Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Izdalot daļu aktīvu, no Parex bankas veidos jaunu banku
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-03-24 12:07:20
Versijas komentārs
Teksts

2010. gada 24. martā

Izdalot daļu aktīvu, no Parex bankas veidos jaunu banku

Saskaņā ar Ministru kabineta otrdien, 23.martā, pieņemto lēmumu no Parex bankas tiks izdalīta daļa aktīvu un veidota jauna banka, kur galvenie ieguvēji būs noguldītāji esošajā Parex bankā, kas tiks automātiski pārcelti uz jauno banku. Jaunizveidotajai bankai būs stabila finanšu bāze, kas ļaus sekmīgāk piesaistīt investorus un iespējami ātrāk atmaksāt valsts ieguldītos līdzekļus.

Jaunā banka turpinās apkalpot visus esošo klientu kontus, un noguldījumiem tiks saglabātas visas garantijas un līdz šim piešķirtās priekšrocības. Banka esošajiem un jaunajiem klientiem, īpaši Latvijas uzņēmumiem, varēs piedāvāt jaunus uzkrājumu produktus un kredītlīnijas. Parex banka jau ir saņēmusi Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas (FKTK) atļauju palielināt kredītlimitus bankas lielākajiem lojālajiem klientiem – uzņēmumiem, noslēgusi līgumu ar Eiropas Investīciju banku par kredītresursu piešķiršanu 100 miljonu eiro apmērā mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai, kā arī noslēgusi tirdzniecības finansēšanas līgumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB). Līdz pārdošanai privātā sektora investoriem, banka atradīsies Latvijas valdības un ERAB īpašumā.

Esošā Parex banka turpinās veikt daļu no biznesa aktivitātēm, galvenokārt koncentrējoties uz līdzekļu atgūšanu. Pēc aktīvu un pasīvu nodalīšanas esošajai Parex bankai paredzamā nākotnē nebūs nepieciešams papildu finansiālais atbalsts no valsts puses. Savukārt, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai pasaulē un Latvijā, pamazām tiks realizēti aktīvi un atgūti valsts ieguldītie līdzekļi. Banka saglabās esošo īpašnieku struktūru, paturēs un apkalpos daļu no hipotekārajiem un kredītaizdevumiem, kā arī veiks atsevišķu aktīvu pārdošanu saskaņā ar akcionāru un Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātu stratēģiju.

Galvenie bankas restrukturizācijas mērķi ir stabilizēt uzņēmuma operacionālās aktivitātes, izveidot stabilu banku ar ilgtermiņa potenciālu, kā arī palielināt privāto investoru interesi. Savukārt, esošā banka varēs ilgākā termiņā realizēt savus aktīvus tirgū, ar mērķi nodrošināt maksimālu valsts ieguldījumu atdevi. Atbalstot Parex grupas pamatdarbību, tiks sniegts atbalsts arī Latvijas ekonomikas atveseļošanai.

Lēmums par bankas restrukturizācijas modeļa izvēli ir būtisks, lai varētu pabeigt Parex bankas pārveides plānu un to iesniegt apstiprināšanai EK. Tādējādi tiks ievērota EK noteiktā kārtība attiecībā uz valsts atbalsta sniegšanu finanšu institūcijām. Aktīvu un saistību nodalīšana tiks uzsākta tikai pēc bankas restrukturizācijas plāna saskaņošanas ar EK.

Par Parex banku:

Parex banka dibināta 1992.gadā, patlaban bankas filiālēs visā Latvijā strādā ap 1900 darbinieku. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitas uzņēmumi 13 pasaules valstīs, tajā skaitā Vācijā, Zviedrijā, Igaunijā, Šveicē un Lietuvā. Parex banka ir vienīgais American Express® sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes. Šobrīd bankas 76,6% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka. 2009. gada augustā Parex banka ir pievienojusies Eiropas ētikas kodeksam hipotekārās kreditēšanas jomā.

Papildu informācija:

Inga Saleniece
Korporatīvo komunikāciju vadītāja
Parex banka
Tālr. 67778870 vai 26564629
E-pasts: pr@parex.lv

Pielikumi