Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s Ventspils nafta peļņa pirmajā ceturksnī pārsniedz 3 miljonus latu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-05-29 16:09:19
Versijas komentārs
Teksts
Publiskās akciju sabiedrības Ventspils nafta koncerna konsolidētā neto peļņa 2009.gada pirmajā ceturksnī sasniegusi 3,05 miljonus latu, koncerna konsolidētajam neto apgrozījumam gada pirmajos trīs mēnešos veidojot 20,5 miljonus latu. Ņemot vērā norises globālajā ekonomikā, kas ir cieši saistītas ar a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumu darbību starptautiskās konkurences apstākļos, šie rezultāti apliecina a/s Ventspils nafta koncerna spēju elastīgi un operatīvi reaģēt uz tirgus konjunktūras aktuālajām izmaiņām. A/s Ventspils nafta iepriekš publiskotā konsolidētās neto peļņas prognoze visam 2009.gadam ir ne mazāka kā 2 miljoni latu.
 
„Notikumi pasaules un Latvijas ekonomikā būtiski ietekmēja a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumu darbību, jo tie, strādājot tranzītbiznesa jomā, vistiešākajā veidā izjuta gan globālo norišu sekas, gan arī Latvijas politiski ekonomisko lēmumu nozīmi vietējās uzņēmējdarbības vides līmenī. Gads ir ļoti sarežģīts, taču a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumi ir spējuši pielāgoties savu klientu operatīvajām interesēm un nodrošināt stabilus darbības rezultātus,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone.
 
Lai gan finanšu tirgus svārstības pasaules tirgos 2009.gada pirmajā ceturksnī ir samazinājušās un ASV dolāra kursa pieaugums, sākot ar šā gada 1. janvāri, ir rezultējies pozitīvā neto finanšu rezultātā, a/s Ventspils nafta valde, izmantojot konservatīvu pieņēmumu pieeju, ir izveidojusi uzkrājumu iespējamām finanšu tirgus svārstībām atlikušajā šā gada periodā 4 miljonu latu apjomā, atspoguļojot valūtas tirgus risku, kuram iepriekšējos periodos bija ilglaicīga negatīva ietekme uz a/s Ventspils nafta koncerna finanšu rādītājiem.
 
A/s Ventspils nafta meitas sabiedrība naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmums SIA Ventspils nafta termināls 2009.gada pirmajā ceturksnī nodrošinājis stabilu naftas un naftas produktu pārkraušanas apjoma līmeni, kas ir analogs termināļa 2008.gada pirmajos trīs mēnešos sasniegtajam pārkraušanas apjomam. 2009.gada janvārī-martā SIA Ventspils nafta termināls pārkrauti 3,8 miljoni tonnu naftas un naftas produktu.
 
2009.gadā SIA Ventspils nafta termināls strādā asas konkurences un globālās finanšu un ekonomiskās krīzes apstākļos, vienlaikus turpinot uzņēmuma modernizācijas projektu īstenošanu, lai nostiprinātu SIA Ventspils nafta termināls kā Baltijas reģiona lielākā naftas un naftas produktu pārkraušanas kompleksapozīcijas. Starp ievērojamākajiem VNT infrastruktūras uzlabošanas projektiem uzņēmuma maksimāli efektīvas darbības nodrošināšanai tuvākajos gados ir arī jauna cauruļvadu koridora izbūve no uzņēmuma teritorijas līdz muliņiem Ventspils ostā, kur notiek iekraušanas darbi tankkuģos, – plānotās investīcijas šajā projektā varētu sasniegt aptuveni 3,7 miljonus latu.
 
2009.gada pirmajos trīs mēnešos stabili strādājusi arī maģistrālo naftas un naftas produktu cauruļvadu īpašniece un operatore Latvijas teritorijā, a/s Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA LatRosTrans, transportējot vairāk nekā 1,5 miljonus tonnu dīzeļdegvielas un tādējādi pārsniedzot paša uzņēmuma prognozes šā gada pirmajam ceturksnim.
 
Savukārt a/s Ventspils nafta asociētais uzņēmums publiskā a/s Latvijas kuģniecība efektīvas izmaksu optimizēšanas rezultātā 2009. gada pirmajā ceturkšņa spējusi gūt neto peļņa 7,6 miljonu ASV dolāru apjomā, kaut gan uzņēmuma darbību būtiski ietekmēja tādi ārējie faktori kā zemā tirgus aktivitāte un krasais kritums kuģu frakts likmju tirgū. Straujā globālās ekonomikas atdzišana vienlaikus ar jaunbūvētu kuģu intensīvu pieplūdi tirgū ir krasi samazinājusi pieprasījumu pēc tankkuģiem. Negatīvas tendences tankkuģu pārvadājumu tirgos sāka iezīmēties jau pagājušā gada jūnijā, turpinoties arī  2009.gadā. Nelabvēlīgo ārējo apstākļu rezultātā a/s Latvijas kuģniecība 2009.gada pirmā ceturkšņa ieņēmumi no tankkuģu flotes darbības bija zemāki, salīdzinot ar iepriekšējā gada analogu periodu.
 
Saspringtajos ekonomiskajos apstākļos a/s Ventspils nafta arī turpmāk aktīvi strādās, nodrošinot akcionāru izvirzīto mērķu sasniegšanu un koncerna uzņēmumu stratēģiskās attīstības programmu izpildi.
 
A/s Ventspils nafta ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitas sabiedrībās, veicinot koncerna kopējās vērtības un katras atsevišķās meitas sabiedrības vērtības pieaugumu. A/s Ventspils nafta koncerna darbība vērsta šādos virzienos: naftas un naftas produktu pārkraušana; naftas un naftas produktu transportēšana pa cauruļvadiem; kuģošanas bizness.
 
 
 
 
A/s Ventspils nafta
Sīkākai informācijai –
Gundega Vārpa,
sabiedrisko attiecību un reklāmas vadītāja,
tālr.: +371 67229182;
            www.latrostrans.lv
Pielikumi
VN 2009_1cet_konc_LVL.pdf (394.01 kB)
VN 2009_1cet_konc_EUR.pdf (310.07 kB)