Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Neauditētie AS "GE Money Bank" 2009.gada 12 mēnešu finanšu rezultāti
Emitents GE Money Bank, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-03-01 13:42:10
Versijas komentārs Pievienots virsraksts, lai precizētu dokumenta saturu.
Teksts
Vadības ziņojums par Bankas darbību 2009.gadā
 
AS "GE Money Bank" (turpmāk tekstā  "Banka") īstenoja izvirzītos mērķus un sasniedza plānotos rezultātus, neskatoties uz izaicinājumiem Latvijas makroekonomikā un banku tirgū.
 
Banka spēra visus nepieciešamos soļus, lai garantētu saviem klientiem drošību un stabilitāti, ko sniedz Bankas augstā likviditātes un kapitāla pietiekamības bāze. Papildus Banka piedāvāja vairākus inovatīvus un izdevīgus produktus un pakalpojumus, kuri atbilst mūsu atbildīga aizdevēja politikai.
 
GE Money Bank izmantoja sava īpašnieka, General Electric viena no pasaules lielākajām un finansiāli drošākajām kompānijām, pieredzi. General Electric peļņa 2009. gadā bija 11.2 miljardi ASV dolāru.
 
Caur drošību un stabilitāti uz izaugsmi
2009. gadā, lai vadītu uzņēmu caur šo ekonomisko posmu, Bankā tika mainīta un uzlabota risku vadības sistēma, vienkāršota Bankas struktūra, uzlabojot operacionālo ritmu, ieviesti vairāki IT projekti, kā arī optimizētas izmaksas.
 
Pārskata periodā – laikā, kad kopējais noguldījumu tirgus piedzīvoja kritumu, - Bankai izdevās palielināt kopējo rezidentu noguldījumu apjomu par 25%. Tādējādi mēs palielinājām savu noguldījumu tirgus daļu.
Šāds pieaugums tika sasniegts galvenokārt pateicoties Bankas piedāvātajiem uzkrājumu produktiem un vairākām depozītu kampaņām. Reaģējot uz patērētāju pieprasījumu, Banka pirmā Latvijas tirgū sāka piedāvāt īpaši elastīgu noguldījumu veidu – uzkrājumu kontu “Iespēju konts”, kas nodrošināja naudas līdzekļu pieejamību un paaugstinātu gada procentu likmi latos. Līdzīgas izdevīgas procentu likmes tika piedāvātas arī termiņdepozītiem.
 
Domājot par Latvijas uzņēmumu attīstību un stabilitāti, pagājušajā gadā Banka sāka piedāvāt arī izdevīgus komplektus juridiskajām personām “Uzņēmuma krājkomplekts” un “Aktīvā uzņēmēja komplekts”. Šie komplekti bija vieni no labākajiem piedāvājumiem tirgū.
 
Paplašinot piedāvāto produktu klāstu, turpinot ieguldīt darbinieku mācībās un apkalpošanas kvalitātes uzlabošanā, Banka 2009. gadā ir palielinājusi apkalpoto klientu skaitu. Gada beigās savas finanšu vajadzības Bankai uzticēja jau 170 tūkstoši fizisko un vairāk nekā 7 500 juridisko klientu.
 
Ņemot vērā ekonomisko situāciju, Banka ir piemērojusi stingrāku pieeju risku izvērtēšanā un turpinājusi veidot uzkrājumus. Kopumā 2009. gadā uzkrāti LVL 25.072 miljoni. Kopā uzkrājumi veido 19% no kredītportfeļa. Tā rezultātā Banka 2009. gadu noslēdza ar LVL 21.321 miljoni neauditētajiem zaudējumiem. Uzņēmuma operacionālā peļņa pirms nodokļu nomaksas un uzkrājumiem bija LVL 3.751 miljoni.
Bankas kopējie aktīvi 2009. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, caurmērā ir palielinājušies, sasniedzot LVL 257.973 miljonus, kredītos izsniegti LVL 143.157 miljoni; tajā pašā laikā noguldījumu apjoms sasniedza LVL 212.903 miljonus.
 
Viens no būtiskākajiem stratēģiskajiem virzieniem 2009. gadā bija stabilitātes un drošības garantēšana Bankas klientiem un sagatavošanās nākotnes izaicinājumiem. Martā Bankas pašu kapitāls tika palielināts par LVL 30 miljoniem. Ņemot vērā šo, kā arī Bankas piesaistīto noguldījumu apjomu, Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 31.12.2009 bija 15.89%, gandrīz divas reizes pārsniedzot Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (turpmāk tekstā “FKTK”) noteiktās prasības 8%, savukārt likviditātes rādītājs bija 97.37%, vairāk nekā trīs reizes pārsniedzot FKTK noteikto normu 20%.
 
Meitas uzņēmumi – palielināts klientu skaits un aktīvi
Nodrošinot saviem klientiem plašu bankas produktu klāstu, Bankas koncernā darbību turpina AS „GE Money Atklātais pensiju fonds”, piedāvājot klientiem pensiju 3. līmeņa plānus “Rumba” un “Tvists”. Savukārt ieguldījumu pārvaldes sabiedrība „GE Money Asset Management” pārvalda pensiju 2. līmeņa plānus “Džezs” un “Blūzs”, kā arī klientu ieguldījumus šādos trīs investīciju fondos - “GE Money Eastern Europe Balanced fund”, „GE Money European Bond fund” and „GE Money Eastern Europe Equity fund” .
 
2009. gada laikā kopējie aktīvi pārvaldīšanā pieauga vairāk nekā divas reizes un sasniedza 18.5 miljonu latu. Klientu skaits palielinājās no 24 tūkstošiem līdz 37 tūkstošiem. Pārvaldītie pensiju 2. līmeņa plāni gada beigās veidoja 2.3% no tirgus.
 
Ar atbildīgu pieeju sabiedrībai un darbiniekiem
Banka izprot tās pienākumu būt par sociāli atbildīgu darba devēju un uzņēmumu kopumā – tā ir daļa no Bankas darbības stratēģijas gan šeit, Latvijā, gan citviet pasaulē. Latvijā šī stratēģija tiek iedzīvināta divos galvenajos virzienos – veicinot sabiedrības izglītotību finanšu jautājumus un īstenojot ģimenei draudzīga uzņēmuma politiku.
 
Banka arī 2009. gadā turpināja atbalstīt neatkarīgo bezpeļņas organizāciju, biedrību “Naudas plānošanas centrs”(turpmāk tekstā “NPC”). NPC primārais mērķis ir iedzīvotāju izglītošana dažādos ar finansēm saistītos jautājumos. Šo organizāciju, reaģējot sabiedrības pieprasījumu un arī īstenojot atbildīga aizdevēja filozofiju, AS “GE Money” dibināja jau 2007. gadā.
 
2009. gadā Banka ir atbalstījusi NPC gan finansiāli, gan intelektuāli - gada laikā īstenoti vairāki projekti un sabiedrībai piedāvāti inovatīvi budžeta plānošanas rīki, Bankas eksperti snieguši virtuālas konsultācijas un piedalījušies vairākos biedrības organizētajos semināros, skaidrojot uzkrājumu produktu atšķirības un iespējas.
 
“GE Money Bank INTELLECTICUS” – augstskolu studentu olimpiāde - ir Bankas nākamais solis sabiedrības izglītošanā. 2009. gadā norisinājās jau otrā Olimpiāde un tās tēma bija “Uzkrājumu risinājumi finansiālās stabilitātes nodrošināšanai”. Banka augstskolu Olimpiāžu tradīciju sadarbībā ar Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centru uzsāka 2008. gadā, vēloties dalīties ar savu starptautisko pieredzi, pragmatismu un arī radošumu.
 
Atbilstoši mūsu pārliecībai Bankas darbinieki ir mūsu lielākā vērtība, tādēļ visa gada garumā tika piedāvātas dažādas ģimenei draudzīga uzņēmuma aktivitātes, kā arī aizvien jaunas apmācību programmas, kas izstrādātas un paredzētas ekskluzīvi General Electric darbiniekiem.
 
Tāpat arī Bankas darbinieki iesaistījās vairākās labdarības akcijās, atbalstot sabiedrību kopumā.
 
Mūsu vēlme nodrošināt klientiem drošību, stabilitāti un izdevīgus pakalpojumus, kā arī īstenotās korporatīvās sociālās atbildības aktivitātes 2009. gadā ir novērtētas, jo Bankas reputācija aizvien ir uzlabojusies. 2009. gadā Bankas zīmols žurnāla “Kapitāls” un aģentūras “DDB Consulting” veidotajā topā banku sektorā ierindojās 5. vietā. Laikraksta “Diena” un “Porter Novelli” veidotajā reputācijas TOP2009 Banka, salīdzinot ar 2008. gadu, pakāpās par četrām pozīcijām, uzņēmumu kopvērtējumā ierindojoties 66. vietā. Šis ir būtisks sasniegums, jo 2009. gadā šajā topā tikai divas bankas demonstrēja reputācijas uzlabošanos.
 
Stabila platforma attīstībai un izaugsmei arī nākotnē
Mēs sagaidām, ka arī 2010. gadā gan Bankas klienti, gan banku sektors vēl saskarsies ar ekonomiskajiem izaicinājumiem, tādēļ Bankas galvenais stratēģiskais virziens ir turpināt virzīt uzņēmumu caur pašreizējo ekonomisko ciklu, garantējot klientiem Bankas drošību un stabilitāti. Līdz ar to mūsu fokuss ir nodrošināt augstu kapitāla pietiekamības, likviditātes un noguldījumu bāzi, kā arī efektīvas risku vadības un parādu atgūšanas sistēmas.
 
Ņemot vērā vēlmi koncentrēties uz šīm jomām, mūsu biznesa darbība Latvijā būs fokusētāka, kas ļaus mums attīstīties par spēcīgāku tirgus spēlētāju laikā, kad ekonomiskā situācija stabilizēsies un tirgū būs vērojama izaugsme.
 
Mēs esam pārliecināti, ka General Electric pieredze biznesa vadībā dažādos ekonomiskajos ciklos, kā arī Bankas profesionālā vadības un darbinieku komanda un stingrā pieeja risku vadībā, nodrošinās uzņēmuma attīstību arī 2010. gadā.
 
Kopš bilances datuma un šo finanšu pārskatu parakstīšanas datuma nav bijuši notikumi, kas varētu atstāt būtisku ietekmi uz pārskata perioda rezultātiem.

 

 

Papildu informācija:
Tija Ezeriņa
Head of Communication division
AS  "GE Money Bank"
Ph.: +371 67024704
Mob.: +371 27876080
E-mail: tija.ezerina@ge.com

 

Pielikumi
PAZIŅOJUMS PAR BANKAS VADĪBAS ATBILDĪBU_LVL.pdf (40.40 kB)
Publiskais parskats 31_12_2009_LVL.pdf (976.76 kB)
Publiskais parskats 31_12_2009_LV_EUR.pdf (62.82 kB)