Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "LATVIJAS KUĢNIECĪBA" PANĀK BŪTISKU PROGRESU LIELA APJOMA IZKRĀPŠANAS LIETĀ
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-06-01 16:31:06
Versijas komentārs
Teksts

 TIESA LONDONĀ PIEPRASA NO ATBILDĒTĀJIEM 40 MILJONU ASV DOLĀRU DROŠĪBAS NAUDU 

Apvienotās Karalistes Augstās justīcijas tiesas Karalienes tiesas departamenta komerctiesa 2010.gada 27.maijā pieņēmusi rīkojumu, ar  kuru aptuveni 100 milj. ASV dolāru izkrāpšanā no publiskās akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība“ (LK) vainotajām ārzonu kompānijām, kas saistītas ar vairākām bijušajām LK vadības amatpersonām, jānodrošina 40 miljoni ASV dolāru naudā, vai arī par labu LK jānodrošina vairāk nekā 55 miljoni LK akciju un papildus jāsamaksā 20 milj. ASV dolāru kā pret tām vērstās LK prasības nodrošinājums. 

Tiesa ir noteikusi drošības naudu tieši šādā apmērā, jo atbildētāji savās liecībās tiesai ir atzinuši līdzekļu izkrāpšanu vismaz 40 miljonu ASV dolāru apmērā.

Saskaņā ar tiesas rīkojumu naudas izzagšanā no LK iesaistītajiem līdz 2010.gada 10.jūnijam par labu LK jānodrošina vairāk nekā 55 miljoni LK akciju un papildus Apvienotās Karalistes tiesai līdz 17.jūnijam jāsamaksā 20 milj. ASV dolāru. Savukārt iepriekšminēto tiesas prasību noteiktajā laikā neizpildot, atbildētājiem tiesai līdz 17.jūnijam naudā maksājamā summa dubultojas no 20 milj. ASV dolāru līdz 40 milj. ASV dolāru. Šāds nodrošinājums atbildētājiem LK izzagšanas lietā jāmaksā, lai tie, pēc tiesas ieskata, vispār drīkstētu turpināt savu aizstāvību tiesā. Ja atbildētāji kādu no tiesas prasībām pilnībā neizpildīs, tiesa viņus atzīs par vainīgiem bez lietas izskatīšanas un piedzīs LK labā summu līdz 100 milj. ASV dolāru. 

Lielbritānijas tiesas rīkojums attiecas uz to LK akciju nodrošināšanu par labu LK, kuru nominālais turētājs patlaban ir firma „International Baltic Investments“ (IBI), kas saistīta ar izkrāpšanas shēmās no LK vainotā bijušā padomes locekļa Oļega Stepanova juristiem Mārtiņu Kvēpu un Arni Nīcgali.

Tiesvedībā, kas Lielbritānijā ierosināta pēc LK prasības, kā atbildētāji figurē piecas ārzonu kompānijas – „Recoletos Limited“, „Romanica Overseas Limited“, „Skeena Overseas Limited“, „Luzero Limited“ un „Chandler Limited“, kas saistītas ar LK bijušajām amatpersonām – tajā skaitā O.Stepanovu, Valēriju Godunovu un Alvi Akmeni, – un kas tiek vainotas nelikumīgā vairāk nekā 60 kuģu frakts darījumu noslēgšanā par mākslīgi zemām likmēm 2003.-2005.gadā, tādējādi nodarot LK zaudējumus 100 milj. ASV dolāru apmērā. Savukārt Latvijā par šiem nelikumīgajiem darījumiem risinās kriminālprocess, kurā vairākiem bijušajiem LK vadošajiem darbiniekiem piemērots aizdomās turamā statuss.

„Apvienotās Karalistes tiesas rīkojums ir pirmais redzamais solis ceļā uz Latvijas kuģniecības izzadzēju reālu sodīšanu un Kuģniecībai pienākošos finanšu līdzekļu atdošanu,“ uzsver LK valdes priekšsēdētājs Imants Sarmulis. „Mēs ceram, ka jau drīzumā būs konkrēti rezultāti arī kriminālprocesam Latvijā.“

LK uzskata par absurdu, ka atbildētāji tiesvedības laikā ir centušies piesegt savu vainu, piesaucot dažādus Latvijas politiķus un ar LK nesaistītus uzņēmumus, piemēram, Andri Šķēli, Aivaru Lembergu, ārzonu uzņēmumus „Hinch“, „Regina“ utml. LK nav bijis nekādas saistības vai darījumu ar šeit minētajām personām un LK uzsver, ka  atbildētāji, gan juridiskas, gan ar tiem saistītas privātas personas, tiesas procesā ir pilnīgi skaidras. 

Tiesa savā lēmumā arī informē, ka atbildētāju pārstāvji tiesvedības laikā ir atzinuši, ka aptuveni 12.5 miljoni ASV dolāru ir izmaksāti kukuļos uzņēmējiem Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā, lai panāktu līdzekļu izzagšanas shēmas veiksmīgu īstenošanu. Norādījumus šo kukuļu maksāšanai devis Nikolajs Baštovojs, iesaistot Ņinu Gļebovu.

Kā LK jau vairākkārt informējusi iepriekš, atbilstoši Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldes atzinumam daļa no LK pazeminātu frakts likmju līgumu rezultātā izkrāptās naudas tikusi pārskaitīta uz divu LK akciju turētāju – ārzonu kompāniju „Ojay Limited“ un „Eastgate Properties Ltd.“ norēķinu kontiem. Policijai pieņemot lēmumu par aresta uzlikšanu šīm akcijām kriminālprocesa ietvaros par naudas izkrāpšanu no LK, tika īstenots joprojām neskaidrs un aizdomīgs darījums, kā rezultātā akcijas it kā nonāca IBI pārvaldījumā. Aizdomas par šā it kā notikušā darījuma fiktīvo raksturu radīja fakts, ka gan Ojay un Eastgate, gan IBI amatpersonas, vienīgie valdes locekļi, Mārtiņš Kvēps un Arnis Nīcgalis ir saistītas ar O.Stepanovu un darījuma sakarā LK atsūtītie dokumenti ir savstarpēji pretrunīgi un cits citu izslēdzoši.

A/s „Latvijas kuģniecība“ ir publiska akciju sabiedrība, kuras akcijas kotē vērtspapīru biržā „NASDAQ OMX Riga“. LK ierindojas starp lielākajiem pasaules kuģu īpašniekiem vidēja izmēra jeb handy tankkuģu segmentā un pēc naftas produktu pārvadājumu apjoma atrodas vadošajās pozīcijās starp analogām kompānijām Ziemeļeiropā. 

 

 

Sīkākai informācijai:

Marita Ozoliņa-Tumanovska

Sabiedrisko attiecību un reklāmas dienesta vadītāja

Tālr. 67020120, 29287169

E-pasts : marita.ozolina@lscgroup.lv

Pielikumi