Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "GE Money Bank" neauditētais finanšu pārskats par periodu līdz 31.12.2008
Emitents GE Money Bank, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-02-27 16:20:53
Versijas komentārs
Teksts
2008.gads ir bijis strauju notikumu un pārmaiņu laiks Latvijā un visā pasaulē, taču tieši šī gada 23. aprīlī, noslēdzot uzņēmumu AS Baltic Trust Bank un AS GE Money integrāciju, Latvijas finanšu tirgū darbu uzsāka General Electric banka AS “GE Money Bank”.
General Electric (GE) ir viens no pasaules lielākajiem, cienītākajiem un drošākajiem uzņēmumiem, kas ar 130 gadu pieredzi darbojas piecās biznesa nozarēs, vairāk nekā 160 pasaules valstīs, nodarbinot vairāk nekā 300 000 atraktīvus, enerģiskus un radošus darbiniekus. GE kopš 1896.gada vēl joprojām ir iekļauts Dow Jones industriālo rādītāju sarakstā, 2008. gadā uzņēmuma peļņa bija 18 miljardi dolāru, bet ienākumu ziņā šis ir bijis trešais labākais gads GE vēsturē ar 183 miljardiem dolāru ieņēmumos.
GE Money ir viens no General Electric biznesiem, kurā korporācija darbojas jau 78 gadus vairāk nekā 50 valstīs pasaulē. Tā ir viena no visstraujāk augošajām GE nozarēm, kurā ar vairāk kā 60 000 darbinieku darbu un pilnu finanšu pakalpojumu klāsta piedāvājumu panākta 130 miljonu klientu uzticība.
 
Bankas operacionālā darbība 2008.gadā
GE Money Bank Latvijā 2008. gads bija investīciju un pārmaiņu gads, jo pamata uzdevums bija izveidot operacionālo un tehnoloģisko bāzi jaunizveidotajai bankai. Lai nodrošinātu bankas stabilu ilgtermiņa attīstību tika mainīta biznesa stratēģija, veiktas nozīmīgas investīcijas dažādos projektos, pārveidota organizatoriskā struktūra, veiktas izmaiņas valdē, padomē, pilnveidots filiāļu tīkls, mainīts bankas zīmols, optimizēti dažādi procesi un resursi, un paaugstināta biznesa produktivitāte.
Papildu banka šajā gadā ir aktīvi reaģējusi uz notikumiem ekonomikā, ievērojami attīstot riska vadības infrastruktūru uzņēmumā, kas ļauj regulāri identificēt, uzraudzīt un vadīt bankas finanšu darbības riskus, izmantojot dažādas metodes, tai skaitā arī makroekonomisko scenāriju prognozes un ar to saistīto risku stress-testēšanu. Klientu maksātspējas risku izvērtēšanā tikusi ievērota ļoti konservatīva pieeja un aktīvi veidoti uzkrājumi kredītportfelim 11.3 miljonu latu jeb 5.4% apmērā no kredītportfeļa, tādejādi nodrošinoties arī pret vēl sagaidāmajām ekonomiskajām pārmaiņām.
Balstoties uz šo konservatīvo biznesa pieeju un investīcijām GE Money Bank nākotnes attīstībā, 2008. gadu banka noslēgusi ar 14,961 miljonu latu zaudējumiem (neauditētie zaudējumi). 2008. gada beigās Bankas aktīvi bija 253.8 miljoni latu, kredītos izsniegti 197.3 miljoni latu, noguldījumu apjoms 204.4 miljoni latu.
Neskatoties uz daudzajiem izaicinājumiem, jaunā banka ir iekarojusi Latvijas patērētāju uzticamību. GE Money Bank klientu skaits audzis katru mēnesi – šobrīd bankai uzticas 7 tūkstoši juridisko klientu un 159 tūkstoši fizisko klientu. Latvijas pētījumu dati apliecina, ka GE Money Bank ir ceturtā atpazīstamākā banka, piektā mīlētākā banka un visenerģiskākā jeb visstraujāk augošā banka Latvijā.
GE Money Bank lielākās vērtības Latvijas sabiedrībai ir tās bagātīgā un starptautiskā pieredze dažādos tirgos visā pasaulē, drošība un uzticamība, augsti profesionālā darbinieku komanda, plašs produktu un pakalpojumu piedāvājums un viens no lielākajiem banku filiāļu tīkliem Latvijā.
 
Meitas uzņēmumi
Bankas koncerna sastāvā darbojas arī ieguldījumu pārvaldes sabiedrība „GE Money Asset Management” un akciju sabiedrība „GE Money Atklātais pensiju fonds”.  Izveidojot Latvijā jaunu banku – GE Money Bank - tika radīti šādi produkti: pensiju 2.līmeņa plāni “Džezs” un “Blūzs”, pensiju 3.līmeņa plāni “Rumba” un “Tvists”, investīciju fondi “GE Money Eastern Europe Balanced fund”, „GE Money European Bond fund” and „GE Money Eastern Europe Equity fund”.
2008. gada laikā kopējie aktīvi pieauga vairāk nekā divas reizes un sasniedza 9.1 miljonu latu. Klientu skaits divkāršojās - pieaugot līdz 24 tūkstošiem. Pārvaldītie pensiju 2. līmeņa plāni gada beigās veidoja 2% no tirgus.
Darbība sabiedrības labā
GE Money Bank mērķis jebkurā valstī un arī Latvijā ir ne tikai sabiedrībai piedāvāt savus pakalpojumus, bet arī iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, nodrošinot tās atbalstu.
Šogad, saasinoties ekonomiskajai situācijai, GE Money Bank ir aktīvi iesaistījies un atbalstījis sabiedriskās organizācijas Naudas plānošanas centrs darbības attīstību sabiedrības finansiālajā izglītošanā par personīgā budžeta plānošanu (organizāciju 2007.gada maijā nodibināja GE Money uzņēmumu grupas uzņēmums A/S GE Money sadarbībā ar Rīgas Starptautisko Biznesa un ekonomikas administrācijas augstskolu). Ar GE Money Bank palīdzību ir attīstīta izglītojoša mājas lapa Latvijas iedzīvotājiem www.vissparnaudu.lv, veidoti dažādi projekti un akcijas izpratnes par naudu veidošanai, kā arī ieviests inovatīvs risinājums personīgā budžeta plānošanā – programma mobilajā telefonā “Naudas kontrolieris”.
GE Money Bank finansiāli ir atbalstījusi dažādus pasākumus plašam sabiedrības lokam – piemēram, pilsētas svētkus Latvijas reģionos, GE Money Streetball sacensības, sporta deju festivālu GE Money Grand Prix un citus pasākumus.
Banka labprāt dalījusies savā starptautiskajā pieredzē, piedaloties dažādos semināros, konferencēs, aktīvi sniedzot komentārus masu medijiem un sadarbojoties ar valsts un uzraudzības iestādēm.
GE Money Bank jebkurā valstī un arī Latvijā sabiedrībai atbalstu sniedz ne tikai ar bankas finansiālajiem resursiem, bet arī ar darbinieku brīvprātīgu iesaistīšanos. Piemēram, šogad banka, rīkoja projektu “Atbildības nedēļa” par sabiedrības drošību, izcērtot sabiedrībai bīstamos kokus vairākās pilsētās Latvijā, pēc tam ar vairāk nekā 50 darbinieku iesaistīšanos uzkopjot šīs teritorijas un malku nogādājot pensionāriem. Tāpat bankas darbinieki ir vairākkārt veikuši ziedojumus Latvijas mazturīgajām organizācijām.
Savus darbiniekus arī banka uzskata par savu lielāko vērtību, tādēļ uzņēmumā ir veikts nozīmīgs darbs darbinieku labā - pārveidojot organizatorisko struktūru, lai efektivizētu darbību, uzlabojot procesus un procedūras, izveidojot GE Money Bank mācību centru darbiniekiem ar plašu apmācību piedāvājumu un attīstīt iekšējo komunikāciju vidi, izveidojot jaunus informēšanas kanālus, tradīcijas, filmu par GE Money Bank izveidi u.c. pasākumus.
 
Finansiālā stabilitāte un nākotnes attīstība
Bankas stabilitāti un nākotnes attīstību apliecina tās īpašnieka General Electric pozīcijas – ļoti augstais kredītreitings un sniegtais finansējums bankai. Tādejādi GE Money Bank ir viena no šobrīd drošākajām bankām Latvijā, jo finansējumu pārsvarā gūst no daudznozaru korporācijas.
Gada beigās kopējais saņemtais GE finansējums sasniedza 110.78 miljonu eiro (pieejamais noslēgto līgumu ietvaros ir 300 miljoni eiro), kas liecina par ievērojamu akcionāru atbalstu Bankai un tās izvēlētajai darbības stratēģijai. Akcionārs ir pieņēmis lēmumu arī palielināt bankas kapitālu ar mērķi vēl labāk nodrošināt banku esošajos apstākļos - 11 miljonu eiro apmērā subordinētais kapitāls 2008.gada decembrī un 30 miljonu latu liels ieguldījums bankas pamatkapitālā 2009.gada pirmajā ceturksnī.
Arī atbilstoši Finanšu un Kapitāla Tirgus Komisijas prasībām, GE Money Bank kapitāla pozīcija ir ļoti laba – uz gada beigām kapitāla pietiekamības rādītājs ir 11,68 % un pēc kapitāla palielināšanas 2009.gada pirmajā ceturksnī kapitāla pietiekamības rādītājs tiek prognozēts 20% robežās, kas gandrīz divas ar pusi reizes pārsniedz Finanšu un Kapitāla Tirgus Komisijas noteikto normatīvu. Savukārt likviditātes rādītāju banka uztur virs 40% (normatīvs ir 30%) un bankas likviditāti nodrošina arī pieejamība ilgtermiņa kredītlīnijai GE, kas ir tikpat liela cik depozītu bāze.
General Electric ir ievērojama pieredze ekonomisko pārmaiņu laikos dažādās valstīs, tādēļ GE Money Bank īstenotā darbības stratēģija tiek stingri uzraudzīta, lai tā atbilstu labākajai starptautiskajai praksei un šodienas situācijai. General Electric Latvijā redz attīstību, jo Latvijas GE Money Bank šogad tika pievienots GE Money Centrālās un Austrumeiropas reģionam, kas ir viens no stratēģiski nozīmīgākajiem GE Money reģioniem pasaulē.
Kopš bilances datuma un šo finanšu pārskatu parakstīšanas datuma nav bijuši notikumi, kas varētu atstāt būtisku ietekmi uz pārskata perioda rezultātiem.
Noslēdzot ziņojumu, izsakām pateicību Bankas darbiniekiem par ieguldīto darbu bankas attīstībā un klientiem par uzticību un lojalitāti bankai!
 
Valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Cimbers
Valdes locekle Inga Vagele
 
Tija Ezeriņa
Press secretary
GE Money Bank
Ph: +371 67 110 448
Mob. ph.: +371 27876080
8b G.Astras Street, Riga, LV-1082
Pielikumi
FS_GEMB_Lat_LVL_2008_neaud.pdf (520.10 kB)
FS_GEMB_Lat_EUR_2008_neaud.pdf (526.10 kB)