Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvijas kuģniecība” lūdz atbildīgās institūcijas pārbaudīt akciju ieguves likumību
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-09-17 09:45:39
Versijas komentārs
Teksts

 

  

 Publiskā akciju sabiedrība „Latvijas kuģniecība” (LK) ir nosūtījusi oficiālus iesniegumus vairākām Latvijas Republikas valsts varas institūcijām, lūdzot pārbaudīt 27,55% LK akciju ieguves darījuma likumību un iespējamo izvairīšanos no nodokļu nomaksas AS „International Baltic Investments Ltd.” (IBI) darbībās. Iesniegumi, vēršot uzmanību uz iespējamās krāpniecības faktiem, adresēti LR Valsts ieņēmumu dienestam, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, Finanšu policijai, Ekonomikas policijai un Uzņēmumu reģistram. LK norāda uz pretrunām IBI publiski paustajās pretenzijās uz minētās vismaz 55 miljonu latu vērtās LK akciju paketes īpašumtiesībām un IBI oficiālo finanšu dokumentāciju, kurā nekādā veidā neatspoguļojas ne minētās akcijas, ne īpašumtiesības uz tām, ne arī it kā ar tām veiktais darījums vai vispār valstij maksāti jebkādi nodokļi.

IBI ir tā pati firma, kas jau ilgstoši uzdodas par LK akcionāri, vienlaikus liekot nopietni apšaubīt savas likumīgās īpašumtiesības uz šīm akcijām, kuras ir arestētas kriminālprocesa gaitā par vairāku desmitu miljonu ASV dolāru izkrāpšanu no LK, – šajā krāpniecības shēmā, ļoti iespējams, ir iesaistītas arī šābrīža IBI amatpersonas. Kaut gan IBI publiski apgalvo, ka ir LK akciju īpašniece, IBI oficiālais 2008.gada pārskats, kas sastādīts atbilstoši Latvijas Republikas normatīviem un starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, skaidri apliecina, ka IBI pati sevi par LK akciju īpašnieci neuzskata.

IBI, kam it kā pieder starptautiskās kuģošanas kompānijas LK akcijas, oficiāli norādītais galvenais darbības veids ir tirgus un sabiedriskās domas izpēte. Atbilstoši IBI 2008.gada pārskatam uzņēmuma dalībnieki ir Arnis Nīcgalis, Mārtiņš Kvēps un SIA „Heidelberga”. IBI ieņēmumi 2008.gadā bija 0 latu, bet izdevumi/zaudējumi – 31 lats. Šī firma 2008.gadā ne santīma nav samaksājusi nodokļos – tā nav maksājusi ne sociālo, ne iedzīvotāju ienākuma, ne uzņēmumu ienākuma nodokli. No pārskata izriet, ka, iespējams, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, IBI nav maksājusi atlīdzību ne valdei, ne padomei, ne grāmatvedim, taču vienlaikus pati IBI ir parādā valdei vairāk nekā 5000 latu, kaut gan saskaņā ar pārskatu IBI naudas līdzekļi veido 20 000 latu. Vienīgais uzrādītais maksājums valsts budžetam ir 7 lati, un pat tos IBI acīmredzot nav samaksājusi, atspoguļojot tos bilances kreditoru sadaļā.

Jau 2009.gada pavasarī LK iesniedza prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām „Ojay Limited” (Ojay) un „Eastgate Properties Limited” (Eastgate). LK rīcībā esošie dokumenti skaidri parāda, ka starp minētajām kompānijām it kā notikušajiem LK akciju darījumiem patiesībā ir fiktīvs un manipulatīvs raksturs ar mērķi slēpt mantu, kā to kriminālprocesa ietvaros 2008.gadā atzinusi arī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldes amatpersona. Tiesa šo LK pieteikumu ir pieņēmusi izskatīšanai, un pirmā tiesas sēde ir paredzēta 2009.gada decembrī. 


Iepriekš veikto fiktīvo darījumu būtību uzskatāmi apliecina fakts, ka jau 2008.gada 1.februārī Ojay un Eastgate akcijas tika pārvestas uz IBI kontu, kaut gan juridiski darījums tika noslēgts tikai 4.februārī, kā to vēstulē LK apstiprinājusi arī pati IBI. Atbilstoši Civillikuma normām līgums uzskatāms par galīgi noslēgtu tikai tad, kad starp līdzējiem notikusi pilnīga vienošanās par darījuma būtiskām sastāvdaļām. Arī saskaņā ar Finanšu tirgus instrumentu likumu negodīgi darījumi un tirgus manipulācijas ar finanšu instrumentiem ir aizliegtas.  

Turklāt 2008.gada 7.februārī LK saņēma IBI dienu iepriekš datētu paziņojumu par būtiskas tiešas līdzdalības 27,55% jeb 55 099 352 uzrādītāja akciju iegūšanu LK, par šo akciju iegūšanas datumu norādot tā paša gada 4.februāri. 2008.gada 11.februārī LK saņēma arī Ojay un Eastgate paziņojumus, ka tieši tajā pašā datumā, 4.februārī, arī šīs kompānijas ir guvušas nozīmīgu līdzdalību LK kopumā tādā pašā akciju apmērā, kādu iepriekš bija norādījusi IBI. Diviem ārzonu firmu paziņojumiem kā sūtījumu atpakaļadrese bija norādīta SIA „Heidelberga audits”, savukārt IBI vārdā to parakstījis A.Nīcgalis – SIA „Heidelbergas audits” viens no īpašniekiem. Nekādi labojumi vai precizējumi šajos cits citu izslēdzošajos un pretrunīgajos paziņojumos LK nav saņemti līdz pat šim brīdim.

 

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību un reklāmas dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv

Pielikumi