Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
LATVIJAS KUĢNIECĪBA BŪTISKI ATJAUNO FLOTI
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-02-26 09:59:30
Versijas komentārs
Teksts

Publiskās akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” koncerna konsolidētais neauditētais 2009. gada pārskats liecina, ka veiksmīgi izvēlētā operatīvās darbības un flotes atjaunošanas stratēģija ļāvusi uzņēmumam samazināt flotes vidējo vecumu no 17,5 gadiem līdz 8,2 gadiem pagājušā gada beigās. Tas ļāvis koncernam saglabāt stabilas pozīcijas pasaules lielāko vidēja izmēra tankkuģu īpašnieku vidū un pēc naftas produktu pārvadājumu apjoma joprojām ieņemt vadošās pozīcijas starp analogām kompānijām Ziemeļeiropā. Pārskata periodā, neraugoties uz izteikti saspringto situāciju kuģošanas tirgos, a/s „Latvijas kuģniecība” koncerns ir spējis nodrošināt pozitīvu kuģniecības segmenta darbības rezultātus 9,3 miljonu ASV dolāru apmērā. Kopumā, ņemot vērā a/s “Latvijas kuģniecības” flotes atjaunošanas un investīciju virziena finansēšanas izdevumus, uzņēmums pārskata periodu ir beidzis ar 20,2 miljonu ASV dolāru zaudējumiem.

“”Latvijas kuģniecība” 2009. gada laikā konsekventi turpināja uzņēmuma pārmaiņu programmu, kuras mērķis ir nostiprināt “Latvijas kuģniecību” kā elastīgu dalībnieku pasaules loģistikas tirgū ar efektīvu pārvaldi, modernu floti, pārdomātām investīcijām un mērķtiecīgu mārketingu. Globāla krīze ekonomikā nereti ir labākais laiks pārmaiņām uzņēmumā. Ekonomiskajai situācijai atgūstoties, pavērsies jaunas tirgus iespējas tiem tirgus spēlētājiem, kas būs spējuši mainīties,” norāda Māris Gailis, a/s “Latvijas kuģniecība” padomes priekšsēdētājs.

Intensīvi īstenota pārmaiņu procesa ietvaros a/s “Latvijas kuģniecībai” ir izdevies pēdējo piecu gadu laikā būtiski samazināt flotes vidējo vecumu no 17,5 gadiem līdz 8,2 gadiem pārskata perioda beigās. Pagājušajā gadā sagriešanai metāllūžņos tika nodoti seši novecojuši kuģi. Tuvāko gadu laikā tie tiks aizstāti ar četriem jauniem tankkuģiem, kurus  plānots saņemt laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam.

Īstenojot uzņēmuma pārmaiņu iniciatīvu kopumu, pārskata periodā uzņēmuma kuģniecības darbības administratīvās izmaksas ir samazinātas par 46 procentiem un 2009. gadā bija 18,7 miljoni ASV dolāru, pretēji 34,6 miljoniem ASV dolāru 2008. gadā. Par 43,3 miljoniem ASV dolāru ir samazinātas arī kuģu operatīvās izmaksas, kas pārskata periodā bija 82,8 miljoni ASV dolāru, pretēji 126,1 miljoniem ASV dolāru gadu iepriekš. Par 6,7 miljoniem ASV dolāru ir samazināti arī kuģniecības segmenta finanšu izdevumi, bet kopējās uzņēmuma saistības kopš 2009. gada sākuma ir samazinājušas par 56 miljoniem ASV dolāru jeb 9 procentiem, un to īpatsvars ir 51 procents no koncerna aktīviem.

“Šie ir būtiski un sekmīgi pasākumi, lai ilgtermiņā, beidzoties pasaules ekonomiskajai krīzei, “Latvijas kuģniecība” ar jaunu enerģiju iekarotu arvien spēcīgākas pozīcijas vidējā izmēra tankkuģu tirgū. Atsākoties augšupejai ekonomikā, mums būs jaunāka flote, efektīvāka pārvalde un daudzsološa aktīvu struktūra,” uzsver Māris Gailis, a/s “Latvijas kuģniecība” padomes priekšsēdētājs.

Pasaules ekonomiskās recesijas rezultātā neizbēgami ir kritušies kuģu reisu ienākumi, kas pārskata periodā bija par 22 procenti jeb 55,9 miljoniem ASV dolāru mazāki nekā 2008. gadā. Zemas frakts likmes un kopumā maza aktivitāte pasaules kuģošanas biznesā ir būtiski ietekmējusi kuģu darbības rezultātu, kas ir par 26 miljoniem ASV dolāru, jeb aptuveni 41 procentu zemāks nekā 2008. gadā. Minēto tirgus apstākļu ietekmē, kā arī ņemot vērā a/s “Latvijas kuģniecība” flotes atjaunošanas un investīciju virziena finansēšanas izdevumus, uzņēmums pārskata periodu ir beidzis ar 20,2 miljonu ASV dolāru zaudējumiem. Ņemot vērā, ka šis ir nerevidētais gada pārskats, turpinās vērtēšanas darbs attiecībā uz uzņēmuma aktīvu pārvērtēšanu attiecībā pret iepriekšējo gadu rādītājiem.

2009. gads iezīmējās ar īpaši zemu aktivitāti reisu nomas segmentā un lielāko laika nomas segmenta likmju kritumu pēdējo piecu gadu laikā. Šie faktori likumsakarīgi iespaidoja arī a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotes kuģu darbības rādītājus. Tomēr, pateicoties tālredzīgai a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotes fraktēšanas politikai un efektīvi realizētajiem kuģu uzturēšanas un administratīvo izmaksu samazināšanas pasākumiem, a/s „Latvijas kuģniecība” koncerns pārskata periodā ir spējis nodrošināt pozitīvu pamatdarbību, peļņai no kuģniecības segmenta sasniedzot 9,3 miljonus ASV dolāru.

A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna pašu kapitāla vērtība perioda beigās veidoja 524,5 miljonus ASV dolāru jeb 49 procentus no koncerna aktīviem. A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna aktīvi 2009. gada 31. decembrī veidoja 1076,7 miljonus ASV dolāru. A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna 12 mēnešu (01.01.2009.-31.12.2009.) rentabilitātes rādītājs (ROE) ir 0 procenti , bet zaudējumi uz vienu akciju (EPS) veido 0,10 ASV dolāru.


PLAŠĀKAI INFORMĀCIJAI:

2009. gada beigās a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna komerciālajā vadībā esošajā flotē ietilpa 28 tankkuģi. Nolūkā palielināt koncerna tankkuģu flotes konkurētspēju starptautisko jūras kravu pārvadājumu tirgos, pārskata periodā tika turpināta novecojušās flotes daļas realizācija. Pārskata periodā īstenota arī flotē ietilpstošo divu gāzvedējkuģu pārdošana.

Tankkuģu atjaunošanas programmas īstenošanas rezultātā a/s „Latvijas kuģniecība” koncerns ir ieguvis modernu un konkurētspējīgu tankkuģu floti kopējai flotes kravnesībai sasniedzot 1,15 miljonus tonnu. Pārskata periodā  a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotē ietilpstošie  tankkuģi pārsvarā tika nodarbināti gan tumšo, gan gaišo naftas produktu pārvadājumos Baltijas, Ziemeļeiropas, Melnās jūras, Vidusjūras, Transatlantijas, kā arī Tuvo un Tālo Austrumu tirgos.

 

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts : marita.ozolina@lscgroup.lv
 

Pielikumi
LK_12_LV.pdf (302.65 kB)