Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
LATVIJAS KUĢNIECĪBA PIRMAJĀ PUSGADĀ NOPELNA 9, 3 MILJONUS ASV DOLĀRU
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-08-28 16:02:02
Versijas komentārs
Teksts


„A/s “Latvijas kuģniecība” koncerns, - stabils un finansiāli drošs kuģošanas tirgus dalībnieks pasaules mērogā, ļoti nopietni analizē ekonomikas krituma radītās pārmaiņas kuģošanas tirgū, lai tās izmantotu koncerna stiprināšanai un tirgus nišas saglabāšanai  ekonomikas atveseļošanās periodā. Ilgtermiņa pieredze kuģošanas tirgū, kvalitatīvs klientu portfelis, pozitīva reputācija un koncerna darbības efektivitāte būs galvenie pamata nosacījumi a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna izaugsmei turpmākajos gados”, uzsver a/s „Latvijas kuģniecība” padomes priekšsēdētājs Māris Gailis.

Par spīti globālajai ekonomikas krīzei, kas tieši ietekmē pieprasījumu pēc naftas produktu pārvadājumiem, a/s “Latvijas kuģniecība” koncernam pārskata periodā izdevās nodrošināt veiksmīgu pamatdarbību, rezultātam no kuģu darbības pat pieaugot par 10% salīdzinot ar 2008. gada pirmo pusgadu. Šā gada pirmajā pusgadā koncernam arī izdevās par 50,8 miljoniem ASV dolāru samazināt saistības. 2009. gada 30. jūnijā gada atdeve uz investoru ieguldīto kapitālu (ROE) bija 9% un gada peļņa uz vienu a/s „Latvijas kuģniecība” akciju bija 0,26 ASV dolāri.

Visas a/s „Latvijas kuģniecība” akcijas atrodas publiskajā apgrozībā un ir iekļautas NASDAQ OMX Riga Oficiālajā sarakstā. Saglabājoties negatīvām makroekonomiskām tendencēm Baltijas vērtspapīru tirgos, 2009. gada pirmajā pusgadā a/s „Latvijas kuģniecība” akciju cena ir samazinājusies no 0,66 LVL gada sākumā līdz 0,46 LVL pusgada beigās. Kopumā pārskata periodā a/s „Latvijas kuģniecība” akcijas ierindojās starp visaktīvāk tirgotajām - biržā veikti 735 darījumi ar 1,6 miljoniem akciju 721,0 tūkstoša LVL vērtībā. Tomēr arī šādi likviditātes rādītāji uzskatāmi par zemiem un neatspoguļo akciju reālo vērtību.

Flotes pastāvīga atjaunošana joprojām ir viena no a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna prioritātēm un kopš 2005. gada beigām flotes vidējo vecumu ir izdevies samazināt teju uz pusi – no 17,5 gadiem līdz 7,9 gadiem šobrīd, kopējai kravnesībai pieaugot no 1,01 miljona tonnu līdz 1,26 miljoniem tonnu.
2009. gada pirmā pusgada beigās a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotē ietilpa 30 tankkuģu, tajā skaitā trīs citiem kuģu īpašniekiem piederoši kuģi, divi gāzvedējkuģi un viens sauskravu kuģis. Rezultāts no kuģu darbības 2009. gada pirmajos sešos mēnešos ir

37,4 miljoni ASV dolāru, kas ir par 10% jeb 3,3 miljoniem ASV dolāru vairāk nekā 2008. gada analogā periodā. Rezultāta pamatā ir efektīva operatīvo izmaksu lietderības izvērtēšana un ekonomija.

„Kopumā a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna flotes darbību būtiski ietekmē stāvoklis pasaules ekonomikā, kas lielā mērā nosaka pieprasījumu pēc naftas produktiem. Pārskata perioda noslēgumā bija vērojamas cerīgas tendences atsevišķu valstu ekonomiku attīstībā un ziņas, ka Vācijas, Francijas un Japānas ekonomikas iziet no recesijas, ir uztveramas kā pozitīvs signāls arī kuģošanas biznesam. Visticamāk, ka atgūšanās no recesijas, lai arī lēna, būs novērojama kuģošanas tirgū ar zināmu laika nobīdi, taču pirmās iezīmes par tā atgūšanos varētu būt redzamas tuvākā gada laikā”, uzskata Imants Sarmulis, a/s „Latvija kuģniecība” valdes priekšsēdētājs.

Atspoguļojot vispārējo situāciju kuģošanas tirgos, a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna 2009. gada pirmā pusgadā kuģu neto reisu rezultāts nedaudz atpalika no pagājušā gada rezultāta un sasniedza 96,3 miljonus ASV dolāru. Sasniegtais rādītājs vērtējams kā pozitīvs, un a/s “Latvijas kuģniecība” ilgtermiņa attīstības stratēģija, kas balstīta uz vidēja izmēra tankkuģu flotes izaugsmi, ļāvusi saglabāt labus pamatdarbības rādītājus, salīdzinot ar daudziem citiem tirgus dalībniekiem. A/s “Latvijas kuģniecība” koncerna salīdzinoši veiksmīgo darbību nodrošina arī tā tradicionāli spēcīgā, gadu gaitā veidotā klientu bāze.

Abi a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotē ietilpstošie gāzvedējkuģi „Kurzeme” un „Vidzeme” 2009. gada pirmajā pusgadā tika nodarbināti laika nomā. Abu kuģu peļņas rādītāji ir pozitīvi. 

Arī a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotē ietilpstošais vienīgais sauskravu kuģis „Telo” pārskata periodā strādāja laika nomā atbilstoši jau iepriekš noslēgtajam līgumam.
 
2009. gada pirmajā pusgadā “Latvijas kuģniecība” koncerns turpināja realizēt novecojušo flotes daļu un globālās ekonomikas krituma apstākļos tai ir izdevies sekmīgi noslēgt vairākus kuģu pārdošanas darījumus.

Uzmanīgi sekojot pasaules ekonomisko procesu virzībai un savlaicīgi paredzot krasās svārstības kuģošanas tirgos, a/s „Latvijas kuģniecība” reaģēja atbilstoši situācijai, rūpīgi pārskatot un samazinot izmaksas un veicot drošus ilgtermiņa ieguldījumus, kas sekmē kompānijas tālāku attīstību un vienlaikus samazina tās biznesa riskus. Pārskata periodā koncerna meitas uzņēmums SIA „LASCO Investment” ir pabeidzis aktīvu iegādes darījumu un izstrādājis koncernam piederošo nekustamo īpašumu attīstības stratēģiju nākamajiem pieciem gadiem. Stratēģijā fiksēti trīs galvenie mērķi: maksimāls ienesīgums no ieguldījumiem, maksimāla pievienotā vērtība un iespējami izdevīga ieguldījumu pārdošana, stabilizējoties situācijai nekustamo īpašumu tirgū. Ņemot vērā, ka nekustamo īpašumu ieguldījumu portfelis apvieno ļoti atšķirīgus īpašumus, katram no tiem tiks piemērots diferencēts attīstības modelis, kas vērsts uz katra konkrētā īpašuma vērtības palielināšanu. Nekustamo īpašumu ieguldījumu efektīvai apsaimniekošanai a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna ietvaros ir izveidota atsevišķa struktūra SIA „LASCO Housing Service”; dažas funkcijas tiek nodotas ārpakalpojumu veicējiem.

Koncerna pašu kapitāla vērtība perioda beigās ir 555,2 miljoni ASV dolāru, kas ir par 13,1 miljonu ASV dolāru vairāk nekā gada sākumā un veido 50% no koncerna aktīviem. Saistības kopš gada sākuma ir samazinājušās par 50,8 miljoniem ASV dolāru jeb 8%, un to īpatsvars ir 50% no koncerna aktīviem. A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna aktīvi 2009. gada pirmā pusgada beigās veidoja 1 112,5 miljonus ASV dolāru. 
Turpmākajos sešos finanšu gada mēnešos akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība” koncerna darbību turpinās ietekmēt nestabilā situācija pasaules ekonomikā un finanšu tirgos, tādēļ   a/s „Latvijas kuģniecība” īstenos uzmanīgu un pārdomātu koncerna finanšu un operatīvo darbību, turpinot rūpīgu visu izmaksu izvērtēšanu un maksimāli efektīvu kā iekšējo, tā ārējo resursu izmantošanu.
Nolūkā palielināt A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna tankkuģu flotes konkurētspēju starptautisko jūras kravu pārvadājumu tirgos, turpināsies flotes atjaunošana un vecāko kuģu iespējami izdevīga pārdošana, tā nodrošinot vidēja izmēra tankkuģu segmenta kravnesības saglabāšanu un palielināšanu nākotnē.
Ņemot vērā a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna diversificētos ieguldījumus, kas sastāv gan no kvalitatīviem naudas plūsmu ģenerējošiem objektiem, gan arī no objektiem ar labu attīstības potenciālu, a/s „Latvijas kuģniecība” aktīvi pievērsīsies iegādāto nekustamo īpašumu apsaimniekošanai, ceļot to ienesīgumu un palielinot ieguldījumu vērtību visu akcionāru interesēs.

 

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv
 

Pielikumi
Birai_latv.pdf (293.57 kB)