Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvijas kuģniecība“ meitas sabiedrība aicina izteikt neuzticību AS „Ventspils nafta“ valdei un atsaukt tās padomi
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-10-28 09:22:37
Versijas komentārs
Teksts

AS „Latvijas kuģniecība“ meitas sabiedrība aicina izteikt neuzticību AS „Ventspils nafta“ valdei un atsaukt tās padomi

Publiskās akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība“ (LK) koncerna sabiedrība „Latmar Holdings Corporation“, kam pieder arī nepilni 700 000 LK akcionāres AS „Ventspils nafta“ (VN) akciju, aicina izteikt neuzticību VN valdei, uzskatot tās darbību par neprofesionālu un neētisku. Attiecīgu vēstuli ar lūgumu iekļaut jautājumu par neuzticības izteikšanu tuvākajā VN akcionāru sapulcē 2010.gada 11.novembrī „Latmar“ likumā noteiktajā termiņā ir nosūtījusi VN. „Latmar“ VN akcionāru sapulces darba kārtībā lūdz iekļaut arī jautājumu par VN padomes atsaukšanu, uzskatot to par līdzatbildīgu VN valdes ļaunprātīgajā rīcībā.
 
„Latmar“ uzskata, ka VN valdes darbs pašreizējā tās sastāvā ir bīstams un VN akcionāru interesēm neatbilstošs. Savu viedokli „Latmar“ pamato ar notikumiem ap LK meitas sabiedrību SIA „LASCO Investment“, kuras ierobežotajā maksātspējā un ārpustiesas tiesiskā aizsardzības procesa pasludināšanā ir vainojama tieši VN bezdarbība un reālās tirgus situācijas ignorance, tādējādi apdraudot visu LK un VN akcionāru intereses un samazinot to ieguldījumu vērtību. SIA „LASCO Investment“ darbību un pastāvēšanu kritiskajos nekustamā īpašuma tirgus apstākļos nopietni apdraud ar LK akcionāri AS „Ventspils nafta“ 2008.gadā slēgtā vairāku nekustamā īpašuma objektu pirkuma-pārdevuma darījuma nosacījumi, kas vairs nekādā veidā neatbilst pašreizējai tirgus situācijai un, kā vairākkārt norādījusi LK, būtu pārskatāmi, lai nodrošinātu uzņēmuma eksistenci, attīstību un turpmāku saistību izpildi visu LK un VN akcionāru labā. Darījuma summa pārsniedz 80 miljonus latu, no kuriem „LASCO Investment“ lielāko daļu VN jau ir samaksājis, dodot iespēju VN akcionāriem 2009.gada nogalē saņemt dividendes 50 miljonu eiro apmērā. 
 
Uz daudzkārtējiem SIA „LASCO Investment“ lūgumiem un priekšlikumiem rast visām ieinteresētajām pusēm izdevīgu un objektīvu risinājumu, kas garantētu uzņēmuma darbību ilgtermiņā un efektīvi novērstu tā likviditātes problēmas, AS „Ventspils nafta“ atbildējusi tikai ar aicinājumu pagarināt darījuma termiņu līdz 2010.gada beigām. Šāds pagarinājuma piedāvājums nekādā veidā nav uzskatāms par lietderīgu priekšlikumu uzņēmuma maksātnespējas novēršanai un nerisina SIA „LASCO Investment“ šābrīža smago ekonomisko situāciju.
 
Pēc „Latmar“ domām, VN valdes rīcība liecina par īstermiņa attīstības plāniem, kas nav savienojami ar VN akcionāru vēlmi gūt peļņu ilgtermiņā. „Nepārprotami ir redzams, ka VN faktiski ir saviem akcionāriem izmaksājusi dividendēs tos SIA „LASCO Invetsment“ līdzekļus, kas patiesībā būtu bijuši jāizmanto tās saimnieciskajā darbībā. Līdz ar to tika būtiski apgrūtināta SIA „LASCO Investment“ saimnieciskā darbība, jo minētā darījuma rezultātā SIA „LASCO Investment“ katastrofāli trūkst apgrozāmo līdzekļu gan ikdienas darbībai, gan ilgtermiņa saistību dzēšanai,“ norāda „Latmar“.
 
VN rīcības atzīšana par ļaunprātīgu būtu pietiekams pamats arī ikvienam LK akcionāram vērsties ar prasību pret VN par jau cēlušos un vēl priekšā stāvošo zaudējumu piedziņu, kas radušies un, iespējams, radīsies saistībā ar LK meitas sabiedrības „LASCO Investment“ ierobežotu maksātspēju. Tā kā jebkura zaudējumu atlīdzības prasība samazina VN ienākumus un secīgi saviem akcionāriem, arī „Latmar“, izmaksājamās dividendes, tas ir nešaubīgs apliecinājums, ka VN valdes locekļi nespēj paredzēt savu lēmumu iespējamās negatīvās sekas, novērtēt šo seku kaitīgo ietekmi uz turpmākajiem notikumiem un izvērtēt, vai plānotais ieguvums ir samērojams ar iespējamo lielo zaudējumu apmēru.
 
„Latmar“ prasa arī uzlikt par pienākumu VN padomei atsaukt VN valdi, iecelt jaunu valdi un uzlikt tai par pienākumu restrukturizēt darījumu, samazinot pirkuma cenu atlikušās pirkuma summas apmērā.
 
 
 
Papildus informācija:
Ģirts Apsītis
Valdes priekšsēdētāja palīgs
AS „Latvijas kuģniecība”
Tālr. 67020126
Pielikumi