Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvijas kuģniecība aicina Ģenerālprokuratūru nevilcināties ar izmeklēšanu
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-06-10 10:01:36
Versijas komentārs Izmaiņas pirmajā rindkopā.
Teksts

 As “Latvijas kuģniecība” (LK) šodien ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar aicinājumu nevilcināties ar kuģniecības līdzekļu izkrāpšanas izmeklēšanu, par kuru uzsākts kriminālprocess gandrīz pirms pieciem gadiem. Minētajā kriminālprocesā jau sen izmeklēti fakti, kas tagad tiek publiskoti no materiāliem, kas iekļauti civillietas tiesvedībā Londonā. Minēto tiesvedību LK uzsāka pret pieciem ārzonu uzņēmumiem, kuri piesavinājās LK līdzekļus vismaz 100 miljonu ASV dolāru apmērā. Londonas tiesvedības materiālos iekļautās atbildētāju atzīšanās un liecības ir lieliska iespēja paātrināt ieilgušās izmeklēšanas gaitu, uzskata LK.

LK vērš uzmanību, ka bijušās LK amatpersonas, tai skaitā, Oļegs Stepanovs, Valērijs Godunovs, Alvis Akmens un citi ir atzīti par aizdomās turamajiem LK līdzekļu izkrāpšanas kriminālprocesā. Šīs pašas personas vai viņu juridiskie pārstāvji Londonas tiesvedībā ir atzinuši savu lomu līdzekļu izkrāpšanā un pat pietiekami sīki stāstījuši, kur nozagto naudu tērējuši. Piemēram, bijušais LK padomes loceklis Oļegs Stepanovs ar sava pārstāvja starpniecību ir liecinājis, ka viņš pats ir lūdzis Juriju Paderovu (bijušais LK vadītājs), lai Paderovs palīdz veidot starpniecības uzņēmumu tīklu ar mērķi akumulēt līdzekļus LK akciju iegādei. Londonas tiesvedības atbildētāji paši atzīst, ka liela apjoma naudas līdzekļi tika izkrāpti no LK un nonāca Oļega Stepanova kontrolē esošā ārzonas uzņēmuma Recoletos rīcībā. Vēlāk šie līdzekļi tika izmantoti, lai iegūtu divu citu ārzonas uzņēmumu Ojay Limited un Eastgate Properties akcijas, kas, savukārt, bija LK 27,55% akciju īpašnieki. 

LK iesniegumā Ģenerālprokuratūrai uzsver, ka Londonas tiesvedības atbildētāju liecības ir tiešs apliecinājums Oļega Stepanova un viņa ilggadēju līdzgaitnieku Valērija Godunova un Ņinas Gļebovas, apzinātam nodomam noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai, kura ietvaros tika veidoti fiktīvi kuģu fraktēšanas uzņēmumi ar mērķi izkrāpt LK līdzekļus. LK norāda, ka visi šie fakti Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām ir zināmi jau vismaz vairākus mēnešus, ja ne gadus. 

Pēdējo dienu laikā Londonas tiesvedības materiāli ir tikuši izplatīti Latvijas medijos, kuros īpašu interesi izraisījusi Londonas tiesvedības atbildētāju gatavotā it kā LK īpašnieku struktūra. LK nezināmām personām ir izdevies dažus Latvijas medijus pārliecināt, ka šo shēmu kā pārbaudītus pierādījumus ieguvusi Londonas tiesa, kaut gan patiesībā to ir gatavojuši atbildētāji. Arī Londonas tiesa šīs liecības ir nodēvējusi par “ēnainām”.

LK aicina Ģenerālrpokuratūru beidzot ķerties pie šī liela apmēra ekonomiskā nozieguma izmeklēšanas un saukt pie likumā noteiktās atbildības O. Stepanova grupējumu, nevis fokusēt savu uzmanību tikai uz kriminālprocesa aizdomās turamo pārdomām par dažādu politiķu iespējamo ietekmi uz privatizācijas procesu. 

LK valde uzsver, ka tā strādā visu akcionāru labā un netiek nedz “ietekmēta”, nedz “kontrolēta” no jebkāda spēka vai personas puses, kas būtu ārpus LK akcionāru loka. Jebkādi pieņēmumi par dažādu politiķu ietekmi uz LK valdi vai uzņēmuma darbību ir fantāzijas un minētā krāpšanas kriminālprocesa aizdomās turamo mēģinājumi izvairīties no atbildības. 

 

Papildus informācija:

Marita Ozoliņa – Tumanovska

Sabiedrisko attiecību un reklāmas dienesta vadītāja

AS „Latvijas  kuģniecība”

Tālr. 67020120, mob. 29287169

E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv

 
Pielikumi