Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvijas kuģniecība” auditētā peļņa 2008. gadā - 58,7 miljoni ASV dolāru
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-04-16 17:02:14
Versijas komentārs
Teksts

Publiskās akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība” koncerna konsolidētais revidētais  2008. gada pārskats liecina, ka veiksmīgi izvēlētā operatīvās darbības un flotes novecojušo kuģu pārdošanas stratēģija ļāvusi a/s „Latvijas kuģniecība” efektīvi izmantot tirgus situāciju un 2008. gada 12 mēnešos gūt pozitīvu kuģu darbības rezultātu 63,4 miljonu ASV dolāru apjomā, kā arī īpaši labu peļņu 45,2 miljonu ASV dolāru apmērā no kuģu pārdošanas.

A/s „Latvijas kuģniecība” koncerns atskaites periodā turpināja īstenot tam izvirzīto stratēģisko darbības mērķi – koncerna vērtības pieauguma nodrošināšanu, saglabājot tā vietu pasaulē vidēja izmēra tankkuģu īpašnieku desmitniekā. 2008. gada 12 mēnešos kopumā a/s „Latvijas kuģniecība” koncerns ir strādājis ar neto peļņu 58,7 miljonu ASV dolāru apmērā. Salīdzinot ar 2007. gada analoga perioda rezultātu, 2008. gadā gūtā peļņa ir par 8,3 miljoniem ASV dolāru jeb 12% zemāka, kas atspoguļo vispārējās nelabvēlīgās  tirgus tendences pārskata periodā, jo īpaši tā beigās.

A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna aktīvi pārskata periodā ir pieauguši par 293,1 miljoniem ASV dolāru, 2008. gada 31. decembrī sasniedzot 1150,2 miljonus ASV dolāru. Tādējādi pirmo reizi a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna vēsturē tā aktīvi pārsniedz viena miljarda dolāru robežu. Būtiskais pieaugums skaidrojams gan ar kuģu jaunbūvju nodošanu ekspluatācijā, gan ar pamatdarbību nesaistītu aktīvu iegādi alternatīvos investīciju segmentos, iegādājoties ekskluzīvus nekustamos īpašumus, kā arī mediju un poligrāfijas uzņēmumu kapitāla daļas.

“Analizējot a/s „Latvijas kuģniecība” attīstības perspektīvas, situāciju starptautiskajā pārvadājumu tirgū, kā arī ņemot vērā uzkrāto naudas resursu apjomu, mūsu mērķis ir maksimāli diversificēt uzņēmuma potenciālos finanšu riskus. Saskaņā ar starptautisko kuģošanas jomas ekspertu prognozēm tuvāko gadu laikā jūras pārvadājumu sektors var piedzīvot būtisku stagnāciju,“ norāda Imants Sarmulis, a/s “Latvijas kuģniecība” valdes priekšsēdētājs.

2008. gada 12 mēnešos ar pozitīvu rezultātu strādāja visas flotes, peļņai no kuģu darbības sasniedzot 63,4 miljonus ASV dolāru. Tomēr ārējo faktoru ietekmē, kas pasaulē 2008. gada pēdējā ceturksnī visās saimnieciskās darbības nozarēs iezīmēja pēdējo gadu lielāko lejupslīdi, tajā skaitā strauju degvielas cenas kritumu, minētais rezultāts bija par 6,4 miljoniem ASV dolāru jeb 9% zemāks nekā 2007. gada analogā periodā.


Vislielāko īpatsvaru a/s „Latvijas kuģniecība” flotes kuģu darbības rezultātā veidoja tankkuģu flote – 81%, gāzvedējkuģu flotes īpatsvars nedaudz palielinājās un pieauga līdz 16%, refrižeratoru kuģu daļa bija 2%, bet sauskravu kuģa ieņēmumi veidoja nedaudz vairāk kā 1 % no kopējā a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna kuģu darbības rezultāta.

Atskaites periodā 90% a/s „Latvijas kuģniecība” koncerna flotē ietilpstošo tankkuģu atradās laika nomā, savukārt reisu nomā esošie kuģi tika nodarbināti Baltijas, Ziemeļeiropas, Melnās jūras, Vidusjūras, Transatlantijas, kā arī Tuvo un Tālo Austrumu tirgos, pārvadājot tumšos un gaišos naftas produktus. Tankkuģu reisa nomas likmes 2008. gada sākumā mēreni pieauga un gada vidū bija sasniegušas augstāko punktu, taču jau jūlija pirmajā pusē aizsākās likmju lejupslīde, tai būtiski pastiprinoties pārskata perioda pēdējā ceturksnī. Tirgū aizvien vairāk iezīmējās kravu trūkums un sezonalitātei neraksturīga vispārēja pasivitāte, līdz ar to nelabvēlīgās tendences pastiprinājās arī laika nomu tirgos.

A/s „Latvijas kuģniecība” flotē ietilpstošie divi gāzvedējkuģi 2008. gada 12 mēnešos turpināja darboties „Skandigas” kopprojekta (pūla) ietvaros. Ieņēmumi no gāzvedējkuģiem bija par 2,8 miljoniem ASV dolāru augstāki, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgu rādītāju.

2008. gadā tika pabeigta plānotā novecojušās refrižeratoru flotes pārdošana, iegūtos līdzekļus paredzot investēt vēl četru vidēja izmēra (MR) tankkuģu būvē.

A/s „Latvijas kuģniecība” flotē ietilpstošais vienīgais sauskravu kuģis pārskata periodā bija nodarbināts laika nomā atbilstoši jau iepriekš noslēgtajam laika nomas līgumam un uzrādīja nelielu, bet stabilu rezultātu iepriekšējā gada līmenī.

Jaunu enerģiju koncernam devusi flotes modernizācijas programmas īstenošana – tās ietvaros pēdējo triju gaidu laikā saņemtas 14 Horvātijas kuģu būves rūpnīcā „3. Maj” un Korejas kuģu būves rūpnīcā "Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd." pasūtīto tankkuģu jaunbūves. Programmas īstenošanas rezultātā a/s „Latvijas kuģniecība” flotes vidējais vecums ir samazinājies no 17,5 gadiem 2005. gada nogalē līdz 9,7 gadiem 2008. gada beigās, un tas ir būtisks signāls visiem sadarbības partneriem par koncerna mērķtiecīgu izaugsmi un esošo pakalpojumu standartu kvalitātes paaugstināšanu. Minētās programmas realizācija ir labvēlīgi ietekmējusi arī a/s „Latvijas kuģniecība” flotes kopējo kravnesību, tai pieaugot no 1,01 miljoniem līdz 1,29 miljoniem kravnesības tonnu (DWT).

A/s „Latvijas kuģiecība” padomes priekšsēdētājs Māris Gailis uzsver: „Pagājušā gada darbības rezultāti ir apliecinājuši a/s “Latvijas kuģniecība” spēju gūt būtiskus biznesa panākumus pat nelabvēlīgos apstākļos. Turklāt uzņēmums nemainīgi turpināja flotes atjaunošanas programmu, izdarīja strukturālas pārmaiņas un veica ieguldījumus ar kuģošanas biznesu nesaistītos aktīvos, lai diversificētu riskus. Tikai trīs gadu laikā ir izdevies flotes vecumu samazināt teju uz pusi, un šobrīd varam lepoties ar kuģu vidējo vecumu aptuveni 9 gadu robežās. Mūsu jaunā flote mūs ierindo pasaules vadošo kuģniecību lokā ne tikai kuģu skaita, bet arī to moderno tehnoloģiju ziņā. Esmu pārliecināts, ka, globālajai ekonomikai atveseļojoties, atjaunotā a/s “Latvijas kuģniecība” flote sevi pieteiks ar jaunu spēku. Tam ir visi priekšnosacījumi.”

Pēc 2008. gada pārskata beigām atbilstoši akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība” darbības stratēģijā līdz 2015. gadam ietvertajam tankkuģu flotes attīstības scenārijam turpinās vēl četru vidēja izmēra (MR) tankkuģu ar kravnesību 52 000 tonnu būve Korejas kuģu būves rūpnīcā „Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd".

2009. gadā a/s „Latvijas kuģniecība” darbosies sarežģītos ārējos apstākļos, kurus ietekmēs gan nestabilā situācija pasaules finanšu tirgos, gan pasaules ekonomiskās izaugsmes samazināšanās. Saskaņā ar starptautisko kuģošanas jomas ekspertu prognozēm tuvāko gadu laikā jūras pārvadājumu sektors var piedzīvot būtisku stagnāciju, tāpēc liela uzmanība tiks pievērsta komerciālo un finansiālo risku vadībai. 

Sarežģītajos globālā tirgus ekonomikas apstākļos a/s „Latvijas kuģniecība” būtisku uzmanību pievērš un turpinās pievērst koncerna struktūru optimālai darbības nodrošināšanai, kā arī visu izmaksu pamatotības izvērtēšanai, vienlaikus saglabājot
objektīvi nepieciešamos resursus.

Kaut arī nelabvēlīgo globālo procesu ietekmē a/s „Latvijas kuģniecība” plānotās darbības īstermiņā var neradīt koncerna ieņēmumu un peļņas pieaugumu, tomēr a/s “Latvijas kuģniecība” vadība ar pamatotu optimismu raugās uz nākotnes perspektīvām. Jauna flote apvienojumā ar gadu desmitos iegūtu pieredzi jau šobrīd a/s “Latvijas kuģniecība” pasaules tirgū piesaka ar jaunu spēku.  
 

Uzziņai:
Akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” koncerna pamatdarbība ir jūras kravu pārvadājumi starp pasaules ostām. 2008. gada beigās a/s „Latvijas kuģniecība” komerciālajā vadībā esošajā flotē ietilpa 34 tankkuģi, divi gāzvedējkuģi un viens sauskravu kuģis. Atskaites periodā a/s „Latvijas kuģniecība” ir saņēmusi ekspluatācijā trīs jaunbūvētos tankkuģus „Užava” „Salacgrīva” un „Ainaži”, kā arī turpināja nodarbināt laika nomā trīs citiem kuģu īpašniekiem piederošos kuģus „Green Star”, „Blue Star” un „Maria M”.

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv

 

 

 
Pielikumi
KONCERNS GP 2008 LV.pdf (2955.41 kB)
KONCERNS SAISINATAIS GP 2008_EUR_ LV.pdf (480.80 kB)
LK GP 2008_MATE_ LV.pdf (2152.97 kB)
LK SAISINATS GP 2008_EUR LV.pdf (675.87 kB)