Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvijas kuģniecība” aicina izvērtēt IBI kā apšaubāmas juridiskas personas darbības
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-09-11 11:49:34
Versijas komentārs
Teksts

Rīgā, 2009. gada 11. septembrī  
PAZIŅOJUMS MASU MEDIJIEM

AS „Latvijas kuģniecība” aicina izvērtēt IBI kā apšaubāmas juridiskas personas darbības

Publiskā akciju sabiedrība „Latvijas kuģniecība” (LK) neuztver nopietni apšaubāmās firmas „International Baltic Investments Ltd.” (IBI) paziņojumus un aicina arī plašāku sabiedrību, tajā skaitā vērtspapīru tirgus dalībniekus, akcionārus un ieguldītājus, vērtēt tos kritiski. Vienlaikus LK vērš valsts atbildīgo institūciju uzmanību IBI publisko aktivitāšu neatbilstībai tās oficiālajai finanšu dokumentācijai. LK atgādina, ka IBI ir tā pati firma, kas jau ilgstoši uzdodas par LK akcionāri, vienlaikus liekot nopietni apšaubīt savas likumīgās īpašumtiesības uz šīm akcijām, kuras ir arestētas kriminālprocesa gaitā par vairāku desmitu miljonu ASV dolāru izkrāpšanu no LK, – šajā krāpniecības shēmā, ļoti iespējams, ir iesaistītas arī šābrīža IBI amatpersonas. Kaut gan IBI publiski uzdodas par LK akciju īpašnieci, IBI oficiālais 2008.gada pārskats, kas sastādīts atbilstoši Latvijas Republikas normatīviem un starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, skaidri apliecina, ka IBI pati sevi par LK akciju īpašnieci neuzskata.

LK atkārtoti vērš uzmanību, ka jau 2009.gada pavasarī uzņēmums iesniedza prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām „Ojay Limited” (Ojay) un „Eastgate Properties Limited” (Eastgate). LK rīcībā esošie dokumenti skaidri parāda, ka starp minētajām kompānijām it kā notikušajiem LK akciju darījumiem patiesībā ir fiktīvs un manipulatīvs raksturs ar mērķi slēpt mantu, kā to kriminālprocesa ietvaros 2008.gadā atzinusi arī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldes amatpersona. Tiesa šo LK pieteikumu ir pieņēmusi izskatīšanai, un pirmā tiesas sēde ir paredzēta 2009.gada decembrī. 

„Ir jābūt ļoti lielai nekaunībai, lai firmiņa, kas iesaistīta fiktīvos darījumos un pat nav uzskatāma par LK akcionāru, publiskajā telpā atļautos izplatīt tik muļķīgus un nepamatotus apgalvojumus par mūsu uzņēmumu. Tāpēc izanalizējām IBI 2008.gada pārskatu, un aicinām to darīt arī tiesībsargājošās institūcijas, Rīgas Fondu biržu, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un Uzņēmumu reģistru. IBI pārskats ir vēl viens pierādījums ar LK akcijām veikto darījumu tendenciozajai būtībai – naudas plūsmā nekur un nekādā veidā neatspoguļojas darījums ar vismaz 55 miljonu latu vērtajām LK akcijām, arī bilancē no tām nav ne vēsts, un arī jebkur citur pārskatā nav atrodama pat neviena norāde uz šādu akciju piederību,” uzsver LK valdes loceklis un viceprezidents finanšu jautājumos Raivis Veckāgans. „Mums nav saprotams, kāpēc Latvijas Republikā brīvi ļauts uzdarboties šādiem IBI kantoriem, kuru oficiālais gada pārskats skaidri parāda, ka šāds darījums nekur nav reģistrēts un par to nav maksāti nodokļi, taču acīmredzot ir visas iespējas netraucēti un publiski piesavināties desmitiem miljonu latu vērtu īpašumu vai vismaz mēģināt to darīt.”

IBI, kas it kā pārvalda starptautiskās kuģošanas kompānijas LK akcijas, kuru nominālvērtība  vien ir 55 miljoni latu, oficiāli norādītais galvenais darbības veids ir tirgus un sabiedriskās domas izpēte. Atbilstoši IBI 2008.gada pārskatam uzņēmuma dalībnieki ir Arnis Nīcgalis, Mārtiņš Kvēps un SIA „Heidelberga”. IBI ieņēmumi 2008.gadā bija 0 latu, bet izdevumi/zaudējumi – 31 lats. Šī firma 2008.gadā ne santīma nav samaksājusi nodokļos – tā nav maksājusi ne sociālo, ne iedzīvotāju ienākuma, ne uzņēmumu ienākuma nodokli. No pārskata izriet, ka, iespējams, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, ne IBI valdes, ne padomes locekļi nav saņēmuši atlīdzību par darbu 2008.gadā, taču vienlaikus pati IBI ir parādā valdei vairāk nekā 5000 latu, kaut gan saskaņā ar pārskatu IBI naudas līdzekļi veido 20 000 latu. Vienīgais uzrādītais maksājums valsts budžetam ir 7 lati, un pat tos IBI acīmredzot nav samaksājusi, atspoguļojot tos bilances kreditoru sadaļā.

Pretēji apšaubāmiem un, visticamāk, neeksistējošiem viltus darījumiem starp ārzonas kompānijām un IBI, publisko akciju sabiedrību LK un AS „Ventspils nafta” (VN) vadība ir izpildījusi visas likumu un citu normatīvo aktu prasības, savlaicīgi informējot vērtspapīru tirgus dalībniekus un uzraugus par saviem plāniem un noslēgtā darījuma rezultātā pārdevēja pusei VN valsts budžetā par 2008.gadu uzņēmumu ienākuma nodoklī pārskaitot gandrīz 6 miljonus latu.

LK arī turpmāk publiski sniegs visu savā rīcībā esošo informāciju par IBI īpašniekiem, amatpersonām un to veiktajiem apšaubāmajiem un neskaidrajiem darījumiem, tostarp informējot arī valsts attiecīgās tiesībsargājošās, vērtspapīru tirgu uzraugošās un uzņēmumus reģistrējošās struktūras.

Iepriekš veikto fiktīvo darījumu būtību uzskatāmi apliecina fakts, ka jau 2008.gada 1.februārī Ojay un Eastgate akcijas tika pārvestas uz IBI kontu, kaut gan juridiski darījums tika noslēgts tikai 4.februārī, kā to vēstulē LK apstiprinājusi arī pati IBI. Atbilstoši Civillikuma normām līgums uzskatāms par galīgi noslēgtu tikai tad, kad starp līdzējiem notikusi pilnīga vienošanās par darījuma būtiskām sastāvdaļām. Arī saskaņā ar Finanšu tirgus instrumentu likumu negodīgi darījumi un tirgus manipulācijas ar finanšu instrumentiem ir aizliegtas.  

Turklāt 2008.gada 7.februārī LK saņēma IBI dienu iepriekš datētu paziņojumu par būtiskas tiešas līdzdalības 27,55% jeb 55 099 352 uzrādītāja akciju iegūšanu LK, par šo akciju iegūšanas datumu norādot tā paša gada 4.februāri. 2008.gada 11.februārī LK saņēma arī Ojay un Eastgate paziņojumus, ka tieši tajā pašā datumā, 4.februārī, arī šīs kompānijas ir guvušas nozīmīgu līdzdalību LK kopumā tādā pašā akciju apmērā, kādu iepriekš bija norādījusi IBI. Diviem ārzonu firmu paziņojumiem kā sūtījumu atpakaļadrese bija norādīta SIA „Heidelberga audits”, savukārt IBI vārdā to parakstījis A.Nīcgalis – SIA „Heidelbergas audits” viens no īpašniekiem. Nekādi labojumi vai precizējumi šajos cits citu izslēdzošajos un pretrunīgajos paziņojumos LK nav saņemti līdz pat šim brīdim.

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību un reklāmas dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv

Pielikumi