Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS Ventspils nafta lūdz atzīt par spēkā neesošu AS Latvijas kuģniecība institūciju lēmumus un meitas sabiedrības darījumu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-11-10 15:47:25
Versijas komentārs
Teksts

AS Ventspils nafta (VN) ir lielākais AS Latvijas kuģniecība (LK) akcionārs, kuram pieder 49,9% no LK pamatkapitāla. Kopš 2008. gada ir būtiski mainījies VN akcionāru sastāvs. Šī gada sākumā jaunieceltie VN valdes un padomes locekļi ir apliecinājums šīm izmaiņām. Jaunā VN valde vairs neuzticas 2008. gada sākumā ievēlētajiem LK padomes locekļiem un vairumam viņu ieceltās vadības, jo, izvērtējot publiski pieejamo informāciju un ņemot vērā, ka nav iesniegti apstiprināti pārskati par pagājušo gadu, ir iespējams secināt, ka LK padome pieļauj tādu valdes rīcību, kas, visticamāk, rada un turpinās radīt LK būtiskus zaudējumus. Šī iemesla dēļ VN vēlas izmantot savas akcionāra tiesības un atcelt pašreizējos LK padomes locekļus, lai visi LK akcionāri varētu iecelt jaunu leģitīmu padomi, un tādējādi panākt izmaiņas vadībā un uzņēmuma darbībā, kas tieši saistītas ar tā spēju izdzīvot.

Ir iespējams, ka jaunu padomes locekļu iecelšana atklās virkni līdz šim neatklātu likuma pārkāpumu un aizdomīgu darījumu. Šis iemesls un vēlme turpināt saņemt nesamērīgi augstu padomes locekļu atalgojumu, visticamāk, ir pamatā LK esošo valdes un padomes locekļu liktajiem šķēršļiem akcionāru sapulces sasaukšanai, neizpildot likumā noteiktajā termiņā VN pieprasījumu sasaukt akcionāru sapulci, bez tiesiska pamata pārceļot sapulci vai nosakot nesamērīgi vēlu nākamās sapulces datumu. Šādas LK amatpersonu rīcības rezultātā LK akcionāri faktiski tiek atstumti no LK pārvaldīšanas.

Tā kā pašlaik VN nevar mainīt padomes sastāvu un tādējādi pārtraukt LK mantas izsaimniekošanu, VN atliek vienīgais līdzeklis savu interešu aizsardzībai – apstrīdēt LK un tās meitas sabiedrību noslēgtos darījumus un LK institūciju lēmumus .

Tādēļ VN iesniegusi Rīgas Apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijai prasības pieteikumu, lūdzot atzīt par spēkā neesošu SIA Nafta Invest kapitāla daļu pirkuma līgumu, kas tika noslēgts starp NILARDA HOLDINGS LIMITED un SAGEWOOD TRADING INC. Kā arī atzīt par spēkā neesošiem LK valdes lēmumu par SIA Nafta Invest kapitāla daļu pirkumu un lēmumu, ar kuru tika dota piekrišana SIA Nafta Invest kapitāla daļu pirkuma līguma noslēgšanai.

Saskaņā ar Komercreģistra datiem 2010. gada 21. maijā Libērijas Republikā reģistrētā sabiedrība SAGEWOOD TRADING INC. iegādājās no Kiprā reģistrētās sabiedrības NILARDA HOLDINGS LIMITED visas SIA Nafta Invest kapitāla daļas. Kapitāla daļu pircējs – SAGEWOOD TRADING INC. - ir Latmar Holdings Corporation meitas sabiedrība. Savukārt Latmar Holdings Corporation pilnībā pieder LK. Tāpēc iespējams secināt, ka SIA Nafta Invest kapitāla daļu iegādes darījums tiešā veidā negatīvi ietekmē LK (ieviešot izmaiņas tās aktīvu sastāvā un naudas plūsmā) un attiecīgi ietekmējot arī VN intereses. VN ir pietiekams pamats uzskatīt, ka kapitāla daļas, visticamāk, tika pārdotas SAGEWOOD TRADING INC par USD 25 000 000, un šis pirkums ir radījis SAGEWOOD TRADING INC. un pastarpināti LK un tās akcionāriem ievērojamus zaudējumus.
 

Ventspils nafta

Zane Bojāre
A/s „Ventspils nafta” preses sekretāre
E-pasts: zane.bojare@vnafta.lv
Tālr.: 67821691; 29706733

Pielikumi