Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Hipotēku banka veido uzkrājumus un aktīvi turpina atīstības programmu realizāciju
Emitents Latvijas Hipotēku un zemes banka, VAS
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-07-14 15:26:56
Versijas komentārs
Teksts

 Latvijas Hipotēku un zemes banka 2010.gada pirmajā pusgadā aktīvi turpināja kreditēšanu piecu valsts atbalsta programmu ietvaros, kreditējot uzņēmumus valsts noteiktās prioritārajās nozarēs. Attīstības kredītportfeļa īpatsvars kopējā Hipotēku bankas kredītportfelī ir pieaudzis līdz 40%.

 
Turpinot Latvijas uzņēmēju finansēšanu valsts atbalsta programmu ietvaros, Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmā izsniegti 330 aizdevumi par 126,4 miljoniem latu. Finansējums piešķirts tādiem produkcijas ar augstu pievienoto vērtību ražojošiem uzņēmumiem kā SIA “Dendrolight Latvija”, SIA “Nordic Metalplast”, AS “Dzintars”, SIA “Glāzeri BT”, SIA “MC Bio”, u.c., palīdzot uzņēmumiem paplašināt produkcijas noieta tirgus, radīt jaunas darbavietas, efektivizēt ražošanu, tādējādi veicinot Latvijas tausaimniecības attīstību. Eiropas Sociālā fonda programmā "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai" biznesa uzsācējiem ir piešķirti 130 aizdevumi par 2 miljoniem latu, apmācīti vairāk nekā 370 jaunie uzņēmēji. Mazo un vidējo komersantu mikrokreditēšanas programmā piešķirti 217 aizdevumi par kopējo summu 602 tūkstoši latu. Aktīvi ir uzsākta MVU izaugsmes aizdevumu programmas apguve, kurā piešķirti 56 aizdevumi par kopējo summu 3,7 miljoni latu, kā arī apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programma lauksaimniekiem, kurā piešķirti 77 aizdevumi par 2 miljoniem latu.
 
Atbilstoši plānotajam un saskaņā ar likumu par 2010.gada valsts budžetu, Hipotēku bankas pamatkapitāls 1.pusgadā palielināts par 70,28 miljoniem latu, nepalielinot valsts budžeta deficītu. Bankas akciju kapitāls bija 191,60 miljoni latu, bet rezerves kapitāls – 2,063 miljoni latu. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs uz 2010.gada 30.jūniju bija 18,6%.
 
Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko: “Stabilizējoties ekonomiskajai situācijai, klientu maksājumu disciplīna uzlabojas. Izteiktāku stabilizāciju attiecībā uz maksājumu kavētājiem sagaidām šā gada otrajā pusē. Palielinātā bankas kapitāla bāze ļāva šajā periodā intensificēt izsniegto kredītu riska pārvērtēšanu un izveidot nepieciešamo apjomu uzkrājumiem nedrošiem aizdevumiem. Vienlaikus bez papildu atbalsta no valsts ir uzkrāti līdzekļi nākamā sindicētā aizdevuma atmaksai šā gada augustā. Esam arī gandarīti, ka, saglabājot augstu klientu uzticību, bankā turpina pieaugt noguldījumu apjoms.”
 
Pirmajos sešos mēnešos Banka izveidoja uzkrājumus nedrošiem aktīviem 49 miljonu latu apmērā, kā rezultātā neauditētie zaudējumi sasniedza 46,77 miljonus latu. Bankas izveidoto uzkrājumu nedrošiem aizdevumiem attiecība pret kredītportfeli šā gada 30.jūnijā - 15,8%. Bankas peļņa pirms  uzkrājumu veidošanas un nodokļiem bija 2,3 miljoni latu. Bankas likviditātes rādītājs 30.jūnijā bija 117%, kas būtiski pārsniedz FKTK noteikto normatīvu. Augsto likviditātes rādītāju nosaka bankas uzkrātie līdzekļi sindicētā aizdevuma atmaksai šā gada augustā.
 
Ievērojot, ka valsts attīstības programmu ietvaros izsniegtie aizdevumi pēc savas būtības ir ar augstāku risku, ienākumus nenesošo aizdevumu (ar kavējumu virs 90 dienām) īpatsvars Hipotēku bankā ir 23,3%. Vienlaikus ir pilnveidota kārtība, kas nosaka vienotus standarta un citus risinājumus darbam ar esošajiem un potenciālajiem aizdevumu kavētājiem. Šie risinājumi 2009.gadā pielietoti 772 aizdevumiem. Šogad restrukturizēto aizdevumu apjoms pieaug un  2010.gada 1.pusgadā dažādi risinājumi rasti jau 543 grūtībās nonākušiem klientiem. Visbiežāk tiek izmantota pamatsummas pārcelšana, procentu kapitalizēšana vai nodrošinājuma aktīvu pārņemšana.
 
Hipotēku bankas bruto aktīvu apjoms 2010.gada 1.pusgadā bija 937,8 miljoni latu,  bruto kredītportfelis bija 657,2 miljoni latu. Noguldījumu apjoms šajā laika posmā pieaudzis par 3%, sasniedzot 329,9 miljonus latu.
 
Šā gada pirmajā pusgadā starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service Ltd paaugstināja Hipotēku bankas ilgtermiņa valūtas saistību reitinga Baa3 nākotnes novērtējumu no negatīva uz stabilu. Hipotēku bankai piešķirtais reitings ilgtermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem ir Baa3, īstermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem – P3,     finansiālās stabilitātes reitings – E+, hipotekāro ķīlu zīmju reitings – Baa2.
 
2009.gada novembrī valdība apstiprināja koncepciju par Hipotēku bankas pārveidi par attīstības banku pakāpeniski līdz 2013.gadam. Hipotēku bankas pārveides mērķis ir izveidot attīstības banku valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot bankas infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, fokusējot bankas darbību tautsaimniecībai būtiskos virzienos – MVU finansēšana, uzņēmējdarbības uzsākšana u.c., veicot bankas pārveidi valstij izdevīgā veidā un vienlaicīgi nodrošinot valsts atbalsta programmu realizācijas nepārtrauktību. Pārveides procesa ietvaros Hipotēku banka turpinās esošo klientu apkalpošanu un nodrošinās visu tās saistību izpildi.
 
Hipotēku banka ir dibināta 1993.gada 19.martā kā valsts komercbanka. Hipotēku bankas koncernā darbojas meitas uzņēmumi: Hipolīzings, Hipo Fondi, HipoNIA un Riska investīciju sabiedrība.
 
 
 
 
Papildu informācija:
Sandra Eglīte
Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr.67774244, 26577810
Pielikumi