Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Akciju sabiedrības Parex banka 2010. gada nerevidētie finanšu rezultāti
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-04-11 16:37:42
Versijas komentārs Papildināts ar informāciju par pakārtotajām saistībām.
FKTK komentārs

Finanšu un kapitāla tirgus komisija informē, ka saistībā ar AS ''Parex banka'' publicēto nerevidēto 2010. gada pārskatu Finanšu un kapitāla tirgus komisija veica administratīvo procesu, 28.06.2011. pieņemot lēmumu.

Informācija par pieņemto lēmumu Oficiālajā obligātas informācijas centralizētajā glabāšanas sistēmā publicēta 08.07.2011. (saite uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas informāciju: https://www.oricgs.lv/eri/PRX1R/6913/).  

Teksts

Bankas saimnieciskā darbība ritējusi atbilstoši apstiprinātajam restrukturizācijas plānam  
  
2010. gads Parex bankas darbībā iezīmēja vērienīgas pārmaiņas -  ar valsts atbalstu 1. augustā tika sekmīgi īstenota  finanšu grūtībās nonākušās Parex bankas  restrukturizācija, un šajā brīdī  Parex banka  kļuva par Latvijā vēl nebijušu  finanšu institūciju - specializēto problemātisko aktīvu pārvaldītāju -  ar ambiciozu mērķi: valsts ieguldījuma atgūšanu  maksimālā apmērā.

Ievērojot bankai saistošās Starptautisko finanšu pārskatu standartu prasības, pārskata periodā Parex banka nedrošajiem kredītiem ir izveidojusi 115,7 miljonu latu lielu uzkrājumu.  Veiktā korekcija likumsakarīgi ir ietekmējusi bankas kopējos finanšu rādītājus, un 2010. gadu Parex banka noslēdza ar plānotiem zaudējumiem 152,7 miljonu latu apmērā. Jāuzsver, ka visi Parex bankas atgūtie līdzekļi tiek novirzīti sindicētā kredīta un valsts ieguldījuma atmaksai, tādējādi saskaņā ar apstiprināto restrukturizācijas plānu peļņa no Parex bankas darbības nav paredzēta arī turpmāk. Vienlaicīgi banka pieliek visas pūles, lai maksimāli ierobežotus zaudējumus,  tādēļ banka īsteno pārdomātas un piesardzīgas operatīvās un finanšu darbības, veicot visu izmaksu rūpīgu izvērtēšanu. 

”Parex banka pēc tās sadalīšanas ir kļuvusi par Latvijā unikālu finanšu institūciju ar augstu atbildības līmeni valsts un investoru priekšā. Šis darbs ir ne vien komplicēts, bet arī smags, jo mēs strādājam ar ļoti dažādiem parādniekiem gan Baltijas valstīs, gan NVS, gan ārzonas  valstīs. Tikpat dažāda ir šo kredītņēmēju attieksme pret savu  saistību izpildi, un nereti mēs sastopamies ar apzināti negodprātīgām darbībām”, norāda Parex bankas valdes priekšsēdētājs  Kristofers Gviljams.

Pārskata periodā Parex banka ir uzsākusi virkni tiesvedību par klientu ilgstošu saistību pret banku nepildīšanu. Parex bankas vadība jau vairākkārt ir norādījusi, ka valsts interešu aizstāvības nolūkos tā izmantos visus leģitīmos līdzekļus, lai vērstos pret jebkādām ļaunprātīgām un likumā sodāmām darbībām. 

“Pēc astoņu mēnešu darba Parex bankā mēs redzam, ka ne vienmēr kredīti ir izmantoti to izsniegšanas mērķim. Tā rezultātā saņemtā kredīta nodrošinājums ir būtiski zemāks par kredīta apmēru. Faktiski šo kredītņēmēju vieglprātīgās rīcības sekas gulstas uz Latvijas nodokļu maksātāju pleciem, jo bankai šādos gadījumos diemžēl ir  jāatzīst zaudējumus”, uzsver Kristofers Gviljams.

Atbilstoši akciju sabiedrības Parex banka restrukturizācijas plānam un Ministru kabineta lēmumam,  2010. gada 28. decembrī ir veikta bankas  pamatkapitāla palielināšana 9,7 miljonu latu apmērā. Darījuma mērķis bija  Parex bankas kapitāla pietiekamības rādītāju izpildes nodrošināšana. Realizējot valsts līdzdalības palielināšanu bankas pamatkapitālā, emitētās akcijas iegādājās  valsts akciju sabiedrība Privatizācijas aģentūra. Tādējādi 2010. gada 31. decembrī Parex bankas akcionāru procentuālais sadalījums bija šāds: akciju sabiedrībai Privatizācijas aģentūra piederēja 81,83 procenti akciju, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai – 14,62 procenti, un mazākuma akcionāriem - 3, 56 procenti Parex bankas akciju.  

Izvērtējot noguldījumu apjomu Parex bankā, stabilitāti latu naudas tirgū, kā arī   bankas likviditātes rādītājus, 2010. gada  5. maijā Parex banka noslēdza līgumu ar Latvijas Banku par aizņemto līdzekļu 117,6 miljonu latu apmērā pirmstermiņa atmaksu. Savukārt 2010. gada decembrī Parex banka procentu maksājumos par valsts noguldījuma lietošanu atmaksāja 9,7 miljonus latu.

2010. gada 31. decembrī Parex bankas un grupas kredītportfelis bija 566,3 un attiecīgi 541,6 miljoni latu, kopējie aktīvi – 789,3 un 792,1 miljoni latu. Kapitāla un rezervju apjoms 2010. gada beigās veidoja 48,5 un 48,1 miljonus latu.

Kopš 2010. gada 1. augusta līdz pārskata perioda beigām, proti, piecu mēnešu laikā, mērķtiecīga darba rezultātā Parex banka bija atguvusi 58 miljonus latu. Pamatā šo summu veidoja problemātisko kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas rezultātā atgūtie naudas līdzekļi, savukārt pārņemto nekustamo īpašumu pārdošanas apjomu bija nebūtiski un faktiski neietekmēja atgūtās summas kopējo apmēru. Ņemot vērā 2010. gada neaktīvo nekustamo īpašumu tirgu un zemo cenu līmeni, vairumā gadījumu minēto aktīvu potenciālā tirgus vērtība bija būtiski augstāka par interesentu piedāvāto. 
 
Lai sekmīgi pārvaldītu Parex bankas apjomīgos aktīvus teju 800 miljonu latu apmērā, pārskata perioda otrajā pusgadā nopietna uzmanība tika pievērsta atbilstošas kvalifikācijas speciālistu piesaistīšanai. Salīdzinot ar pasaulē vispārpieņemtajiem standartiem, Parex banka ar tajā strādājošo skaitu, kas tikai nedaudz pārsniedz 100 darbiniekus, ir novērtēta par izteikti efektīvu   organizāciju.  Mūsdienīgā uzņēmuma modeļa panākumu pamatā  ir pārdomāta ārpakalpojumu sniedzēju piesaistīšana un nepārtraukta administratīvo resursu izvērtēšana.  


Akciju sabiedrības Parex banka 2010. gada revidētie finanšu pārskati objektīvu iemeslu dēļ oficiālajai obligātās informācijas centralizētajai glabāšanas sistēmai un a/s NASDAQ OMX Riga tiks iesniegti divu mēnešu laikā pēc nerevidēto finanšu pārskatu iesniegšanas, t.i. līdz 2011. gada 31. maijam.  Atbilstoši likuma prasībām pārskati ir nodoti pārbaudes veikšanai zvērinātam revidentam, lai noteiktajā kārtībā tos iesniegtu Parex bankas padomei atzinuma saņemšanai un  apstiprināšanai Parex bankas akcionāru sapulcē.



Papildu informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: Marita.Ozolina@parex

Pielikumi
FITL_LV_LVL_2.pdf (197.09 kB)
LV_EUR.pdf (193.64 kB)
LV_LVL.pdf (181.40 kB)
LV_LVL_1.pdf (193.17 kB)
LV_EUR_1.pdf (193.64 kB)
FITL_LV_EUR_2.pdf (197.61 kB)