Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” izpērk savas obligācijas
Emitents Akciju komercbanka ''Baltikums'', AS
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-02-26 15:30:03
Versijas komentārs
Teksts

AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” pēc savas iniciatīvas pakāpeniski izpērk no finanšu tirgus bankas iepriekš emitētās publiskās obligācijas. Tādējādi bankas obligācijās līdzekļus ieguldījušajiem investoriem ir iespēja, nesagaidot obligāciju dzēšanas termiņus, pārdot bankai pie viņiem esošās AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” obligācijas par tirgus cenu.

Bankas ieinteresētība pašas obligāciju izpirkšanā ir saistīta ar šādiem faktoriem. Pirmkārt, AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” ir nozīmīgs brīvu naudas resursu apjoms. Otrkārt, šobrīd naudas finanšu tirgū novērojama likmju pazemināšanās, bet bankai nav izdevīgi maksāt iepriekš emitētajām obligācijām augstas kuponu procentu likmes. Turklāt otrās emisijas obligācijām šī gada aprīlī ir dzēšanas termiņš. Tāpēc AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” pirms termiņa izpērk obligācijas un tādā veidā minimizē savus procentu izdevumus. Tāpat banka uzskata, ka, nodrošinot tirgū likviditāti savām obligācijām, tā sekmē labu darījumu attiecību uzturēšanu ar investoriem gan šobrīd, gan nākotnē. Pēc bankas domām tas ir ļoti svarīgi īpaši tagad, kad tirgos ir vērojama zināma nestabilitāte un nervozitāte.

Šobrīd publiskā apgrozībā atrodas un fondu biržā NASDAQ OMX Riga tiek kotētas AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” divu emisiju obligācijas par kopējo summu 15 milj. EUR. Iepriekš banka veiksmīgi dzēsa obligāciju pirmo emisiju.

2009. gada 24. februārī otrās emisijas izpirkto obligāciju kopējais apjoms sastāda vairāk nekā 3 milj. EUR (61% no emisijas), bet trešās obligācijas emisijas apjoms – 650 tūkst. EUR (6,5% no emisijas). Investoru interese par AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” emitētajām obligācijām bija liela. Gandrīz visi investori ir no Baltijas, ¾ no emisijas apjoma iegādājās institucionālie investori (pensiju un investīciju fondi, bankas un apdrošināšanas sabiedrības), bet ¼ - privātie investori. No obligāciju emisijas iegūtos līdzekļus AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” novirzīja tirdzniecības finansēšanai un jūras uzņēmumu finansēšanai un apkalpošanai.

Turpmāk banka neizslēdz iespēju jaunu obligāciju emisiju atkarībā no situācijas finanšu tirgos un klientu pieprasījuma perspektīvu projektu finansēšanai.

Bankas provizoriskā peļņa pērn ir 3,66 milj. latu, salīdzinot ar 2 milj. latu peļņu gadu iepriekš. Aktīvu apjoms gada beigās bija 110,79 milj. latu, kas ir par 13,4% vairāk nekā 2007. gada nogalē. 2008. gadā kredītos banka ir izsniegusi 34,37 milj. latu, kas ir par 39,8% vairāk nekā 2007. gadā un noguldījumos piesaistījusi 78,61 milj. latu, kas ir par 8,7% vairāk nekā 2007. gadā.

Informācija par bankas emitētajām publiskajām obligācijām:

                                           1. emisija                                   2. emisija                  3. emisija
Emisijas apjoms, EUR 3,855 milj.                                  5,0 milj.                      10,0 milj.
Kupons, gada procenti  6 mēnešu EURIBOR + 3,5% 6,875%                       3 mēnešu EURIBOR + 3,0%
Termiņš                            2 gadi                                          3 gadi                         3 gadi
Dzēšanas datums          29.12.2006.                               20.04.2009.               02.02.2010.
Kotēšana                           Izpirktas                                     NASDAQ OMX Riga NASDAQ OMX Riga

Uldis Zandars
AS “Akciju komercbanka “Baltikums””
Produktu attīstības un mārketinga pārvaldes vadītājas vietnieks
Tālr.: +371 67 704 672, +371 29 206 536
E-pasts: uldis.zandars@baltikums.eu

Pielikumi