Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
2009.gada 30. martā laikrakstā Dienas Bizness publicēta intervija ar ELKO Grupa prezidentu Egonu Medni
Emitents ELKO Grupa AS (549300TNFQRZUIMUKG02)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-03-31 15:30:56
Versijas komentārs
Teksts
2009.gada 30. martā laikrakstā Dienas Bizness publicēta intervija ar ELKO Grupa prezidentu Egonu Medni ar sekojošu informāciju:
 
ELKO Grupa regulāri pārskata kompānijas finanšu rezultātus un pie pozitīvā attīstības scenārija šogad plāno sasniegt pērn iespēto 505,7 milj. Ls apgrozījumu. „industrija neapstājas, bet man negribas tuvākos divus gadus solīt revolucionāras izmaiņas,” uzsver ELKO Grupa prezidents Egons Mednis.
 
Mērķis šogad ir saglabāt pagājušā gada apgrozījumu
 
To Db atklāj IT nozares līdera un Latvijas lielākā uzņēmuma (TOP 500) — ELKO Grupas prezidents Egons Mednis.
ELKO Grupa 2008.gadā strādāja ar 506 milj. Ls neauditēto apgrozījumu, kas ir par 3.7% mazāks nekā 2007.gadā, kad uzņēmums guva 525 milj. Ls apgrozījumu. Db jau rakstīja, ka tieši 2007.gada beigās uzņēmumam izdevās pārsniegt miljarda ASV dolāru apgrozījumu un gadā kopumā gūt ievērojamu jeb 47% apgrozījuma pieaugumu. Savukārt kompānijas konsolidētā peļņa 2008.gadā bija 5.25 milj. Ls.
ELKO Grupa, kas izplata IT komponentes un risinājumus, pašlaik ar 14 pārstāvniecībām darbojas 9 valstīs.
 
Biznesa apjomi mazinās
«Baltijā situācija nav vissliktākā, bet ir diezgan smaga — pagājušā gada 1. pusgadā rezultāti vēl bija labi, bet gada 2. pusē sākās kritums, un rezultāti bija par 20% mazāki, nekā plānots. Šogad sākumā apgrozījuma kritums dažos segmentos ir pat līdz 30-50%,» skaidro ELKO Grupas prezidents, vēršot uzmanību, ka vissmagākā situācija ir Ukrainā, kur pārdošanas apjomi dažos segmentos ir tikai trešā daļa no iepriekšējiem periodiem.
Savukārt visstraujākais kritums ir Krievijā. Interesanti ir arī Austrumeiropas valstu attīstības tirgos, kā Slovākija, Slovēnija, kur būtiski ienākumi ir tieši no eksporta, bet, piemēram, Francija ir paziņojusi, ka tur slēgs savas rūpnīcas un pārcels tās atpakaļ uz Franciju. Savukārt Horvātijā un Rumānijā ir lielas problēmas ar maksājumiem, un Horvātija ir viena no līderēm, kas kavē maksājumus, bet IT komponenšu un risinājumu pārdošanas kritumi tur nav tik lieli kā citur. «Katrā valstī ir savas problēmas, ir specifika, bet, runājot par IT tirgu, visur ir būtiski samazinājumi no 20 līdz 50%. Tomēr mēs plinti krūmos nemetam un ceram uz situācijas stabilitāti,» uzsvēra E.Mednis. Lai arī biznesa kritums ir visos reģionos, ELKO Grupai šobrīd nav plānu pamest kādu no apgūtajiem tirgiem. «Neviena iespēja netiek izslēgta, bet var tikt izskatīta arī tieši pretēja rīcība — ieiet citu valstu tirgos. Katrā ziņā tas varētu būt veids, ko izanalizēt, lai kompensētu kritumu citos tirgos. Tiek izskatītas visas iespējas, bet pagaidām pieņemtu lēmumu un risinājumu šajā jomā nav,» skaidroja ELKO Grupas prezidents. Viņš arī atklāja, ka norit sarunas par jaunām sadarbības iespējām, bet šāda informācija netiek atklāta.
 
Cenas var pieaugt
«Produkcija tiek pārdota ar atlaidēm, bet jaunie IT komponenšu un risinājumu modeļi būs nedaudz dārgāki, un tiem netiks piemērotas šīs atlaides. Savukārt, ja tirgus sāk atveseļoties, var rasties arī deficīts, kas atspoguļosies cenu pieaugumā,» norādīja E.Mednis. Tas varētu būt 3 — 5% robežās, bet dažās preču grupās palielinājums varētu būt līdz 10%. Datoru tirgū sadārdzinājums vidēji varētu būt līdz 5%.
 
Gaidāmas izmaiņas
Latvijas un Baltijas tirgū no tā pazūd diezgan lieli spēlētāji, kas ir bijuši vieni no IT industrijas celmlaužiem. «Izmaiņas notiek, gaidāmas apvienošanās, jaunu uzņēmumu dibināšana un esošo tirgus dalībnieku aiziešana,» sacīja E.Mednis, norādot, ka industrija neapstājas, bet man negribas tuvākos divus gadus solīt revolucionāras izmaiņas.
 
ELKO Grupa
AS ELKO Grupa dibināta 1993. gadā. ELKO Grupa ir Latvijas lielākais uzņēmums un kopš 2007. gada strādā ar vairāk nekā viena miljarda ASV dolāru lielu gada apgrozījumu. Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir datortehnikas un elektronikas preču vairumtirdzniecība Baltijā, Centrālajā un Austrumeiropā un NVS.

Uzņēmums pārstāv vairāk nekā 80 ražotājus un pārdod to preces vairāk nekā 6300 mazumtirgotājiem, vietējiem datortehnikas ražotājiem un sistēmu integratoriem. ELKO Grupa piedāvā vairāk nekā 9000 produktu nosaukumu no pasaules pazīstamākajiem piegādātājiem - Acer, Intel, Seagate, Samsung, Sony, TomTom, Western Digital un citiem. Pašlaik uzņēmumā nodarbināti vairāk nekā 340 cilvēki. AS ELKO Grupa pieder vairākām fiziskām personām, kā arī AS IT Investīcijas, investīciju fondam Amber Trust un East Capital Asset Management saistītajiem investīciju fondiem.

Pielikumi