Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvijas kuģniecības padomes atalgojums pārsniedzis 5 miljonus latu pēdējo 3 gadu laikā
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-03-30 09:59:10
Versijas komentārs
Teksts

Pēdējo 3 gadu laikā LK 12 padomes locekļu darbība uzņēmumam izmaksājusi vairāk nekā 5 miljonus latu. Valstij kā vienam no LK akcionāriem padomes darbība ir izmaksājusi vairāk nekā 500 000 latu 3 gadu laikā. 2009. gadā, kad uzņēmuma zaudējumi mērāmi vairāk nekā 20 miljonos dolāru, LK padomes atlīdzībai izmaksāti 1 363 065 miljoni latu. Ventspils nafta kā LK lielākais akcionārs uzskata, ka šādas padomes izmaksas ir nepamatotas situācijā, kad tirgū valda krīze un uzņēmums darbojas ar zaudējumiem.

„Ir nepiedodami, ja situācijā, kad uzņēmums rāda sliktu sniegumu, radot nozīmīgus zaudējumus tā akcionāriem, padome saņem tik milzīgu atalgojumu,” stāsta VN valdes priekšsēdētājs Saimons Bodijs (Simon Boddy).

VN arī norāda, ka publiski izplatītā informācija par VN vēlmi izslēgt valsti no pārstāvniecības LK padomē, neatbilst patiesībai. LK lielākie akcionāri ir VN ar 49,94% akcijām, AS INTERNATIONAL BALTIC INVESTMENTS LTD ar 27,55% akcijām un VAS Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kas ir valsts akciju turētāja, ar 10% akcijām. Samazinot LK padomes locekļu skaitu no 12 uz 7 pārstāvjiem, valsts joprojām saglabātu 1 pārstāvi padomē, faktiski ar savu balsi iegūstot būtiskāku nozīmi. Samazinot padomes locekļu skaitu, ievērojami tiktu samazinātas arī LK administratīvās izmaksas.

„Boldiševica kungam kā valsts interešu pārstāvim būtu jābūt ieinteresētam palielināt valsts ietekmi LK, bet, iespējams, Boldiševica kunga daudzie amati traucē viņam pildīt LK padomes locekļa funkcijas un aizstāvēt valsts intereses. Turpinoties tikpat nesaimnieciskai darbībai kā līdz šim, valsts īpašumā esošie 10% LK akciju drīz var būt nulles vērtībā,” piebilst S. Bodijs.

Lai izvērtētu LK darbību un pārskatītu izmaksas, VN vairākkārtīgi pieprasījusi LK padomi un valdi sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci. LK šos pieprasījumus ir ignorējusi un publiskojusi maldinošu informāciju, ka ārkārtas akcionāru sapulce jau ir sasaukta. VN kā lielākais LK akcionārs nav informēts par šādas akcionāru sapulces norises vietu un laiku, turklāt akcionāru sapulces sasaukšana nav izsludināta publiski, tāpēc to faktiski nevar uzskatīt par sasauktu.

Kā iepriekš ziņots, VN uzskata, ka jebkura akcionāra interesēs ir pēc iespējas ātrāka LK akcionāru sapulces sasaukšana, lai izvērtētu LK darbību un sniegumu 2009. gadā, kā arī lai vienotos par stratēģiju, kā uzņēmumu stabilizēt un padarīt atkal pelnošu. LK peļņai būtu jābūt jebkura akcionāra, tai skaitā valsts, kurai ar tās akciju turētājas Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras starpniecību pieder 10% LK, būtiskai interesei.

Ventspils nafta

Zane Bojāre
A/s „Ventspils nafta” preses sekretāre
E-pasts: zane.bojare@vnafta.lv
Tālr.: 67821691; 29706733

Pielikumi