Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS Ventspils nafta apzināti mēģina novest līdz maksātnespējai AS „Latvijas kuģniecība” meitas uzņēmumu
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-10-29 16:16:09
Versijas komentārs
Teksts

AS Ventspils nafta apzināti mēģina novest līdz maksātnespējai AS „Latvijas kuģniecība” meitas uzņēmumu

Publiskās akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība” (LK) meitas sabiedrības SIA LASCO Investment ierobežotas maksātspējas problēmās ir vainojama LK akcionāre AS Ventspils nafta (VN), kuras vadības bezatbildīgā un neprofesionālā rīcība nodara zaudējumus abu publisko akciju sabiedrību akcionāriem un rezultātā var novest līdz maksātnespējai SIA LASCO Investment.
 
Tieši VN kategoriska nevēlēšanās rēķināties ar reālo ekonomisko situāciju un pārskatīt pirms diviem gadiem starp VN un LK meitas sabiedrību SIA LASCO Investment slēgtā nekustamā īpašuma darījuma nosacījumus bija pamats SIA LASCO Investment ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanai. SIA LASCO Investment jau samaksājis VN lielāko daļu no darījuma kopējās summas, kas pārsniedz 76 miljonus EUR, tādējādi dodot iespēju VN akcionāriem 2009.gada nogalē saņemt dividendes 50 miljonu latu apmērā, uz kurām, darījuma īstenošanas rezultātā, savukārt nevarēja pretendēt LK akcionāri.
 
„VN vadības nekompetence un cinisms, nerēķinoties ar sevis paša asociētā uzņēmuma meitas sabiedrības reālo situāciju, ir neizprotams. Varbūt VN nezina, ka VN un LK atrodas savstarpējā mijiedarbībā un ka grūtības vienā uzņēmumā automātiski atsauksies uz abu uzņēmumu darbības rezultātiem, radot zaudējumus abu publisko akciju sabiedrību ieguldītājiem?” norāda LK Valdes loceklis E.Bērziņš.
 
Uz daudzkārtējiem SIA LASCO Investment lūgumiem un priekšlikumiem rast visām ieinteresētajām pusēm izdevīgu un objektīvu risinājumu, kas garantētu uzņēmuma darbību ilgtermiņā un efektīvi novērstu tā likviditātes problēmas, VN atbildējusi tikai ar formālu aicinājumu pagarināt termiņu līdz 2010.gada beigām. Patiesībā VN tādējādi turpina maldināt akcionārus un pat FKTK, jo dokumenti liecina gluži ko citu – faktiski VN vēl joprojām uztur 08.03.2010. LI nosūtītos brīdinājumus par parāda samaksu un paziņojumus par ķīlas priekšmeta realizāciju (skatīt pielikumā VN 08.03.2010. paziņojumu par ķīlas priekšmeta realizāciju). Šādā situācijā termiņa pagarinājuma piedāvājums ir absurds, jo nerisina pašas VN radīto SIA LASCO Investment maksātspējas apdraudējumu un turpmāko pastāvēšanu.
 
LI un LK jau vairākkārtīgi norādījusi, ka ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un krīzes radīto iespaidu uz nekustamā īpašuma tirgu, vienīgā iespēja šā darījuma pabeigšanai ir darījuma restrukturizācija, samazinot pirkuma cenu par vēl nesamaksāto pirkuma maksas daļu. Šos apstākļus atzīst arī pati VN savā 28.10.2010. publicētajā paziņojumā, norādot, ka parāda atgūstamība no LI ir tieši saistīta ar „nekustamā tirgus aktivitāšu atjaunošanu Latvijā”. Diemžēl, neskatoties uz to, VN stūrgalvīgi turpina izdarīt spiedienu uz LI un arī LK, aizmirstot par atbildību, kas Latvijas Republikas likumdošanā paredzēta par uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai.
 
Papildus informācija:
Ģirts Apsītis
Valdes priekšsēdētāja palīgs
AS „Latvijas kuģniecība”
Tālr. 67020126
Pielikumi
pielikums_relize_29_10_2010_2.pdf (112.58 kB)