tas ir iespējams, procentu ienākumus maksimāli palielinātu.  

Tā kā Parex bankai jāturpina pildīt savas saistības pret sindicēto kredītu aizdevējiem, Finanšu Ministriju un subordinētā kapitāla noguldītājiem, bankas procentu izdevumu apjoms ir fiksēts un attiecīgi pārsniedz bankas procentu ieņēmumus.

2011. gada pirmajā ceturksnī  Parex bankas prioritārais uzdevums kopējā mērķa kontekstā bija  164 miljonu latu lielā sindicētā kredīta atmaksai nepieciešamo naudas līdzekļu atgūšana. Tas ir vērtējams kā milzīgs izaicinājums bankas vadībai un darbinieku komandai, tādēļ visi bankas materiālie un nemateriālie resursi tika novirzīti attiecīgā naudas apjoma akumulēšanai. No 2010. gada 1. augusta līdz pārskata perioda beigām Parex banka neatlaidīga darba rezultātā bija atguvusi 125 miljonus latu. Šo summu galvenokārt veidoja neatmaksāto kredītu pārstrukturizēšanas un   bankas vērtspapīru portfeļa pārdošanas rezultātā atgūtie līdzekļi. Jāuzsver, ka Parex bankas vadības  realizētā  apdomīgā darbības stratēģija ļāva bankai izvairīties no aktīvu piespiedu pārdošanas. Ņemot vērā šobrīd neaktīvo nekustamo īpašumu tirgu un relatīvi zemās cenas, Parex banka veic savā īpašumā esošo aktīvu apsaimniekošanu. Situācijai uzlabojoties, aktīvus plānots realizēt atbilstoši tirgus cenai visu nodokļu maksātāju interesēs.   


Par Parex banku: 
Kopš 2010. gada 1. augusta, kad Parex banka uzsāka savu  darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt tādus klasiskos banku pakalpojumus kā, piemēram, kontu un depozītu apkalpošanu, kredītu izsniegšanu un  citus, Parex bankas  galvenais mērķis ir valsts  ieguldījuma atgūšana maksimālā apmērā. Izvirzītā uzdevuma īstenošanai banka savu  darbību koncentrē uz efektīvu kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu, kā arī pārņemto nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.  Parex bankas lielākais akcionārs ir Latvijas valsts, ko pārstāv Privatizācijas aģentūra, un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).  
 



Papildu informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: Marita.Ozolina@parex

Pielikumi
LV_LVL.pdf (179.91 kB)
LV_EUR.pdf (180.95 kB)