Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Hipotēku bankas 2010. gada pārskats
Emitents Latvijas Hipotēku un zemes banka, VAS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-02-10 17:20:32
Versijas komentārs
Teksts

 

Hipotēku bankas 2010.gada darbība nodrošina turpmāko izaugsmi
 
Valsts atbalsta programmu mērķtiecīga realizācija un aktivitātes sašaurināšanās komerciālajā segmentā 2010.gadā nodrošināja VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka”(Hipotēku banka) virzību uz pārveidi par attīstības finanšu institūciju. 2010.gadā Hipotēku banka valdības uzdevumā uzsāka trīs jaunu valsts atbalsta programmu realizāciju, paplašinot atbalsta instrumentu pieejamību mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei un lauksaimniekiem.
 
2010.gadā Hipotēku banka no jauna piešķīrusi aizdevumus 116,7 miljonu latu apmērā. Valsts atbalsta programmu realizācijā, uzņemoties augstākus riskus, Hipotēku banka biznesa uzsākšanā un attīstībā investējusi 65,2 miljonus latu, kopējam attīstības aizdevumu kredītportfelim veidojot 244,5 miljonus latu, kas veido 41% no kopējā kredītportfeļa.
 
Vienlaikus Hipotēku banka bez valsts finanšu līdzekļu piesaistes 2010.gadā atmaksājusi sindicētos un citus ilgtemiņa starpbanku aizdevumus 173,7 miljonu latu apmērā, saglabājot augstu likviditātes rādītāju, kas ievērojami pārsniedz FKTK noteikto minimālo apmēru.
 
Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko:
 
Pasaules finanšu krīzes ietekmē pieaugot izsniegto aizdevumu riskam banku sektors un arī Hipotēku banka 2010.gadā turpināja veidot papildu uzkrājumus nedrošiem aizdevumiem. Palielinātā bankas kapitāla bāze ļāva Hipotēku bankai, izpildot banku darbības rādītājus, veikt nepieciešamo izsniegto kredītu riska pārvērtēšanu un izveidot atbilstošu apjomu uzkrājumiem nedrošiem aizdevumiem. Pagājušajā gadā šim mērķim novirzījām 76,8 miljonus latu.
 
Prognozējam, ka 2011.gadā krīzes sekas vairs neatspoguļosies bankas darbības rezultātos un pakāpeniski atgriezīsimies pie izaugsmes. 2011.gada janvāri Hipotēku banka ir noslēgusi ar 1,1 miljonu latu lielu peļņu. Ņemot vērā 2009. un 2010.gados izveidotos uzkrājumus, turpmākajā periodā uzkrājumu veidošanu plānojam ievērojami mazāku. Optimismu vieš vispārējās ekonomiskās situācijas stabilizēšanās un klientu maksājumu disciplīnas uzlabošanās.
 
Par prioritāti šim gadam izvirzām sekmīgu valsts atbalsta programmu realizāciju un bankas tālākās pārveides risinājumu ieviešanu atbilstoši valdības lēmumiem. Īstenojot līdzsvarotu bankas finanšu politiku, esam sagatavojušies tuvākajā laikā veikt visu atlikušo sindicēto aizdevumu priekšapmaksu.”
 
Darbības rezultāti
2010.gadā Hipotēku bankas peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija 9 miljoni latu. Pasaules finanšu krīzes ietekmē banka arī pagājušajā gadā turpināja veidot uzkrājumus un šim mērķim novirzīja 76,8 miljonus latu. Uzkrājumu veidošanas rezultātā banka 2010.gadu noslēgusi ar 67,9 miljonu latu zaudējumiem, kas ir par 22% mazāk nekā plānots. Bankas izveidoto uzkrājumu un kredītportfeļa attiecība 2010.gada 31.decembrī - 15,6%. 2011.gada janvārī Hipotēku banka strādājusi ar 1,1 miljonu latu pelņu.
 
Klientu skaits
2010.gadā palielinājās Hipotēku bankas klientu skaits juridisko personu sektorā, savukārt privātpersonu sektorā, neraugoties uz darbības apjomu sašaurināšanu komerciālajā segmentā, klientu skaits saglabājās nemainīgs, apliecinot augstu klientu uzticības līmeni bankai.
 
Noguldījumi
2010.gadā Hipotēku bankā pieaudzis termiņnoguldījumu apjoms gan privātpersonu, gan juridisko personu sektorā. Noguldījumu apjoms šajā laika posmā ir pieaudzis par 36,9 miljoniem latu, sasniedzot 363,6 miljonus latu.
 
Aktīvi
2010.gadā Hipotēku bankas bruto aktīvu apjoms ir samazinājies par 158,4 miljoniem latu jeb par 16%, līdz 808,2 miljoniem latu, kas saistīts ar to, ka banka bez valsts finansu līdzekļu piesaistes 2010.gadā atmaksāja sindicētos un citus ilgtermiņa starpbanku aizdevumus 173,7 milj. latu apjomā. Kredītportfelis (bruto) 31.decembrī bija 594,2 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis – 244,5 miljoni latu un komercaizdevumu portfelis – 349,7 miljoni latu.
 
Kapitāla pietiekamība un likviditāte
Saskaņā ar likumu par 2010.gada valsts budžetu, Hipotēku bankas pamatkapitāls 2010.gadā palielināts par 70,28 miljoniem latu. Hipotēku banka uztur nemainīgi augstus kapitāla pietiekamības un likviditātes rādītājus, kas ievērojami pārsniedz Kredītiestāžu likumā noteikto minimālos apmērus.  Kapitāla pietiekamības rādītājs 31.decembrī bija 16,7% (minimālais apmērs 8%), likviditātes rādītājs 31.decembrī bija 84,8% (minimālais apmērs 30%).
 
Valsts atbalsta programmu realizācija
Hipotēku banka 2010.gadā turpināja piecu valsts atbalsta programmu realizāciju. Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmā kopumā izsniegti aizdevumi 146,7 miljonu latu apmērā. Eiropas Sociālā fonda programmā "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai" biznesa uzsācējiem finansēti 267 projekti par 3,8 miljoniem latu, apmācīti vairāk kā 600 jaunie uzņēmēji. Mazo un vidējo komersantu mikrokreditēšanas programmas finansējums ir pilnībā apgūts 0,56 miljonu latu apmērā un banka turpina sniegt mikroaizdevumus no atmaksātajiem resursiem. 2010.gadā uzsākta “MVU izaugsmes aizdevumu” programmas apguve, kurā piešķirti aizdevumi par kopējo summu 8,9 miljoni latu, kā arī apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programma lauksaimniekiem, kurā piešķirti 200 aizdevumi 7,5 miljonu latu apmērā. 2010.gada vasarā,  iesaistoties Kredītu fonda līdzekļu sadalē, banka turpināja lauksaimniecības invesīciju finansēšanu. No fonda līdzekļiem 2010.gadā apstiprināja 3 projektus par kopējo summu 1,4 miljoni latu.
 
Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc mikrokredītiem, Hipotēku banka sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādā jaunu mikrokreditēšanas programmu Latvijas - Šveices sadarbības programmas ietvaros. Šīs programmas realizāciju plānots uzsākt 2011.gada trešajā ceturksnī.
 
Reitingi
2010.gada sākums iezīmējās ar pozitīvu Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējumu, ko apliecināja arī starptautiskās reitingu aģentūras Standard & Poor’s Rating Services unMoody’s Investors Service Ltd., paaugstinot Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no negatīva uz stabilu. Hipotēku bankai piešķirtais reitings ilgtermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem ir Baa3, īstermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem P3,     finansiālās stabilitātes reitings E+, hipotekāro ķīlu zīmju reitings Baa2.
 
Hipotēku banka dibināta 1993.gadā, bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku banka piedāvā kreditēšanas valsts atbalsta mērķprogrammas dažādām uzņēmēju vajadzībām: aizdevumus investīcijām uzņēmējdarbībā, aizdevumus apgrozāmo līdzekļu papildināšanai, kā arī aizdevumus biznesa uzsākšanai.
 
VA/S Latvijas Hipotēku un zemes banka 2010.gada pārskats pievienots pielikumā.
Papildu informācija:
Sandra Eglīte
Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr.67774244, 26577810
Pielikumi
Gada_parskats_2010_FINAL_LVL.pdf (605.68 kB)
Gada_parskats_2010_FINAL_LVL_EUR.pdf (606.34 kB)