Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s „Ventspils nafta” 2009. gadā palielina apgrozījumu un optimizē administratīvās izmaksas
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-02-26 17:21:50
Versijas komentārs
Teksts
Pateicoties veiksmīgai korporatīvajai pārvaldībai un izdevumu optimizācijai, A/s „Ventspils nafta” ir izdevies palielināt apgrozījumu laikā, kad globālā tirgus situācija šiem uzņēmumiem bijusi nelabvēlīga.
 
A/s „Ventspils nafta” 2009. gada konsolidētais apgrozījums bija 66 miljoni latu, kas ir par 5% vairāk nekā 2008. gadā. 2009. gadā veikta ievērojama izmaksu optimizācija, piemēram, samazinot vispārējās un administratīvās izmaksas par gandrīz 25% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. A/s „Ventspils nafta” koncerna konsolidētā neto peļņa, kas attiecināma uz uzņēmuma akcionāriem, bija negatīva - 3,2 miljoni latu, ko spēcīgi ietekmēja ievērojamie asociētā uzņēmuma A/s „Latvijas kuģniecība” radītie neto zaudējumi.
 
2009. gada nogalē A/s „Ventspils nafta” akcionāriem dividendēs izmaksāja 50,15 milj. latu, tādējādi dividenžu summa uz vienu akciju bija 0,48 Ls.
 
A/s „Ventspils nafta” meitas uzņēmums SIA „Ventspils nafta termināls” aizvadījis veiksmīgu gadu, nodrošinot stabilu pārkraušanas apjoma līmeni 2009. gadā, kopumā pārkraujot 10,4 miljonus tonnas. Tradicionāli lielāko kravu īpatsvaru 2009. gadā veidoja pa dzelzceļu un naftas produktu cauruļvadu piegādātā dīzeļdegviela – 7,9 miljoni tonnu, savukārt benzīna pārkraušanas apjoms bija 1,6 miljoni tonnu. Līdzās tam SIA „Ventspils nafta termināls” veicis būtiskus uzlabojumus ietekmes uz vides mazināšanai – veicot augsnes atveseļošanas darbus un nododot ekspluatācijā notekūdeņu sistēmu. Uzņēmumā veikts kvalitātes un vides vadības sistēmu neatkarīgais audits, kā rezultātā uzņēmuma darbība uz nākošajiem trīs gadiem atkārtoti sertificēta atbilstoši ISO 9001 un ISO 14001 standartu prasībām.
 
Ilgstoši cauruļvada remontdarbi Baltkrievijas teritorijā, kā arī sarežģītā ģeopolitiskā situācija bija par iemeslu mazākam kopējam naftas produktu caurplūdes apmēram nekā iepriekšējā gadā A/s „Ventspils nafta” meitas uzņēmumā ”LatRosTrans”.
Savukārt, neskatoties uz spēju nodrošināt pozitīvu operatīvo un neto naudas plūsmu, asociētā A/s „Latvijas kuģniecība” 2009. gadā piedzīvojusi neto zaudējumus, kas saistīta ar pēdējo 10 gadu laikā zemākajām frakts likmēm.
 
Ieceļot holdinga un meitas sabiedrību padomēs profesionāļus ar starptautisku pieredzi naftas biznesā, A/s „Ventspils nafta” turpinās īstenot stratēģiju, kas līdz minimumam samazinās visus riskus, tajā pašā laikā nodrošinot atbilstošu atdevi akcionāriem vidējā termiņā.
 
A/s Ventspils nafta ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitas sabiedrībās, veicinot koncerna kopējās vērtības un katras atsevišķās meitas sabiedrības vērtības pieaugumu.

A/s Ventspils nafta koncerna darbība vērsta šādos virzienos: naftas un naftas produktu pārkraušana; naftas un naftas produktu transportēšana pa cauruļvadiem;
kuģošanas bizness.

A/s Ventspils nafta

Plašāka informācija:
Zane Bojāre
A/s „Ventspils nafta” preses sekretāre
E-pasts: zane.bojare@vnafta.lv
Tālr.: 67821691; 29706733
http://www.vnafta.lv
http://www.vnt.lv
http://www.latrostrans.lv
Pielikumi
VN_kons_2009_neaud_parsk_LAT_LVL.pdf (393.50 kB)
VN_kons_2009_neaud_parsk_LAT_EUR.pdf (349.54 kB)