Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Finanšu ministrija: Valdība izskata ziņojumu par Parex bankas restrukturizācijas plānu
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-03-16 18:03:41
Versijas komentārs
Teksts

Finanšu ministrija: Valdība izskata ziņojumu par Parex bankas restrukturizācijas plānu

Saskaņā ar Finanšu ministrijas izplatīto informāciju, otrdien, 16. martā, Ministru kabineta sēdē tika izskatīti Parex bankas restrukturizācijas modeļi un valdība pieņēma zināšanai Latvijas Privatizācijas aģentūras (PA) ziņojumu par darbu pie modeļa, kas paredz perspektīvu un bankas nākotnes biznesa profilam atbilstošu aktīvu nodalīšanu jaunā uzņēmumā (jaunajā bankā). Šo modeli atbilstoši Eiropas Komisijas noteiktajām vadlīnijām valdībai rekomendē īstenot valdības piesaistītais starptautiskais finanšu konsultants Nomura International plc. PA arī informēja, ka notiek šī restrukturizācijas modeļa padziļināta izpēte un uzsvēra, ka klientu sadarbību ar banku tās sadalīšana nekādā veidā neietekmēs.

Lēmums par bankas restrukturizācijas modeļa izvēli ir būtisks, lai varētu pabeigt Parex bankas pārveides plānu un pēc saskaņošanas ar atbildīgajām institūcijām Latvijā Finanšu ministrija to varētu iesniegt apstiprināšanai Eiropas Komisijai (EK), tādējādi ievērojot EK noteikto kārtību attiecībā uz valsts atbalsta sniegšanu finanšu institūcijām.

Aktīvu un saistību nodalīšana tiks uzsākta tikai pēc bankas restrukturizācijas modeļa saskaņošanas ar EK. Restrukturizācijas rezultātā no bankas tiks nodalīti aktīvi, kuri nav saistīti ar bankas pamatbiznesu, lai tos apsaimniekotu un pārdotu atbilstoši apstiprinātajai aktīvu pārvaldīšanas stratēģijai. Pēc restrukturizācijas banka varēs atsākt kreditēšanu, jo Parex banka jau ir panākusi vienošanos par finansējuma piesaisti, lai varētu izsniegt kredītus mazajiem un vidējiem Baltijas uzņēmumiem, tādējādi ieņemot svarīgu vietu reģiona ekonomiskās atveseļošanas stratēģijā.

Atbilstoši MK lēmumam šā gada 25. janvārī PA atjaunoja līgumu vadošo „Parex bankas” pārdošanas konsultantu - starptautisko investīciju banku Nomura International plc par restrukturizācijas plāna izstrādi, ieviešanu un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu. Nomura International plc analīze liecina, ka esošo Parex bankas kredītportfeli visefektīvāk var pārvaldīt, nodalot aktīvus, kuri nav saistīti ar jaunās bankas turpmāko stratēģisko attīstību. Jaunās bankas izveide nodrošinās bankas pozīciju nostiprināšanos Baltijas reģionā, noteikto darbības ierobežojumu atcelšanu un sniegs iespēju diversificēt jaunās bankas aktīvu refinansēšanas avotus, tādējādi nodrošinot iespējami pilnīgu valsts atbalsta atmaksu.

Informācijas sagatavotājs:
Baiba Melnace
Komunikācijas nodaļas vadītāja,
Finanšu ministrija
Tālr. 67083850; 29265135
baiba.melnace@fm.gov.lv

Pielikumi