Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Bailēs no tiesvedības rezultātiem miljonu izkrāpšanas lietā ar spēku mēģina pārņemt AS “Latvijas kuģniecība”
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-10-08 08:09:48
Versijas komentārs
Teksts
Bailēs no tiesvedības rezultātiem miljonu izkrāpšanas lietā ar spēku mēģina pārņemt AS “Latvijas kuģniecība”
 
Publiskās akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” (LK) rīcībā esošā informācija liek secināt, ka pretlikumīgie plāni ar spēku pārņemt uzņēmumu un tā aktīvus radušies LK izzagšanas shēmās iesaistītās akcionāru grupas vidē, ko šobrīd “Vitol Group” interesēs pārstāv AS “Ventspils nafta”, savukārt LK padomes bijušā locekļa Oļega Stepanova interesēs – firma „International Baltic Investments“ (“IBI”). Atbilstoši aktuālākajai informācijai no Apvienotās Karalistes, kur noslēguma stadijā risinās LK sāktā tiesvedība par vairāk nekā 100 miljonu ASV dolāru izzagšanu no uzņēmuma, gan “Vitol”, gan “IBI” ir ieinteresētas LK ieņemšanā, lai pēdējā brīdī mēģinātu novērst tās nepatīkamās un neizbēgamās sekas, ar kurām tām nāksies rēķināties līdz ar tiesvedības beigām jau pavisam tuvā nākotnē.
 
Vakar, 2010.gada 7.oktobrī, Apvienotās Karalistes Augstās justīcijas tiesas Karalienes tiesas departamenta komerctiesā LK advokāti iesniedza papildinājumu 100 miljonu ASV dolāru izkrāpšanas lietā, par atbildētāju paralēli vairākām ārzonu firmām lūdzot noteikt arī fizisku personu – bijušo LK padomes locekli Oļegu Stepanovu. Tiesvedības procesā Lielbritānijā atklājies, ka miljonu izzagšanas shēmā no LK kā tās kādreizējo krāpniecisko starpniekfirmu klienti bijuši iesaistīti arī LK akcionāres AS “Ventspils nafta” līdzīpašnieces korporācijas “Vitol Group” uzņēmumi, vairāku miljonu dolāru apmērā pretlikumīgi iedzīvojoties  uz LK rēķina. Šie fakti tiesvedības laikā Londonā nesen atklājušies pēc tam, kad LK nomainīja uzņēmumu pārstāvošo Lielbritānijas advokātu biroju pret citu advokātu biroju no šīs pašas valsts.
 
LK jau iepriekš informēja, ka atbildētāji Apvienotās Karalistes tiesai ir atzinuši līdzekļu izkrāpšanu no LK, taču pretēji tiesas rīkojumam neiemaksāja tās noteikto drošības naudu vairāku desmitu miljonu ASV dolāru apmērā, tādējādi zaudējot tiesības uz tālāku tiesāšanos, un faktiski atzīti par vainīgiem, tiesai turpinot spriest jau par konkrētas naudas summas piedziņu LK labā. LK uzsāktajā tiesvedībā figurē piecas ārzonu kompānijas – „Recoletos Limited“, „Romanica Overseas Limited“, „Skeena Overseas Limited“, „Luzero Limited“ un „Chandler Limited“, kas saistītas ar LK bijušajām amatpersonām – tajā skaitā O.Stepanovu, Valēriju Godunovu un Alvi Akmeni, – un tiek vainotas nelikumīgā vairāk nekā 60 kuģu frakts darījumu noslēgšanā par mākslīgi zemām likmēm 2003.-2005.gadā. Atbildētāju pārstāvji tiesvedības laikā arī atzinuši, ka aptuveni 12.5 miljoni ASV dolāru ir izmaksāti kukuļos uzņēmējiem Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā, lai panāktu līdzekļu izzagšanas shēmas veiksmīgu īstenošanu.
Savukārt Latvijā par šiem nelikumīgajiem darījumiem risinās kriminālprocess, kurā vairākiem bijušajiem LK vadošajiem darbiniekiem piemērots aizdomās turamā statuss. Kā LK vadību šajās dienās informēja tās akcionāres AS “Ventspils nafta” pārstāvji, arī divi augsta ranga “Vitol Group” menedžeri Pols Malholands (Paul Mulholland) un Džefrijs Mārcs (Jeffrey Martz) saņēmuši pavēstes ar aicinājumu ierasties Latvijas tiesībsargājošajās struktūrās paskaidrojumu sniegšanai.
 
Iepriekšminētā informācija parāda nepārprotamas nelikumīga binzesa saiknes starp šobrīd apsūdzētajām bijušajām LK amatpersonām un “Vitol Group”, kā arī, visticamāk, izskaidro šīs akcionāru grupas vēlmi ignorēt Latvijas valsts tiesības pārvaldīt sev piederošo īpašumu – LK akcijas – uzņēmuma padomē.
 
AS „Latvijas kuģniecība” visiem saviem akcionāriem, biržai AS “NASDAQ OMX Riga”, vērtspapīru tirgus uzraugiem, kā arī valsts institūcijām un tiesībsargājošajām struktūrām vēlreiz atgādina, ka šodien, 2010.gada 8.oktobrī iepriekš plānotā AS „Latvijas kuģniecība” ārkārtas akcionāru sapulce nenotiek, jo ir pārcelta uz 2010.gada 17.decembri. AS „Latvijas kuģniecība” valde norāda, ka nav sastādījusi akcionāru sarakstu 2010.gada 08.oktobra ārkārtas akcionāru sapulcei, tādējādi jebkuri mēģinājumi noturēt AS „Latvijas kuģniecība” akcionāru sapulci ir uzskatāmi par nelikumīgiem.
AS “Latvijas kuģniecība” atgādina, ka iepriekš plānotā ārkārtas akcionāru sapulce pārcelta, ņemot vērā viena no akcionāriem – Latvijas valsts – pārstāvja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras kategoriskos iebildumus pret AS “Ventspils nafta” ierosinātajiem un sapulces daba kārtībā iekļautajiem grozījumiem AS “Latvijas kuģniecība” statūtos, kas, pēc aģentūras domām, paredz valsts interešu klaju ignorēšanu, likvidējot valsts tiesības uz vietu uzņēmuma padomē, un tādējādi rupji pārkāpj AS “Latvijas kuģniecība” privatizācijas noteikumus. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pieprasīja nepieļaut šādu nelikumīgu grozījumu izskatīšanu un valsts interešu diskrimināciju. Līdzīgu uzskatu šonedēļ izplatītajā paziņojumā valsts Ministru prezidentam un ekonomikas ministram paudis arī labklājības ministrs, aicinot valsts amatpersonas vispār nepieļaut šādu pretlikumīgu un valsts intereses apdraudošu statūtu grozījumu izskatīšanas iespēju.
AS “Latvijas kuģniecība” valde turpinās strādāt visu akcionāru interešu pilnvērtīgai nodrošināšanai, ievērojot likumu un citu normatīvo aktu prasības.
 
AS „Latvijas kuģniecība” arī vēršas pie visām atbildīgajām Latvijas Republikas iestādēm un amatpersonām ar aicinājumu apturēt un nepieļaut Latvijā izplatīties tā dēvēto „melno raideru” biznesa metodēm, atsevišķiem akcionāriem vai to grupai bez jebkāda tiesiska pamata fiziski pārņemot savā varā visam akcionāru kopumam piederošu uzņēmumu, kā tas jau noticis, piemēram, gadījumā ar AS „Ventbunkers”, un kā to attiecībā uz AS „Latvijas kuģniecība” ir iecerējuši gan Vitol, gan O.Stepanova pārstāvji.
 
 
 
Papildus informācija:
Ģirts Apsītis
Valdes priekšsēdētāja palīgs
AS „Latvijas kuģniecība”
Tālr. 67020126
Pielikumi