Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
VAS Hipotēku un zemes bankas starpposma saīsinātie finanšu pārskati par 6 mēnešu periodu
Emitents Latvijas Hipotēku un zemes banka, VAS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-08-20 15:35:58
Versijas komentārs
Teksts

Hipotēku banka 2010.gada pirmajā pusgadā aktīvi turpina kreditēšanu valsts atbalsta programmu ietvaros

 2010.gada pirmajā pusgadā Latvijas Hipotēku un zemes banka turpināja aktīvu kreditēšanu valsts atbalsta programmu ietvaros, kā arī veica sindicēto un citu aizdevumu atmaksu 49,1 miljonu latu apjomā un ir uzkrājusi līdzekļus otrajā pusgadā paredzēto aizdevumu atmaksai.
 
2010.gada maijā Hipotēku bankas attīstības programmu klāstu papildināja Lauksaimniecības apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programma, līdz jūnija beigām tās ietvaros bija piešķirti 77 aizdevumi 2 miljonu latu apmērā.
Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmas ietvaros līdz 2010.gada jūnija beigām bija piešķirti aizdevumi 126,5 miljonu latu apmērā, tai skaitā no aizdevumu fonda līdzekļiem, ko veido bankas un ERAF līdzekļi – 41,26 miljonu latu apmērā. Mikrokreditēšanas programmā Hipotēku banka ir piešķīrusi mikrokredītus par kopējo summu 602 tūkstoši latu. Savukārt Eiropas sociālā fonda programmā „Atbalsts pašnodarbinātības un komercdarbības uzsākšanai” finansiālais atbalsts piešķirts 130 projektiem par kopējo aizdevumu summu 2 milj. LVL. 2010.gada februārī uzsāktās MVU izaugsmes aizdevumu programmas sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai ietvaros līdz jūnija beigām MVU izaugsmes aizdevumu programmas ietvaros bija piešķirti 56 aizdevumi kopā 3,65 miljonu latu apmērā.
Attīstības aizdevumu portfelis, noslēdzot 2010.gada pirmo pusgadu, sastāda jau 40% no Hipotēku bankas kopējā kredītportfeļa.
 
Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko: „Hipotēku banka ar šīm attīstības programmām sniedz atbalstu jomās, kuras valdība uzskata par prioritārām un atbalsts kurās ir nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstībai un konkurētspējas uzlabošanai. Mūs priecē, ka interese par iespējām saņemt aizdevumus uzņēmējdarbības uzsākšanai un paplašināšanai bankas realizēto programmu ietvaros, arī ekonomiski grūtos apstākļos, ir bijusi samērā liela, un, stabilizējoties ekonomiskajai situācijai valstī, mēs varam cerēt, ka šī interese par iespējām saņemt atbalstu tikai pieaugs.”
 
Hipotēku bankas bruto aktīvu apjoms 2010.gada 1.pusgadā ir samazinājies par 28,9 miljoniem latu jeb par 3%, līdz 937,8 miljoniem latu. Hipotēku bankas kopējais bruto kredītportfelis 2010.gada pirmo sešu mēnešu laikā ir samazinājies par 7%, sasniedzot 663 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis - 264 miljoni latu (40% no portfeļa) un komercaizdevumu portfelis - 399 miljoni latu. Bankas piesaistīto noguldījumu apjoms šajā laika posmā pieaudzis par 1%, sasniedzot 329 miljoni latu. Pirmajos sešos mēnešos Banka izveidoja uzkrājumus nedrošiem aktīviem 41 miljonu latu apmērā, kā rezultātā auditētie zaudējumi ir 39,3 miljoni latu. Bankas izveidoto uzkrājumu un kredītportfeļa attiecība šī gada 30.jūnijā - 14,3%.
 
2010.gada aprīlī tika palielināts Bankas pamatkapitāls par 70,28 miljoniem latu. Pamatkapitāls palielināts valstij pārņemot Hipotēku bankas saistības pret Ziemeļu Investīciju banku un attiecīgo summu ieguldot bankas pamatkapitālā. Ziemeļu Investīciju bankas līdzekļi arī turpmāk tiks izmantoti kreditēšanai Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmas ietvaros. Kapitāla pietiekamības rādītājs jūnija beigās bija 20,0%, kas ievērojami pārsniedz Kredītiestāžu likumā noteikto minimumu 8%.
 
Hipotēku banka ir dibināta 1993.gadā. 2009.gada novembrī valdība apstiprināja koncepciju par Attīstības bankas veidošanu uz Hipotēku bankas bāzes laikā līdz 2013.gadam. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos.
 
Lūdzu skatīt pielikumā V A/S Latvijas Hipotēku un zemes bankas Starpposma saīsinātos konsolidētos un bankas finanšu pārskatus par 6 mēnešu periodu, kas noslēdzās 2010. gada 30. jūnijā, sagatavoti saskaņā ar Starptautisko grāmatvedības standartu Nr. 34, kas apstiprināts lietošanai Eiropas Savienībā.
 
 
Papildu informācija:
 
Signe Eisaka
Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr.67774159
Pielikumi
Hipoteku_banka_LAT_EUR.pdf (299.09 kB)
Hipoteku_banka_LAT_LVL.pdf (298.98 kB)