Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Papildināta informācija par LSEZ AS "Liepāja osta LM"
Emitents Liepājas metalurgs, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2011-02-01 16:58:18
Versijas komentārs
Teksts

AS “Liepājas metalurgs” no LSEZ AS “Liepājas ostas LM” valdes priekšsēdētāja P.Iesalnieka k-ga saņēma sekojošu informāciju, kura tiks izplatīta presei.

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) 2010.gada 22.novembrī pieņēma lēmumu, ka LSEZ AS “Liepājas osta LM” (turpmāk – Liepājas osta LM) par laika periodu no 2007.gada 1.jūlija – 2009.gada 31.decembrim papildus jānomaksā budžetā PVN nepilnus 20 milj. LVL apmērā (t.sk. aprēķinātā nokavējuma nauda un soda nauda).

Liepājas osta LM uzskata, ka lēmums pieņemts nepamatoti un tādēļ iesniedza tiesā pieteikumu par lēmuma atcelšanu, kā arī lēmuma darbības apturēšanu.

Administratīvā rajona tiesa ar savu 2011.gada 31.janvāra lēmumu ir apturējusi VID pieņemtā lēmuma darbību, uzskatot, ka lēmums ir pirmsšķietami prettiesisks un tas var radīt būtisku kaitējumu un zaudējumus Liepājas ostai LM.

Liepājas osta LM uzskata, ka VID lēmums pieņemts nepamatoti, jo tas pieņemts par tādu preču izlaišanu brīvam apgrozījumam, kuras nekad nav piederējušas Liepājas ostai LM. Liepājas osta LM darbojusies kā tiešais pārstāvis (pilnvarotā persona) savu klientu – preču īpašnieku uzdevumā. Preces nav paredzētas izlaist brīvam apgrozījumam un atstāt Latvijas Republikā, tādēļ Latvijas valsts nevarēja rēķināties ar nodokļu ieguvumu no darbības ar šādām precēm. Lielākā daļa no precēm tika izlaista brīvam apgrozījumam Eiropas Savienībā un tika aizvestas uz citām ES dalībvalstīm.

Liepājas osta LM uzskata, ka VID pieļāvis neprecizitātes un pārkāpumus, pieņemot minēto lēmumu. Piemēram, VID veicis atkārtotu PVN auditu par to pašu laika periodu, kas ir rupjš normatīvo aktu pārkāpums, turklāt, lai gan, uzsākot otro auditu, tika nolemts veikt muitas nodokļu, nodevu un maksājumu auditu, bet praktiski tika auditēts PVN, kas neietilpst muitas nodokļos un nodevās, kā to ir atzinusi Eiropas Kopienu tiesa.

Lietā pēc būtības ir strīds par likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 33.panta piemērošanu. Liepājas osta LM uzskata, ka minēta likuma norma piemērota pareizi. Proti, lielākā daļa no precēm, kas izlaistas brīvam apgrozījumam ES, ir aizvestas uz citu dalībvalsti, un minētā likuma norma neparedz, ka preces būtu jāaizved tieši tai pašai personai uz tieši to pašu juridisko adresi ES, kas norādīta muitas deklarācijā. Šādu viedokli paudusi arī Finanšu ministrija.

Savukārt, par daļu no precēm, kuras nav aizvestas uz citu ES dalībvalsti, Liepājas osta LM, pēc tam, kad saņēma savu klientu – preču īpašnieku rīkojumu citādai darbībai ar precēm, nekā bija paredzēta sākotnēji, vēlējās labot muitas deklarācijas, taču Valsts ieņēmumu dienests to neakceptēja, kā arī ilgstoši nesniedza nekādu skaidrojumu, kādēļ minētās darbības nevarētu veikt.

Valsts ieņēmumu dienests tiesas sēdē arī atzina, ka pieļautas VID iestādes kļūdas, tāpēc Liepājas osta LM pamatoti cer, ka tiesa, izskatot lietu pēc būtības, atrisinās šo pārpratumu.

LSEZ AS “Liepājas osta LM” veiksmīgi veic savu saimniecisko darbību, regulāri maksā nodokļus un aktīvi strādā pie investīciju piesaistes ostas attīstībai.

Pēdējo trīs gadu laikā investīcijās ieguldīti 6,1 milj. LVL, bet 2011.gadā plānots ieguldīt 5,5 milj. LVL, 2012.gadā – 1,7 milj. LVL, 2013.gadā – 9,1 milj. LVL.

LSEZ AS “Liepājas ostas LM” ir viens no lielākiem nodokļu maksātājiem pilsētas budžetā un nodrošina ar darbu 300 liepājniekus

 

         Agrita Pakule
         Vadītāja palīgs
         T.: 63455926; pakule@metalurgs.lv
 

Pielikumi