Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Uzņēmuma „ELKO Grupa” prezidents: Pakāpeniska uzlabošanās varētu atsākties pēc pusotra gada.
Emitents ELKO Grupa AS (549300TNFQRZUIMUKG02)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-03-31 17:25:54
Versijas komentārs
Teksts
Tāda izaugsme, kāda tā bija pāris gadus atpakaļ, tik drīz vairs nepienāks, taču situācijas stabilizēšanās un pakāpeniska uzlabošanās varētu sākties nākamā gada rudenī, intervijā aģentūrai LETA sacīja AS "ELKO Grupa" prezidents Egons Mednis.
 
Mednis atzina, ka jautājums, kad tiks sasniegts zemākais punkts, un pirktspēja varētu atkal atjaunoties, ir ļoti grūts un sarežģīts, ko galvenokārt nosaka situācija pasaules ekonomikā.
 
„Mums ir zināmas prognozes, kuras izvirzām kā mērķus. Taču pašlaik ļoti uzmanīgi pārskatam esošo situāciju un izvirzām prognozes pa gada ceturkšņiem. Man personīgi vēl pērn bija liels optimisms, šķita, ka krīzes situācija pēc pusgada stabilizēsies. Skatoties cik dziļa tā ir, tomēr negribētu prognozēt, ka būtiski uzlabojumi varētu notikt ātrāk par nākamā gada vidu, gada otro pusi,” sacīja Mednis.
 
Viņš piebilda, ka ir zīmes, kas liecina, ka situācija ir palikusi nedaudz mierīgāka, taču, ņemot vērā problēmu dziļumu banku sektorā, eksporta tirgū un bezdarbu, pat, ja pasaules tirgos situācija stabilizēsies vasaras otrajā pusē, mēs to sajutīsim pēc aptuveni pus gada.
 
„Ja tirgus ir tik būtiski samazinājies, tas atstāj iespaidu arī uz izmaksu struktūru. Vēl pagājušā gada beigās un gada sākumā mūsu pozīcija bija nogaidoša. Netika sperti radikāļi soļi, jo pastāvēja zināmas cerības, ka šīs problēmas būs pārejošas. Pirmā kvartāla vidū bija skaidrs, ka situācija neuzlabojas un tā kļūst vēl smagāka,” atzina „ELKO Grupa” prezidents.
 
Redzot izmaiņas tirgū, uzņēmums veica optimizācijas un darbības efektivitātes uzlabošanas pasākumus. Pēc viņa teiktā, samazinājums skāra gan atalgojuma struktūru, kur algas tika samazinātas par 15%, gan darbiniekus, kuru skaits tika samazināts par aptuveni 10%.
 
„Jāatzīst, ka straujās izaugsmes laikā, pēdējos piecos gados, lielā mērā visa darbība tika orientēta uz tirgus daļas iegūšanu un apgrozījuma palielināšanu, kas tajos apstākļos bija loģiski un saprotami. Taču esošo atelpas laiku var izmantot iekšējo procesu sakārtošanai un darba efektivitātes palielināšanai,” akcentēja Mednis.
 
„Grūti pateikt, par cik tieši šogad varētu kristies IT tirgus apgrozījums. Dažos segmentos šis kritums varētu būt lielāks, īpaši gala patērētāju segmentā. Tas saistīts gan ar iedzīvotāju pirktspēju, bezdarbu, pieejamo finansējumu un konservatīvāku attieksmi pret naudas tēriņiem. Dažos segmentos, kas saistīti ar biznesu, darba efektivitāti, domāju, ka investīcijas turpināsies. Jāatzīst, ka kopējais IT tirgus šogad varētu samazināties par 45-50%,” prognozēja Mednis.
 
Viņš arī pastāstīja, ka ekonomiskās krīzes ietekme katrā reģionā ir atšķirīga, taču kopumā tā ir skārusi pilnīgi visus.
 
„Ja mēs skatāmies uz Latviju, tad tirgus bremzēšanās sākās jau pagājušā gada pavasara beigās, vasaras sākumā. Sākumā to varēja skaidrot ar sezonālām īpatnībām, kad tirgus tradicionāli kļūst pasīvāks, bet iestājoties rudens sezonai tas aktivizējas, sasniedzot lielāko aktivitāti ap jauno gadu,” sacīja Mednis.
 
„Citos reģionos, piemēram, Krievijā, līdz augustam nebija nekādu pazīmju par tirgus bremzēšanos. Pirmās izpausmes parādījās pēc Gruzijas konflikta. Septembrī noskaņojums bija, ka tas ir īslaicīgs kritums un tūlīt viss nostabilizēsies. Diemžēl tas bija tikai pats krīzes sākums,” atzina Mednis.
 
Skaidrojumu ir daudz - gan stāvoklis pasaules ekonomikā, gan kritums finanšu investīciju tirgū, gan Gruzijas konflikts. Investori gāja prom, samazinājās finansējuma pieejamība, gala patēriņa kreditēšana. Strauji kritās izejvielu cenas, kam sekoja lokālo valūtu devalvācija. Visu šo faktoru kopums salīdzinoši īsā laikā noveda pie ļoti smagām sekām, piebilda Mednis.
 
Viņš arī atzīmēja, ka dažādos reģionos šīs tendences ir atšķirīgas. Austrumeiropā pagājušā gada beigas bija salīdzinoši stabilas. Nebija plānotā izaugsme, bet nebija lieli kritumi. Valstīs, kur pirmajā brīdī šķita, ka situācija ir stabila, pēc kāda laika tā krasi sāka pasliktināties.
 
Ja skatās pa segmentiem, tad visvairāk cietuši ir tieši gala patērētāji. Otrs būtiskākais samazinājums ir valsts sektorā, kur papildus gada sākumam, kad valsts sektors tradicionāli nav aktīvs, notikusi strauja tēriņu ierobežošana. Stabilākais šobrīd ir vidējais/mazais biznesa sektors, pastāstīja „ELKO Grupa” prezidents.
 
„Runājot par cenām, pircējiem šis varētu būt labs laiks, jo šobrīd cenas ir zemas. Tirgū ir preču pārprodukcija, ir naudas plūsmas problēmas un ražotāji mēģina atbrīvoties no krājumiem, tāpēc visos līmeņos tiek samazinātas cenas. Prognozēju, ka šis process varētu beigties gada vidū, kad krājumi tiks izpārdoti un situācija normalizēsies,” sacīja Mednis.
 
Protams, arī ražotāji pielāgojas, pārskata savu izdevumu struktūru. Sākoties jaunajai sezonai, rudens periodā, parādoties jaunajām precēm, tās varētu kļūt nedaudz dārgākas. Taču tas noteikti nebūs divkāršs sadārdzinājums. Atkarībā no preču grupas, pēc viņa prognozēm, šis sadārdzinājums varētu būt 5-10%.
 
Mednis arī uzsvēra, ka valstij šobrīd būtu jādomā par ekonomikas sildīšanu. „Runājot par IT jomu, šis ir laiks, kad valsts varētu to veicināt, investējot skolu datorizācijā, valsts pārvaldes darba efektivitātes paaugstināšanā. IT risinājumu ieviešana būtiski samazinātu ierēdņu armiju, padarītu valsts pārvaldi efektīvāku, lētāku, kā arī palīdzētu pārvarēt grūtākos laikus,” uzskata uzņēmējs.
 
Prognozējot „ELKO Grupa” darbības rezultātus Mednis atzina, ka „šogad rēķināties ar izaugsmi nevar. Mūsu mērķis ir saglabāt apgrozījumu un peļņu pērnā gada līmenī.”
Pielikumi