Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s Ventspils nafta izsaka neapmierinātību par A/s Latvijas kuģniecība vadības stratēģiju un sniegumu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-03-19 12:27:46
Versijas komentārs
Teksts

Pēdējie divi gadi pasaules un Latvijas ekonomikā, kā arī globālajā kuģniecības tirgū ir bijis ārkārtēji sarežģīts periods. Ventspils nafta ir neapmierināta ar Latvijas Kuģniecības darbību esošajā tirgus situācijā.

Ventspils nafta ir Latvijas kuģniecības lielākais akcionārs ar 49,94% akcijām, kas ar savu starptautisko pieredzi varētu piedāvāt Latvijas kuģniecībai atveseļošanās plānu.

9. februārī Ventspils naftas augstākā līmeņa darbiniece un oficiāli ievēlētā Latvijas kuģniecības valdes locekle Ilva Purēna tika atsaukta no amata Latvijas kuģniecībā. Tā rezultātā pretstatā korporatīvās pārvaldības principiem lielākais Latvijas kuģniecības akcionārs nav pārstāvēts uzņēmuma ikdienas vadībā.

Ņemot vērā lielākā akcionāra zaudēto uzticību, Latvijas Kuģniecības padomei būtu jāizskaidro sava rīcība akcionāru sapulcē, kurā jānotiek arī padomes pārvēlēšanai. Šī iemesla dēļ pēdējo 2 mēnešu laikā Ventspils nafta vairākkārtīgi ir oficiāli pieprasījusi ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu gan Latvijas kuģniecības padomei, gan valdei.

Latvijas likumdošanā ir skaidri fiksētas likumiskās tiesības akcionāriem, kam pieder vismaz 5% akciju, pieprasīt ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu. Visi līdz šim izteiktie pieprasījumi par akcionāru sapulces sasaukšanu pretēji likumdošanas prasībām ir ignorēti gan no Latvijas Kuģniecības valdes, gan padomes puses.

Saskaņā ar Komerclikuma 270.panta 4 daļu Ventspils nafta ir vērsusies Uzņēmumu reģistrā ar pieprasījumu sasaukt Latvijas kuģniecības akcionāru sapulci. Arī Uzņēmumu reģistrs ir atteicies akcionāru sapulci sasaukt.

Tiek ziņots, ka šāds Uzņēmuma reģistra lēmums ir saistīts ar Latvijas kuģniecības padomes priekšsēdētāja sniegto informāciju, ka akcionāru sapulce jau ir sasaukta. Tā kā ne valde, ne padome faktiski sapulci nav sasaukusi, šāda informācija ir klaji nepatiesa. Ne akcionāriem, ne Rīgas fondu biržai nav sniegta informācija par akcionāru sapulces sasaukšanu. Pirms atteikšanās sasaukt sapulci Uzņēmuma reģistram būtu bijis jānoskaidro, vai šāda sapulce tiešām ir bijusi sasaukta, jo šādai informācijai jābūt publiski izsludinātai.

Latvijas spēja nodrošināt likumu un korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, kā arī valsts institūciju, piemēram, Uzņēmuma reģistra, darbības procesu caurspīdīgumu, ir būtisks signāls arī ārvalstīm. Šādu darbību sakārtotība nodrošina starptautisko investoru uzticību. Kā daļai no pasaules globālās ekonomikas, Latvijai ir jāspēj demonstrēt, ka tā ir spējīga kontrolēt valstī notiekošos procesus tāpat, kā to dara citas Eiropas Savienības valstis.

Savukārt, valsts institūciju pārstāvju un biržā iekļauta uzņēmuma nespēja nodrošināt tā akcionāru tiesību ievērošanu ir slikts signāls par uzticamību Latvijai un rada grūtības jau tā neveselīgajā ekonomiskajā klimatā.

Ventspils nafta, Latvijas kuģniecības lielākais akcionārs, turpinās darbu pie Ilvas Purēnas atjaunošanas amatā Latvijas kuģniecības valdē. Papildus tam Ventspils nafta pieprasījusi valsts notāram K.Balodim labot Uzņēmuma reģistra pieļauto kļūdu un sasaukt Latvijas kuģniecības akcionāru sapulci, kā iepriekš pieprasīts.
 

Zane Bojāre
A/s „Ventspils nafta” preses sekretāre
E-pasts: zane.bojare@vnafta.lv
Tālr.: 67821691; 29706733
 

Pielikumi