Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Sarežģītos ekonomiskajos apstākļos a/s Ventspils nafta 2008.gadā gūst ievērojamu peļņu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-02-27 13:30:54
Versijas komentārs
Teksts
Izdevīgā darījumā pārdodot publiskās akciju sabiedrības Ventspils nafta aktīvus ar tranzītbiznesa jomu nesaistītajās nozarēs, a/s Ventspils nafta ilgtermiņa aktīvi ir aizstāti ar ātrākas likviditātes aktīviem, savukārt akcionāri pārskata periodā ir guvuši ievērojamu peļņu, a/s Ventspils nafta mātes uzņēmuma peļņai pēc nodokļu nomaksas 2008.gadā pārsniedzot 40,2 miljonus latu, liecina a/s Ventspils nafta neauditētā 2008.gada pārskata rezultāti. Par šīs peļņas izlietojumu, kurā atspoguļojas arī a/s Ventspils nafta koncerna restrukturizācijas rezultātā īstenotā pārdošanas darījuma ieņēmumi, a/s Ventspils nafta akcionāriem jālemj akcionāru kārtējā sapulcē.
 
Savukārt a/s Ventspils nafta koncerna konsolidētā peļņa atbilstoši a/s Ventspils nafta neauditētajam 2008.gada pārskatam pēc nodokļu nomaksas pārskata periodā veido 20,8 miljonus latu, un tas ir gandrīz četras reizes vairāk nekā a/s Ventspils nafta koncerna konsolidētā budžeta prognozēs 2008.gadam, kur tā tika plānota 5,3 miljonu latu apjomā. A/s Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums pārskata periodā saskaņā ar neauditēto 2008.gada pārskatu sasniedzis 78,5 miljonus latu, un tas ir par 18,5 miljoniem latu vairāk, nekā iepriekš plānotajā a/s Ventspils nafta konsolidētajā 2008.gada budžetā.
 
„A/s Ventspils nafta koncernam 2008.gads globālo un lokālo makroekonomisko nosacījumu ietekmē izvērtās par grūtu un sarežģītu laiku, kurš vienlaikus lika maksimāli ātri un efektīvi izvērtēt sabiedrības turpmākās attīstības scenārijus konkrētajos apstākļos un izvēlēties optimālāko ilgtspējīgas nākotnes modeli. Protams, ņemot vērā pasaules šābrīža finansiāli ekonomisko situāciju, ir skaidrs, ka 2009.gads būs daudz sarežģītāks, un šajā situācijā izturēs tikai konkurētspējīgākie,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone.
 
Apjomīgas risku analīzes rezultātā a/s Ventspils nafta padome 2008.gada decembrī apstiprināja uzņēmuma attīstības stratēģiju, kas nosaka a/s Ventspils nafta specializāciju tikai ar tranzīta nozari saistītu aktīvu pārvaldē atšķirībā no iepriekš izvērstajām holdinga funkcijām vairākās plaša spektra nozarēs, kurās vairāku gadu garumā aktīvi īstenotās biznesa risku diversifikācijas rezultātā iesniedzās a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmējdarbība. Optimizējot un restrukturizējot a/s Ventspils nafta koncerna darbību, mātes uzņēmuma pārvaldībā jau pēc pārskata perioda beigām, kopš 2009.gada sākuma, tiek attīstīti tikai ieguldījumi tranzīta nozarē – naftas un naftas produktu transportēšanā, uzglabāšanā, pārkraušanā un starptautiskajā kuģošanas biznesā.
 
Šādu kardinālu izšķiršanos, visu uzmanību koncentrējot a/s Ventspils nafta vēsturiskā pamatbiznesa – tranzīta – attīstībai, saskaņā ar vietējo un starptautisko ekspertu un konsultantu rekomedācijām noteica nepieciešamība nodrošināt ieguldījumu atbilstošu atdevi visu a/s Ventspils nafta akcionāru interesēs globālās ekonomiskās krīzes situācijā. Izvēlētā stratēģija ļauj a/s Ventspils nafta pārliecinoši attīstīt vienas biznesa jomas segmentu, koncentrējoties uz tā izaugsmi un pilnveidošanu, īpaši ņemot vērā iepriekšējo gadu desmitos mērāmo pieredzi un panākumus šajā jomā, kā arī starptautisko know-how, kas līdz ar starptautiska akcionāra – naftas un gāzes transportēšanas un tirdzniecības konsorcija Vitol Group – piesaisti ir aktīvi apgūts tieši pēdējos gados.
 
A/s Ventspils nafta pārskata periodā apliecināja spēju stabili strādāt arī sarežģītajos globālās ekonomiskās krīzes apstākļos, kas jūtami skar vairākas starptautiskajā tirgū strādājošās a/s Ventspils nafta sabiedrības. Tajā pašā laikā pasaules un Latvijas ekonomiskās norises 2008.gadā pierādīja a/s Ventspils nafta piesardzīgo prognožu pareizību, plānojot ārējo faktoru potenciālo ietekmi uz vairāku koncerna meitas sabiedrību darbību.
 
A/s Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls pārskata periodā nodrošināja stabilu kravu apjoma līmeni, pārkraujot kopumā 11,6 miljonus tonnu naftas un naftas produktu. Globālās ekonomikas notikumi, pārskata perioda pēdējo mēnešu nelabvēlīgā pasaules naftas tirgus konjunktūra un starptautiskā konkurence tranzīta nozarē būtiski ietekmēja un arī pēc pārskata perioda beigām turpina ietekmēt SIA Ventspils nafta termināls darbības rezultātus. SIA Ventspils nafta termināls darbības rezultātus pārskata periodā vairāku mēnešu garumā ietekmēja arī maģistrālā naftas produktu cauruļvada Polocka-Ventspils remonts Baltkrievijas teritorijā, kā rezultātā samazinājās dīzeļdegvielas plūsma Ventspils virzienā.
 
Vienlaikus 2008.gadā SIA Ventspils nafta termināls turpināja aktīvu modernizācijas pasākumu realizāciju, optimizējot uzņēmuma darba procesus un procedūras, palielinot darbaspēka efektivitāti un nodrošinot augstāku prasību ieviešanu vides aizsardzības jautājumos, pielāgojoties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem un tādējādi stiprinot savas pozīcijas starptautiskajā tirgū. Modernizācijas mērķis ir nostiprināt SIA Ventspils nafta termināls kā Baltijas reģiona lielākā naftas un naftas produktu pārkraušanas kompleksapozīcijas, attīstot tā darbību pēc līdzīgiem principiem kā citos termināļa līdzīpašnieka Vitol Group uzņēmumos visā pasaulē, piemēram, EuroTank Roterdamā un Amsterdamā. Ievērojamākais SIA Ventspils nafta termināls ieguldījums apkārtējās vides aizsardzības uzlabošanā pārskata periodā bija jauno, moderno un Baltijas reģionā unikālo attīrīšanas iekārtu nodošana ekspluatācijā.
 
Atbilstoši iepriekšējām a/s Ventspils nafta prognozēm ārējo apstākļu darbība pārskata periodā joprojām būtiski ietekmēja citu tranzīta nozarē strādājošo koncerna uzņēmumu SIA LatRosTrans. Ģeopolitiskās situācijas ietekmē vēl aizvien nav atsākta naftas transportēšana pa SIA LatRosTrans piederošo cauruļvadu Lietuvas virzienā, bet tehniski iemesli – remontdarbi cauruļvada posmos Baltkrievijas teritorijā un attiecīgs tā jaudas samazinājums – atstāja iespaidu arī uz naftas produktu transportēšanas apjomu Ventspils virzienā, kopējam tā apjomam 2008.gadā sasniedzot 5 miljonus tonnu.
 
Saskaņā ar apstiprināto grafiku SIA LatRosTrans pārskata periodā turpināja naftas produktu cauruļvada atjaunošanas un remontdarbus. Tāpat kā iepriekš, arī pārskata periodā SIA LatRosTrans aktīvi darbojās prettiesiskas rīcības rezultātā radušos virsnormatīvo naftas produktu zudumu novēršanā par saviem resursiem algojot apsardzes firmu, regulāri apsekojot cauruļvadu, sadarbojoties ar policiju, ievērojamus līdzekļus atvēlot apkārtējās vides sanācijai, kā arī informējot un mēģinot iesaistīt šī jautājumā risināšanā arī citas valsts varas struktūras.
 
A/s Ventspils nafta asociētais uzņēmums – publiskā a/s Latvijas kuģniecība pārskata periodā turpināja īstenot izvirzīto stratēģiskās darbības mērķi – koncerna vērtības pieauguma nodrošināšanu, saglabājot tā vietu pasaulē vidēja izmēra tankkuģu īpašnieku desmitniekā. Saskaņā ar 2008.gada neauditēto pārskatu a/s Latvijas kuģniecība koncerns pārskata periodā strādāja ar neto peļņu 58,6 miljonu ASV dolāru apmērā. Salīdzinot ar 2007. gada analoga perioda rezultātu, pagājušā gada peļņa ir par 8,4 miljoniem ASV dolāru jeb par 13% zemāka, atspoguļojot vispārējās nelabvēlīgās kuģošanas tirgus tendences pārskata periodā un jo īpaši tā beigās.
 
Globālās finanšu un ekonomiskās krīzes apstākļos a/s Ventspils nafta plāno atbilstošu rīcību risku samazināšanā un peļņas nodrošināšanā, rūpīgi un mērķtiecīgi pārvaldot sev piederošos aktīvus un atbildīgi plānojot resursus akcionāru izvirzīto mērķu sasniegšanai. Atbilstoši a/s Ventspils nafta koncerna 2009.gada budžeta prognozēm konsolidētais neto apgrozījums šogad tiek plānots ne mazāks kā 60 milj. latu un neto peļņa – ne mazāk kā 2 milj. latu apmērā.
 
 
 
 
A/s Ventspils nafta
Sīkākai informācijai –
Gundega Vārpa,
tālr.: +371 67229182;
                e-pasts: gundega.varpa@vnafta.lv
Pielikumi
VN 2008_neaudit_konc_LVL lat.doc (537.00 kB)
VN 2008_neaudit_konc_EUR lat.doc (437.00 kB)