Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS Ventspils nafta lūdz uzsākt kriminālprocesu pret AS Latvijas kuģniecība amatpersonām
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-11-05 16:22:03
Versijas komentārs
Teksts
AS Ventspils nafta (VN) ir lielākais AS Latvijas kuģniecība (LK) akcionārs, kuram pieder 49,9% no LK pamatkapitāla. VN ir dibinātas aizdomas, ka LK valdes un padomes locekļi, iespējams, nobēdzina sabiedrības mantu, noslēdzot sabiedrībai neizdevīgus darījumus un bez tiesiska pamata saņemot no sabiedrības vairākus miljonus latu. Šādas darbības pēc VN ieskata ir kvalificējamas kā pilnvaru ļaunprātīga izmantošanu un piesavināšanās. Turklāt pašreizējā LK valde un padome vairākkārtēji ir atteikusies izpildīt VN likumīgu pieprasījumu sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci, lai saņemtu informāciju par LK finansiālo stāvokli un nomainītu valdes un padomes sastāvu. LK amatpersonas izvairās no akcionāru sapulces sasaukšanas, jo viņi apzinās, ka pēc viņu atcelšanas tiks atklāta, iespējams, virkne prettiesisko darbību, līdz ar ko LK neizbēgami cels pret viņiem prasības par nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu.
 
Pirmo reizi VN ir vērsusies pie LK valdes ar lūgumu sasaukt akcionāru sapulci vēl 2010. gada 25. janvārī. Līdz pat šai dienai, t.i. 9 mēnešu laikā, neviena akcionāru sapulce nav notikusi. LK amatpersonu klaji nelikumīgas darbības rezultātā VN (lielākais akcionārs) faktiski tiek atstumta no LK pārvaldīšanas. Šādā veidā tiek radīts Latvijas vēsturē bezprecedenta gadījums, kad uzņēmuma valde un padome piesavinās sev tiesības vadīt uzņēmumu pēc saviem ieskatiem un izmantot to personiskā labuma gūšanai.
 
Ņemot vērā, ka VN ir izmantojusi visas tiesiskas iespējas panākt akcionāru sapulces sasaukšanu un LK amatpersonas turpina slēgt apšaubāmus darījumus, VN ir vērsusies LR Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret LK amatpersonām par pilnvaru ļaunprātīga izmantošanu un pārsniegšanu, piesavināšanos, kā arī gada pārskatu savlaicīga neiesniegšanu.
 
VN ir arī nosūtījusi vēstules ar lūgumiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijai par LK izdarītajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma pārkāpumiem un AS NASDAQ OMX Riga par LK izdarītajiem biržas noteikumu pārkāpumiem.
 
Zane Bojāre
A/s „Ventspils nafta” preses sekretāre
E-pasts: zane.bojare@vnafta.lv
Tālr.: 67821691; 29706733
Pielikumi